Tepper og inneklima

Dette skjuler seg i teppet ditt

STØVSAMLER: Varmt og deilig å tasse barfot på. Men er teppet bra for inneklimaet? © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
STØVSAMLER: Varmt og deilig å tasse barfot på. Men er teppet bra for inneklimaet? © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Er du ikke flink nok til å støvsuge og rengjøre teppene, kan du bli syk.

Fakta

Vedlikehold av tepper

 • En god støvsuger er en nødvendighet om heldekkende tepper skal holdes skikkelig rene. La deg ikke lure av en sterk motor, det er utformingen av munnstykket som er avgjørende. Helst skal man ha et elektrisk drevet, roterende munnstykke. Vær klar over at det finnes teppemunnstykker som ekstrautsyr til gode støvsugere.
 • Tepper bør støvsuges godt en gang i uken, oftere hvis det er utsatt for mye trafikk og søl.
 • Flekker fjernes med det samme. Husk at det dreier seg om tekstiler, og at skyllingen er like viktig, ellers vil såperester raskt danne en ny og større flekk. Bruk gjerne tekstilvaskemidler, om det ikke er spesielt vanskelige flekker. Flekkfjernere finnes det mange av, men her er også skylling viktig.
 • Et heldekkende teppe bør renses jevnlig. Hvert annet år skulle passe de fleste steder. Tepperenser får du leid der du kjøper tepper. Ikke glem skylleprosessen.

Kilde: ifi.no

Derfor påvirker tepper inneklimaet

 • Tepper fungerer som oppsamlingsplass for organisk materiale.
 • Teppegulv er samleplass for allergener (dyreflass, middrester, pollen, matrester), bakterier og bakterierester, støv og partikler.
 • Tepper suger til seg kjemiske stoffer som kan gi vond lukt i rommet.
 • Tepper trenger rengjøring med støvsuger, sjamponering og rensing. Rengjøringen tilfører lufta kjemikalier.
 • Tepper som er avhengig av støvsuging med tradisjonelle støvsugere kan gi problemer ved at finstøv, gasser og lukter som passerer filteret blåses ut i rommet.
 • Avdampninger fra store fiberoverflater fører til at luften blir ufrisk og opplevelsen av dårlig inneklima øker mens trivselen avtar.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

Et teppe krever jevnlig støvsuging og rensing , hvis ikke risikerer man at teppet blir grobunn for uønskede mikroorganismer.

Ifølge overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke, fungerer nemlig teppet som et reservoar for organisk materiale som dyreflass, middrester, materster, bakterier og støv, og er en vedvarende kilde til forurensing av innemiljøet.

I artikkelen "Teppegolv og inneklima" skrevet av Bakke og publisert i fagbladet Allergi i Praksis i 2008, heter det blant annet:

"Det er mer bakterier og mugg i luften over teppegolv sammenlignet med andre golv".

Men skal vi tro Bakke er det ikke bare flass og mikrobiologi som kan trives i tepper:

"Teppegolv suger til seg kjemiske stoffer, damper, gasser og lukt som de kan avgi over lang tid etterpå.

Dårlig renhold avler sykdommer

Vegard Eriksen ved Gema rengjøringsbyrå forklarer til bonytt.no at tepper skjuler "støv og dritt" som du helst ikke bør puste inn.

- Hvis du er ekstremt dårlig på utføring av renhold (spesielt tepper) over lang tid, vil dette kunne gå utover inneklimaet. Det kan resultere i astma og sykdommer.

Disse bakteriene kan skjule seg i teppet

Ifølge nettstedet eHow er dette noen av bakteriene som kan skjule seg i teppet ditt:

 • Norovirus

Norwalk-viruset, også kjent som Norovirus kan overleve i teppet opptil seks uker. Viruset forårsaker influensa og fordøyelsesproblemer. Hver gang teppet blir tråkket på, kan viruset bli luftbårent.

Regelmessig støvsuging kan redusere levetiden og spredning av Norovirus.

 • Salmonella

Salmonella er en av mange typer tarmbakterier. Den kan forårsake diaré, feber og magekramper i 12 til 72 timer etter at man er smittet. Sykdommen kan vare i fire til syv dager, men kan være mer alvorlig hos små barn og eldre. Kjæledyr er med på å gjøre teppet ekstra utsatt for salmonella.

Å holde teppet rent og tørt er den beste måten å drepe Salmonella-bakterier på. I tillegg bør du aldri spise mat som har falt på et teppe, uansett hvor rent det er.

 • Campylobacter

Campylobacter er er mest vanlig i løpet av vintermånedene i et fuktig teppe, og kan forårsake Campylobacteriose. Campylobacteriose kan forårsake blodig diaré, kramper, magesmerter og feber.

Bakterien drepes hvis du holder teppet rent og tørt.

Viktig med riktig renhold

Administrerende direktør Bjørg Owren hos Institutt for farge og interiør (IFI) påpeker at det er viktig med skikkelige rutiner for renhold.

- Selv om kaninene, ikke fyker rundt må det støvsuges. På et hardt gulv synes støvet med en gang og minner oss om at det er tid for mopp, men teppet sier ikke fra på samme måte. Regelmessig støvsuging må til.

I tillegg anbefaler Owren å rense teppet en gang i året, enten at man gjør det selv eller av profesjonelle med rensemaskiner.

- Mange har lett for å tenke bare støv når det gjelder innklima, men her er det viktig at støy og temperatur også er faktorer som virker inn.

- Og der bidrar teppet som nevnt svært positivt. Så her handler det om å veie behov mot hverandre. Det er blant annet mange barnehager som legger tepper i dag fordi mange barn og ansatte sliter med støy.

Tepper trenger dobbelt så mye støvsuging

Seniorforsker Steinar Nilsen ved SINTEF Byggforsk er medforfatter av den boken "Bedre inneklima i boligen."

Han mener at tepper har en del å si på hvor ofte du bør ta frem støvsugeren.

- Har du tepper på gulvene bør du støvsuge dem minimum to ganger i uken.

- Uten tepper holder det med støvsuging én gang i uken, har han tidligere uttalt til bonytt.no.

Har du tepper i huset, har du skaffet deg et støvdepot, påpeker Nilsen.

- Særlig viktig er det å være klar over dette dersom man har mindre barn i huset.

Unngå vegg-til-vegg

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er faste tepper vanskelige å holde rene og blir lett lager for støv og skitt.

Organisasjonen anbefaler derfor ikke bruk av vegg-til-vegg teppe.

baby på teppe

BARN SPESIELT UTSATTE: Har du små barn i huset bør du være ekstra påpasselig med støvsuging av teppene. © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Ufortjent dårlig rykte

Institutt for farge og interiør (IFI) er en medlemsorganisasjon som representerer farge- og interiørbransjen, og også den norske teppebransjen. Det er publisert flere artikler på ifi.no der det hevdes at tepper kan forbedre luftkvaliteten.

Bjørg Owren mener at tepper har et ufortjent dårlig rykte.

- Dette er noe som henger igjen fra flere tiår siden da markedet flommet over av billige tepper med svært dårlig kvalitet, og folk ukritisk la tepper i alle mulige rom, og det var så som så med rengjøringen.

Fordeler med teppet

Owren forklarer at i IFI ser de tre klare fordeler med teppet:

 • Støvet blir liggende i ro og virvler ikke rundt i pustehøyde. Teppet virker som et deponi. For at dette skal fungere er det meget viktig med gode rengjøringsrutiner og riktig redskap.
 • Teppe demper lyd. Romklang er et problem i mange hus i dag, teppet demper klangen i rommet og reduserer trinnlyd slik at det blir mindre støy i etasjen under.
 • Teppe luner og isolerer og bidrar til at gulvet oppleves varmere. Dermed kan vi senke temperaturen et par grader. Dette er igjen positivt for inneklimaet.

Er et teppe et teppe?

Når det kommer til holdbarhet, så har selvsagt teppets kvalitet stor betydning, i likhet med belastningen det utsettes for.

Ull (ny ull) er lunende og selvrensende på grunn av lanolin, og ifølge Owren blir det som med ullbuksene mange setter utenpå bleiene til småtassene.

- Men ull er en spunnet fiber, slik at den får en ru overflate der smuss fester seg, forklarer hun.

- Polyamid derimot, er en glatt og rettere fiber som ikke så lett tar opp støv. Særlig på soverom anbefales det å bruke teppe av polyamid.

Owren påpeker at det er sammenheng mellom pris og kvalitet.

- Med et teppe av god kvalitet og riktig renhold, har du et godt gulv. Det er deilig å trå på, god lyd i rommet og lite svevestøv.

Les også:

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Gjør dette riktig og spar masse arbeid

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:38 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:09 Amerikanerne anbefales å bruke maske00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem
Siste nytt
00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:38NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:09VerdenAmerikanerne anbefales å bruke maske00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem