Meny

Rengjøring av kjøleskap:

Slik vasker du kjøleskapet på én-to-tre

TØRK OPP SØL: Kjøleskapet må rengjøres både regelmessig og ved behov. Foto: Thinkstockphotos

20 minutter for et renere kjøleskap.

Selv om mange av oss fortsatt tviholder på helgevasken som en del av torsdags- eller fredagsrutinen i heimen, så er det en del jobber de fleste av oss aller helst skulle kunne delegert bort. For der hvor støvtørking eller gulvmopping ikke er så aller verst å verken komme i gang med eller gjennomføre, så hører som oftest vasking av kjøleskapet til kategorien: «La oss heller gjøre det neste helg».

Men nå sier magasinet Real Simple at å takle kjøleskapet slett ikke behøver å være et ork. 20 minutter er alt du trenger å avse til denne oppgaven, ifølge ekspertene, før du kan klappe deg selv på skulderen over en jobb vel utført.

Slik gjør du

1. Ta ut kontakten på kjøleskapet. Bruk en liten børste til å samle sammen smuler som skjuler seg under frontpanelet nederst ved gulvet.

2. Tøm kjøleskapet for alt innhold. Kast alt som er godt ut på dato i søpla eller i kompostbeholderen. Resirkuler glass, plast og kartong.

Smart rengjøring til kjøleskapet.HOLD RENT: Der er ikke mange minuttene som skal til for et friskere og renere kjøleskap. Foto: Thinkstockphotos

3. Ta ut skuffer og hyller inne i kjøleskapet og plasser i vasken. Vask eller skrubb med en ren svamp og varmt vann. Bruk et mildt oppvaskmiddel, og la hyllene og skuffene lufttørke på oppvaskbenken når du er ferdig.

4. Spray innsiden av kjøleskapet med en multi-rengjøringspray - eller en spray beregnet på vask av kjøleskap. Tørk av veggene først, før du konsentrerer deg om de faste hyllene. Ikke glem å vaske rillene på sideveggene hvor hyller eller skuffer skal sitte. Bruk gjerne en gammel tannbørste for å komme til i alle kriker og kroker.

5. Sett i kontakten igjen, og slå på kjøleskapet. Sett på plass skuffer og hyller og legg maten på plass.

6. Vask utsiden på kjøleskapet.

Bør minimum rengjøres fire ganger i året

Om du synes det høres mye ut å rengjøre kjøleskapet hver gang du tar helgevasken, så bør du i alle fall ta sikte på å gjøre det mer enn bare når julevasken skal tas.

– Det er klart at det er viktig å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom, forklarer Bjarne Andersen-Gott hos Total Renhold i Oslo.

– Der hvor det oppbevares ferskvarer og hvor det søles kan det raskt oppstå både lukt og ikke minst bakterier. Spesielt kanskje om det har vært søl fra ulike typer kjøttmat.

Andersen-Gott forklarer at å vaske kjøleskapet bør man gjøre på to måter: Både ved behov, når noe har blitt sølt, eller mat har gått av og har begynt å lukte, og også som en regelmessig del av rengjøringen.

– Tre til fire ganger i året bør være et minimum for å rengjøre hele kjøleskapet fra topp til bunn.

Flekker og søl med en gang

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som også har skrevet boken: Rent: Enkelt og greit, holder også en knapp på regelmessig rengjøring.

– Det er alltid mye lettere å holde rent enn å gjøre rent, forklarer Hagesæther til Bonytt.no.

– Dette gjelder også kjøleskapet. Tørk over hyller og vegger nå og da når du for eksempel setter inn varer. Skyll ut av grønnsaksskuffer når du tar ut siste grønnsak og før dy fyller på med nytt. Da gjør du jobben mye lettere for deg selv enn å vente til det er blitt skikkelig skittent før du gjør rent.

Søler du noe, bør det tas med en gang og absolutt ikke utsettes.

– Flekker og søl bør tas med en gang med papir eller en engangsklut, forklarer rengjøringseksperten.

– Da unngår du mest sannsynlig at det setter seg vond lukt i kjøleskapet.

Grundig til verks

HOLD RENT: Du slipper skippertakene om du holder rent. Foto: Thinkstockphotos

Om du tilhører de som heller tar et skippertak fire ganger i året enn en runde hver fredag, ja da bør du i alle fall passe på at du går skikkelig til verks når du først skal vaske kjøleskapet. Dette foreslår interiørnettstedet Apartment Therapy at du gjør:

1. Har du et dryppfat under bunnen på kjøleskapet, ta ut denne, tøm og vask forsiktig i varmt såpevann.

2. Ta ut all mat og drikke fra kjøleskapet og sett unna. Kast alt som bør kastes.

3. Ta hyller og skuffer ut av kjøleskapet. Legg i bløtt i varmt såpevann i vasken. Vask og skyll grundig. Bruk en myk børste om noe søl sitter fast. La lufttørke.

4. Tørk grundig i bunn av kjøleskapet etter at du har tatt ut skuffene.

5. Fyll en bøtte med varmt vann. Bruk gjerne litt mildt håndvaskemiddel i. Begynn å vaske alle vegger, tak og bunn i kjøleskapet.

6. Pass på å vaske godt nede i forskjellige smårom på døren.

7. Bruk en myk skrubbørste for matflekker som sitter god fast.

8. Tørk over alle flater på ny med rent vann, ikke bruk vaskemiddel her.

9. Sett på plass alle hyller og skuffer.

10. Sett inn mat, drikke og glass og krukker en etter en. Tørk av de som har flekker eller søl.

11. Skru på kjøleskapet igjen.

12. Vask nå utsiden på kjøleskapet med varmt såpevann. Bruk tannbørst på gummiisolasjonen i døren. Vask over alle flater med ren klut og bare vann. Tørk over med kjøkkenpapir.

13. Om du er plaget med vond lukt, vask en ekstra runde inne i kjøleskapet med enten vann og eddik eller vann med to-tre skjeer bakepulver.

14. Aldri bruk grove børster eller sterke kjemiske vaskemiddel. Ikke bare for at dette ikke er smart å kombinere med matprodukter, men også fordi disse på sikt kan skade innsiden på kjøleskapet ditt.

Rengjør med forskjellige midler

– Zalo og vann holder ofte lenge når det gjelder å gjøre rent i kjøleskapet, forklarer Andersen-Gott.

– Om du benytter en klut i mikrofiber kan du til og med ofte droppe oppvaskmiddelet, noe som gjør at disse klutene selvsagt er mer miljøvennlige enn andre typer kluter.

Andersen-Gott anbefaler også å ha engangskluter for hånden på kjøkkenet:

– Disse er smarte å ha om man trenger å tørke opp noe som har blitt sølt litt kjapt, og ikke har tid eller overskudd til å begynne med et større rengjøringsprosjekt.

Håkon Lindahl i Grønn Hverdag holder også en knapp på mikrofiberkluter.

– Det finnes måter å ha en vaskemiddelfri hverdag på, har Lindahl tidligere uttalt til Bonytt.no.

Velg miljømerkede rengjøringsmidler om du trenger å bruke noen, og uansett bruk minst mulig. Du kommer langt med grønnsåpe, eddik, bakepulver og sitron.

Smarte tips for rask rengjøring av kjøleskapet.REGELMESSIG RENGJØRING: Matrester og søl kan gi vond lukt i kjøleskapet. Foto: Thinkstockphotos

Les også:

Sjekk ut tusenvis av kule interiørbilder

Rengjøringstips for latsabber

Derfor blir det ikke rent når du vasker gulvet

Slik stabler du i oppvaskmaskinen

Les flere saker fra samme kategori

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært