Meny

Stor guide til høst- og vintersko

Hold barnas føtter varme og tørre

TØRR PÅ BEINA: Når du skal velge høst- og vintersko til barna, er det viktig å tenke på at skoen må være både vanntett, pustende og helst ha en kraftig såle. Vi har funnet fram til 14 høst- og vintersko som holder barnas føtter varme og tørre. © FOTO: Produsentene

Og det er ikke bare skoen som er viktig. Også hvilken sokk barnet har på seg har mye å si.

FAKTA

5 enkle tips som tar vare på skoene:

 1. Sett aldri bort sølete sko eller støvler.
 2. Ta ut innersålene og skyll/tørk.
 3. Skyll dem i lunket vann, eller tørk av med en fuktig klut evt. svamp eller børste.
 4. Bruk skokrem og impregneringsspray (uten silikon).
 5. Unngå å tørke støvlene ved hjelp av sterke varmekilder. De bør helst tørkes i romtemperatur, men støveltørker og varmt baderomsgulv er ok.

Kilde: Viking Footwear A/S

Sjekk fotlengde regelmessig

Sjekk både barnets fotlengde og skostørrelse regelmessig. Når barnet går og løper beveger foten seg ca. 5 mm fremover for hvert skritt, og dette bør det være plass for i skoene. Når det er mindre enn 5 mm ekstra rom i de gamle skoene er det på tide å kjøpe nye.

Kilde: www.footway.no


Sko, støvler eller vintersko? Eller kanskje høstsko som kan brukes når vinteren kommer? Hva er forskjellen, og hva menes med Sympa-Tex og Gore-Tex?

Slik finner du fram i jungelen av sko til dager hvor været svinger fra vått til kaldt – og når det er begge deler.

Velg vanntette

- Når du skal velge høstsko, er det viktig å tenke på at skoen må være vanntett, pustende og ha en kraftig såle, sier markedskoordinator i Viking Fottøy A/S, Hélen Katrine Bautz til Foreldre & Barn.

En sko som er vanntett og pustende, finner du ved å se etter sko som er merket med «Gore-Tex» eller «Sympa-Tex».

Begge deler er vanntette, men en Gore Tex-sko scorer høyere på pusteevnen.

Følg debatten: Hvilke vintersko har dere vært mest fornøyd med?

Impregner skoene før bruk

Men du trenger ikke løpe til nærmeste butikk og kjøpe inn det dyreste skoparet for å være trygg på at barnet skal være varm og tørr på beina.

- Det går fint an å bruke skinnsko også, men dette krever mye mer vedlikehold, i form av impregnering og pussing for at de skal holde seg vanntett, forklarer Bautz.

Går du imidlertid til innkjøp av sko som er vanntette fra før, som har Tex-membran, så holder det med én impregnering før barnet tar dem i bruk. Deretter kan du impregnere dem regelmessig og ved behov, for eksempel dersom de er blitt veldig våte mange ganger, eller hvis du har vasket dem.

- Et Tex-membran må vedlikeholdes for å opprettholde pusteevnen. Det er viktig å fjerne skitt fra skoene, og bruk skokrem som ikke er for fet. For fet skokrem kan ødelegge pusteevnen, understreker Bautz.

Høst- og vintersko til jenter

FRA VENSTRE: Viking Boulder høst- og vinterstøvel, kr 699, og Jojo høstsko (fås i str. 21-35), kr 399, begge fra Eurosko. Bisgaard gummistøvel med ullfôr, kr 399, fra Samsofie.no. © FOTO: Produsentene

Barn svetter mye på bena!

Barneføtter kan svette opptil 12 cl. per fot, per dag. Noe fuktighet fordamper gjennom skaftet, men det meste absorberes av sokker og sko. Det betyr at det raskt kan bli ubehagelig i skoen. Hvilke sokker barnet har på seg, kan ha mer å si enn hva vi tror.

- Sokken bør være av ull iblandet syntetfiber for å opprettholde absorbsjonsevnen, og den må være slitesterk og varm. En bomullsokk mister isolasjonsevnen når den blir fuktig, sier Hélen Katrine Bautz.

Ullsokk isolerer best

Daglig leder i Nøstebarn AS, Jannecke Riisøen, er enig i at en sokk av ull eller ull iblandet syntetfiber er en god løsning på kalde høstdager.

- Ren ull er ikke så slitesterkt og kan krympe når barnet svetter på føttene. Ren ull er imidlertid det varmeste, og spesielt dersom den er ubehandlet, sier Riisøen til Foreldre & Barn.

Siden ull består av 80 % luft, isolerer den optimalt og holder heller ikke på væten slik som bomull gjør.

- Tørkeprosessen i bomull skjer langsomt og krever energi, derfor blir våt bomull kald. Ull tar opp væte i dampform og slipper den ut igjen. Derfor tørker ull raskt, og i motsetning til bomull, varmer ullen under tørkeprosessen, forklarer Riisøen.

Hun anbefaler at barnet har to par tynne ullsokker og ett par tykkere til gummistøvler.

- Da har dere ett par i bruk og ett par til tørk og vask, eller eventuelt et ekstra par i skiftekurven, påpeker hun.

Ikke ta på et ekstra par

Også når snøen kommer, er samspillet mellom sokk og sko viktig.

- En vintersko må ha varmt fôr, god isolasjon mot bakken, være vanntette og pustende. I tillegg bør skoen ha en kraftig yttersåle i gummi med godt grep som matcher underlag av snø og is, sier Hélen Katrine Bautz i Viking Fottøy AS. Hun understreker at en tykkere sokk vil fungere best i en vintersko.

Høst- og vintersko til jenter

FRA VENSTRE: Ponny Sympa-Tex høst- og vinterstøvel (fås i str. 20-30) fra Eurosko, kr 699. Viking Thermo ultra, kr 399, og Sorel vinterstøvel med ullfôr, kr 599, begge fra Brandos.no. Bisgaard vinterstøvlett i skinn med ullfôr (fås i str. 28-36) og Tex-membran som gjør den vanntett. Kr 999, fra Samsofie.no, © FOTO: Produsentene

Dette må du huske på når du skal handle sko!

 • Passform - Beregn 1,5 cm voksetillegg om vinteren. Finn en god passform som er tilpasset nordiske barns føtter.
 • Fleksibel - Sålen må ikke være for stiv.
 • Støtte - Området rundt hælen og ankelen skal gi god støtte.
 • Vanntette - Både sko og støvler må være vanntette.
 • Pustende – Gore-Tex, kanskje verdens beste membran, holder skoen vanntett og gjør at den puster.
 • Fôret - Fôret bør være et «pelsfôr» med ullblanding for best mulig isolasjonsevne.
 • Grep - Sålen bør helst være i naturgummi og ha grovt mønster for å sikre best mulig grep.

- Jeg anbefaler ikke at foreldre tar på barnet flere par sokker når det er kaldt ute. Det blir ikke varmere med en ekstra sokk, men derimot trangere. Dette kan hindre blodsirkulasjonen og vil føre til at foten blir kald. Ved minusgrader vil barnet fort fryse. Hvordan sko og sokker reagerer på denne fuktigheten er avgjørende for å opprettholde tørre og varme føtter, forklarer Bautz.

Må være luft i skoen

- Det er luft som er hemmeligheten bak isolering. Dersom skoen er fôret, blir det ofte trangt med en tjukk ullsokk da det ikke er beregnet plass til det. Selv om skoen kjøpes stor, er mange modeller dessverre ofte trang i høyden rundt tærne, forklarer Jannecke Riisøen.

En tykk ekstra sokk hindrer et isolerende luftlag, og det hindrer barnet i å bevege tærne. Bevegelse er viktig for å holde varmen. God isolasjon i bunnen og en tynn eller mellomtykk ullsokk er derfor ofte best i kulden, understreker hun.

Skinnsko bedre for en 1-åring

Ofte kan en vinterstøvel bli klumpete på foten for de aller minste. Det kan også være vanskelig for en ettåring å si ifra dersom skoen er ubehagelig på, og dermed kan sjansene for at det får helseplager senere i voksen alder øke.

Produktsjef i Skoringen, Susanne Kristensen anbefaler skinnsko til de minste.

- Dersom barnet kan gå selv anbefaler vi som oftest en skinnsko som gir god støtte til barnet med fast hælkappe og fleksible såler. En skinnsko blir ikke så stiv på foten som andre sko kan føles, sier Kristensen.

Høst- og vintersko til gutter

FRA VENSTRE: Bisgaard gummistøvel med ullfôr, kr 399, hos Samsofie.no. Jojo høstsko, kr 399, fra Eurosko. Viking Penguin vinterstøvel med Tex-membran, kr 649, fra Komplettfritid.no. © FOTO: Produsentene

- En god skinnsko som impregneres jevnlig kan fungere svært godt. Selv om den ikke er 100 % vanntett, puster den bedre og slipper fuktighet ut. Den er dessuten oftest mer miljøvennlig, og naturlig lær hindrer lukt, understreker Riisøen.

Riktig sko til riktig vær

Det er ikke alltid like lett å vite hva man bør ta på av sko fra dag til dag når været svinger. Eller hvordan du skal velge de riktige barneskoene.

Er støvler greit selv om det ikke regner? Her får du en liten pekepinn:

Gummistøvler, perfekt for vått høstvær og når det er mildt

I tillegg er de:

 • 100 % vanntette uansett.
 • Lette å rengjøre for søle og møkk.

Thermostøvler (eller Cherrox) for slapsevær og gjerne noen minusgrader

I tillegg er de:

 • 100 % vanntette uansett.
 • Lette å rengjøre for slaps og møkk.
 • Holder føttene varme pga. pelsfôret og det isolerende materialet (PU).
 • Lette på bena – PU-materialet har veldig lav vekt.

Sympa-Tex eller Gore-Tex-sko egner seg i all slags vær, også når det er kaldt

I tillegg er de:

 • 100 % vanntett uansett.
 • Puster og holder derfor føttene tørre og varme.
 • Er varmt fôret med et ullblandingsfôr.

Høst- og vintersko til gutter.

FRA VENSTRE: Ponny Sympa-Tex vinterstøvel, kr 699, fra Eurosko. Viking Polar Thermo boot, kr 346, fra Komplettfritid.no. Sorel vinterstøvel, kr 599, fra Brandos.no. Bisgaard vinterstøvel i skinn med ullfôr. Tex-membran gjør at den er vanntett. Kr 829, fra Samsofie.no. © FOTO: Produsentene

Slik finner du barnets skostørrelse

Legg et papir inntil en vegg, og still barnet på papiret med hælene mot veggen.

Tegn en prikk på papiret rett foran den lengste tåen på begge føtter.

Bruk en linjal og mål lengden av begge føtter. Avstanden fra papirkanten til den prikken som er lengst fra kanten, er barnets fotmål i centimeter.

Fotlengde i cm

Skostørrelse

11-11,5

19

11,5-12

20

12-13

21

13-14

22

14-14,5

23

14,5-15

24

15-15,5

25

15,5-16

26

16-17

27

17-18

28

18-18,5

29

18,5-19

30

19-20

31

20-20,5

32

20,5-21

33

21-21,5

34

21,5-22,5

35

22,5-23

36

23-23,5

37

Husk at det skal være 1,5 cm vokseplass i skoen, fra tåspiss til kanten på sålen framme. På gummistøvler kan barnet trenge opp 1,5 - 2 cm plass. (Kilde: www.footway.no)

Les også:

Ler mer om barneklær her.

Guide til nettbutikker: Kjøp barneklær på nettet.

Test: Her er de beste familiebilene.

Se mer om: vinterstøvler , barneklær , ull,

Denne saken er fra Klikk.no

Les mer om livet

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:27 Spania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44 Kamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb
Siste nytt
23:27SportSpania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44SportKamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb
Populært