Oppdragelse:

Tegn på at du er en hysterisk forelder

HYSTERISK: Advarer du hele tiden barna mot farer? Det kan gjøre barnet engstelig mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: Crestock.com
HYSTERISK: Advarer du hele tiden barna mot farer? Det kan gjøre barnet engstelig mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Advarer du for mye, kan barnet blir engstelig og usikkert.

Fem tegn på grenser til hysteri:

Har du friske barn mener Gerhardsen det grenser til hysteri når du:

  • Kontakter lege samme dag når barnet har feber på 38,5
  • Vasker hendene med antibac før hvert måltid
  • Bruker smokk med pustealarm
  • Ikke lar barnet gå i vanlige trapper alene i fireårsalderen
  • Ikke får bruke saks og kniv fra to-tre års alderen

(Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen)

Kanskje er du blant dem som fotfølger barnet ditt på lekeplassen i frykt for at det skal falle av huska eller dette ned fra lekestativet. Alle vil jo barna det beste og gi dem en lykkelig oppvekst, men kan du gå for langt i å beskytte dem?

– Ja, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Barn blir generelt ikke hemmet av beskyttende foreldre, men hvis det blir advart for mye, kan det bli engstelig. Mange forsiktige barn oppfatter verden som farligere enn den er. Det er lurt å se an barnet med hensyn til alder og personlighet, sier Gerhardsen.

Hun mener vi bør tenke oss om før vi advarer mot mulige farer: hva er sannsynligheten for at barnet kan skade seg? Mange kommer med advarsler som en ren ryggmargsrefleks. Som å mase om å være forsiktig når barnet klatrer på et lite gjerde, og fortsatt er bare 20 centimeter over bakken.

– Advarslene de hører vil være med på å gjøre barnet usikkert og dermed mer fomlete og klønete, noe som gjør at de faktisk faller lettere. Det er som å stå ved et stup: kjenner du redsel, blir du ustødig.

– Barn skal bli skitne og slå seg litt, det er sånn de lærer, skriver en forelder i vårt forum.

Klodrik

Gerhardsen jobber mest med barn som har problemer med for eksempel mobbing, dårlig selvfølelse og problemer med å fungere sosialt.

– Gitt at barnet er friskt og normalt utviklet synes jeg det er hysterisk ikke å la det klatre i trær og stativer. De fleste barn vil regulere klatringen ut fra det de er i stand til. Nekter du barnet det som er vanlig, bør du gå i deg selv. For sikkerhetstiltakene dine kan gå på bekostning av barnets selvtillit og trygghet. Hvis barnet ikke tør utfolde seg, kan det bli mer klønete enn andre barn, og det vil alltid slå negativt ut for barnet ditt. I tillegg kan andre barn erte ditt barn hvis de ser at du behandler det som yngre enn det er.

Knall og fall?

Gerhardsen mener derimot ikke barn må falle og slå seg for å forstå at noe er farlig. Å lære å gå på ski vil medføre noen fall, men fallet i seg selv er ikke så nyttig for læringen.

– Jeg synes det er helt fint å sykle med hjelm, ha gummimatter under klatrestativ og la barnet bruke sklisikre sokker inne. La barnet prøve seg, men det trenger ikke nødvendigvis å gjøre vondt.

Gi slipp

BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen. Foto: Privat BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen. Foto: Privat

Har du en tendens til å overbeskytte, har hun følgende råd:

– Prøv å sammenlikne deg med andre. Og prøv å se hvor mye du selv blir plaget av overbeskyttelsen - du kan slite deg helt ut. Du må godta at det er en risikobedrift å leve. Det er en balansegang mellom beskyttelsen og det å gi slipp på kontrollen. Enkelte trenger faktisk å oppsøke hjelp, for det er ikke bare å ta seg sammen.

Peder Kjøs, psykolog og samlivsekspert og forfatter av boken «God pappa» mener vi skal passe godt på barna:

– Det foreldre frykter mest, er dramatiske ting: som at barnet blir bortført eller utsatt for en bilulykke. Det hadde vært mer logisk om de var redde for at barna skal ramle ned trappen eller velte på sykkel, for det er mer sannsynlig. Men folk flest bruker mest energi på det usannsynlige. Det logiske i det hele er at det dramatiske har en mye større konsekvens. De fleste bekymrer seg mer enn nødvendig for det usannsynlige, men kanskje for lite for det sannsynlige, sier Peder Kjøs.

Heller skade seg lite

PSYKOLOG OG SAMLIVSEKSPERT: Peder Kjøs. Foto: Bo Mathisen PSYKOLOG OG SAMLIVSEKSPERT: Peder Kjøs. Foto: Bo Mathisen

Han synes det er viktigere å være obs på andre ting som kan skje, som mobbing. Mobbing er ikke uvanlig, men kan være vanskelig å oppdage, og har store konsekvenser.

– Det er der foreldre bør bruke kreftene sine, sier Kjøs.

Han tror at noen mennesker er mer bekymret enn andre, men mener det er rimelig å være redd for at barnet ditt skal slå seg, for eksempel.

– Det finnes ingen standard for hva som er riktig her, men det må ha en rimelighet i seg. Nå er det uhyre sjelden at noen dør av å stikke en ispinne i halsen, men det er ingen grunn til å la barn falle ned fra et ti meter høyt tre. Bekymringen bør henge sammen med alderen og ungens personlighet. Mine barn får herje rundt i sofaen selv om de kan falle og slå hodet i bordet. Nå er de ganske store, så jeg hadde vært mer bekymret for en toåring som hoppet i sofaen, sier Kjøs.

Ikke bedre før

Han tror at noen barn faktisk helst bør sitte i ro når de spiser en kjærlighet på pinne, og han synes for eksempel at det ikke er hysteri å bruke sykkelhjelm.

– Foreldre skal passe godt på barna sine - det har ingen negativ konsekvens for barnet. Det er et større problem at barn skader seg for mye enn for lite. Og jeg tror det skal mye til for at beskyttende foreldre fører til at barna ikke blir selvstendige, sier Kjøs.

Han har ikke noe til overs for bølgen med kjekkasholdning som vises for tiden - som at «vi som vokste opp på 70-tallet ikke brukte sykkelhjelm, men klarte oss fint for det».

FRI UTFOLDELSE: Får du hjertet i halsen når barna dine klatrer i trær? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)FRI UTFOLDELSE: Får du hjertet i halsen når barna dine klatrer i trær? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)

– Poenget er at det ikke gikk bra for veldig mange. Det er en grunn til at vi har fotgjengerfelt, beskyttelsesnett rundt trampolinen og sykkelhjelm. På 60- og 70-tallet var det mange barn som ble drept i trafikken, nå er det nesten ingen. Ingen har godt av å få hodeskader de må slite med resten av livet eller miste en finger. Faller du to meter, kan faktisk leveren din revne, sier Kjøs.

Når er du overbeskyttende?

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen og psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs svarer på 14 utsagn om hysteriske foreldre.

1. Bruke baby call i eget hus:

Kjøs: Greit, hvis det gir foreldrene ro. Det er naturlig at vi vil følge med på barnet, i gamle dager var jo ikke foreldre og spedbarn atskilt slik som nå, så dette behovet kan jeg godt forstå.

Gerhardsen: Burde ikke være nødvendig hvis barnet er friskt og over to år, for de gråter så høyt at du vil høre de. Men kommer selvsagt an på huset, og om du for eksempel oppholder deg i hagen mens barnet sover.

2. Bruke smokk med pustealarm:

Kjøs: Høres litt voldsomt ut, men hvis det gir en følelse av trygghet, og det ikke går ut over barnet, kan jeg ikke se noe galt i det.

Gerhardsen: Har du et friskt barn, skremmer og stresser du deg selv ved å lage masse sikringstiltak. Falske alarmer forekommer gjerne, og de skremmer opp både foreldre og barn. Men greit hvis alternativet er at du går inn og ut 50 ganger av rommet i løpet av kvelden.

3. Ikke la barnet gå i trapper alene (fra tre-fire år):

Kjøs: Går oftest bra, hvis ikke barnet er veldig vimsete. Tviler på at dette er en kilde til mange alvorlige skader, men noen vonde fall kan det jo bli.

Gerhardsen: Er det snakk om en vanlig trapp, er det på høy tid å la fireåringen gå selv.

4. Ikke la barnet gå alene til bestemor gjennom boligstrøk (600 meter) ved fem-seks års alder:

Kjøs: Se an nabolaget, jeg ville helst ikke ha bodd et sted hvor dette reelt var farlig.

Gerhardsen: Kommer an på strøket, men også hva barnet ønsker. Det kan være veldig bra for selvfølelsen hvis dette er viktig for barnet.

5. Alltid måtte ringe hjem når du er kommet frem

Kjøs: Lurt, synes jeg.

Gerdhardsen: Ikke hysterisk, men du kan bli engstelig hvis barnet glemmer å ringe.

6. Ikke få bruke saks eller kniv

Kjøs: Kommer også an på ungen og saksa/kniven. Mestringsopplevelse må veies mot risiko.

Gerhardsen: Fra 3-4 års alderen bør du la barnet prøve seg. Det er faktisk bedre med en skarp kniv enn en butt. Sørg for at barnet sitter i ro og konsentrerer seg.

7. Måtte sitte stille og spise ispinne/kjærlighet på pinne

Kjøs: Høres rart ut for meg.

Gerhardsen: Et vanlig, rolig barn kan gå på gaten og spise en ispinne, en vilter to-treåring bør sitte stille. Bør ikke gjøres i bil, ved en kollisjon kan pinnen tres langt opp i hodet.

8. Ikke få lage mat selv

Kjøs: Bruk av komfyr er jo et poeng, det er ikke greit å velte kokende vann over seg, noe som faktisk er en ikke helt uvanlig hjemmeulykke, men ellers bør det vel være greit.

Gerhardsen: Vurder skademulighetene. Med litt overvåkning kan en seksåring steke egg, for eksempel, men selvsgat ikke smultringer alene.

9. Lar barnet gå alene, men kjører etter for å se om det kommer trygt frem

Kjøs: Er det ikke enklere og hyggeligere å følge/kjøre?

Gerhardsen: Det er jo litt søtt.

10. Tar på barnet ullundertøy til langt ut i mai

Kjøs: Høres overdrevent ut, i hvert fall sør i Norge

Gerhardsen: Det er typisk førstefødte-syndrom. Etter hvert kler du barnet etter været.

11. Står hele tiden og passer på lekeapparatene i tilfelle barnet faller

Kjøs: Med små barn synes jeg det er lurt.

Gerhardsen: Ok, så lenge du ikke står og maser og advarer. Barn synes det er gøy at du henger rundt. Men det kan gå for langt. En undersøkelse i England viste at foreldre flest følger barna sine på lekeplassen til de er 14 år.

12. Får ikke klatre i trær

Kjøs: Kommer an på alder, treets høyde og hvor hardt underlaget er, men i utgangspunktet er det jo en flott måte å utfolde seg på.

Gerhardsen: Klatring i natur gir bedre kroppsbeherskelse enn klatrestativ. De aller fleste vil regulere høyden av seg selv. Skal du lokke barnet vekk fra tv-en må det være gøy å være ute.

13. Vaske hendene med antibac før hvert måltid

Kjøs: Vanlig såpe og vann holder vel, med mindre man er i Thailand eller noe.

Gerhardsen: Høres undøvendig ut, pluss at alle antibacprodukter fører til stadig flere resistente bakterier.

14. Hvis barnet har feber på 38,5 og bestiller legetime til samme dag

Kjøs: Tja, hvis ungen er mye syk, men i utgangspunktet høres det litt overdrevent ut. Hvis man er i tvil kan man be fastlegen om et råd som er tilpasset ens egen unges helse.

Gerhardsen: Det høres også voldsomt ut.

Les også:

Slik mobber en toåring

Har du latt barnet ditt smake alkohol?

Derfor hjelper ikke kjeftingen

Det er forskjell på trass og alvorlige atferdsproblemer

Les flere saker fra samme kategori


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:52 Oxfam ber innstendig om handling for å unngå fattigdomskrise06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner
Siste nytt
07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00NorgeSlik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:52VerdenOxfam ber innstendig om handling for å unngå fattigdomskrise06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner