Påkostet hundehus til bikkja

Hundehus for sus og dus

DET HVITE (HUNDE)HUS: Om ikke Obama-familiens lille hund har et slikt hundehus i bakhagen, burde noen tipse dem om det. © FOTO: Produsenten
DET HVITE (HUNDE)HUS: Om ikke Obama-familiens lille hund har et slikt hundehus i bakhagen, burde noen tipse dem om det. © FOTO: Produsenten

Det skorter verken på tapet eller veggpryd når menneskets beste venn skal få nytt hjem.

Mange behandler hundene sine som om de skulle være mennesker. Garderober med valgmuligheter innen antrekk og fottøy, bærevesker av ypperste merke og like mye leketøy som enhver smårolling, dagens kjæledyr lider ikke akkurat noen nød.

Da er det kanskje ikke så rart at noen tar steget enda lengre og vil gi sin beste venn et personlig hjem . Men om du fortsatt er av den oppfatning at hundehus er noen plankerester spikret samen med firtomsspiker, ja da bør du ifølge designnettstedet The Coolist tro om igjen.

Herskapelig hus for hunden

I en artikkel i New York Times står det nemlig at det nå går mer og mer prestisje i å gi hundene sine overdådige og unike hjem.

Ifølge avisen sparer ikke hengivne hundeeiere på noen ting når det gjelder å innrede for sine firbente venner. Teppegulv, sentralvarme, aircondition, lys både inne og ute og innebygget musikksystem er bare noen av detaljene disse heldige hundene kan kose seg med i sine nye hjem.

Les også: Aggressive hunder har aggressive eiere

I dette huset trenger ikke hunden din telle sauer for å få sove.

UT AV BYEN: Her er hundehuset for forstadshunden. Hundehaus Farm Dog House, som huset heter, sies å skulle passe for hunder som enten bor på en gård - eller drømmer om å gjøre det. © FOTO: Produsenten

Gi din firbente venn et hjem han vil trives i.

LUKSUSBOLIG: Er hunden din av den tradisjonelle typen, vil den nok trives i dette huset. © FOTO: Produsenten

Mest til pynt

Tradisjonelt var det nok slik for de fleste at kjæledyr bodde ute, og mennesker bodde innenfor husets fire vegger.

- Sånn er det ikke lenger, forklarer interiørdesigner Michelle Pollak til New York Times.

- Nå regnes både hunder og katter i mye større grad som en del av familien, og de aller fleste har kjæledyrene sine mer innendørs enn de har dem ute.

Pollak, som driver firmaet La Petite Maison, hvor hun designer og lager overdådige hundehus til stadig flere kunder, forklarer at for de aller fleste som bestiller slike hus til hundene sine, dreier det seg mer om å få laget et pyntehus til hagen, enn det faktisk er ment å skulle være hjem for hundene.

- Jeg har kunder som kommer og ber om det huset som de egentlig drømte om til seg selv, men ikke hadde råd til - i hundestørrelse, forklarer Pollak.

- Som for eksempel et fransk slott for en fransk puddel.

Les også: Denne hunden tok t-banen alene

Kule og unike hundehus.

UTE OG INNE: Om du ikke liker tanken på at den dyrebare firbente bestevennen din skal sove ute i hagen, kan du jo få laget et hus i huset. © FOTO: Produsenten

Kopierer kjendiser

Ifølge designeren har bortskjemte Hollywood-hunder mye å si for at trenden sprer seg.

- Jeg tror nok vanlige folk lar seg påvirke i større grad enn før, forklarer designeren.

- Med mange ting som kjendiser har, som rådyre luksusbiler og overdådige hjem, vet man at dette kan man aldri kopiere. Men et luksuriøst og unikt hundehus, selv om det koster litt i forhold til hundehus flest, kan kanskje flere ha råd til å kopiere.

Pollak stod selv bak luksushundehuset til supermodellen Rachel Hunters Los Angeles hjem.

- Her var det ingen detaljer eller utgifter som ble spart på. Hunter bestilte til og med et håndmalt portrett av hunden som skulle henges på veggen inne i hundehuset, forklarer designeren.

Håndmalt tapet med mønster av hundebein og poter er nok en detalj luksushuset inneholder.

- Alle rommene har i tillegg innrammede bilder av hundens venner hengende på veggene.

Les også: Voff, voff - redningen er på vei

Hvilken hund ville vel ikke elsket dette huset?

SAMBOERE: Dette huset er stort nok for at flere hunder kan bo her sammen, forklarer produsenten. © FOTO: Produsenten

Pollaks businesspartner og byggemester, Alan Mowrer, installerte belysning i smijern inne i det påkostede hundehuset, i tillegg til gulvfliser i terrakotta.

- I tillegg måtte Alan håndlage hver og en av middelhavsflisene som Hunter ønsket at skulle være på taket på hundehuset.

Pollak forklarer at gjennomsnittshundehuset hun selger koster i overkant av 35 000 kroner. Til sammenligning kostet Hunters hundehus over 90 000 norske kroner.

Hus ute, bor inne

Det mest ironiske, skriver avisen Telegraph om fenomenet luksushundehus, er at det store flertall av disse hundene aldri sover i sine komplett utstyrte og vakkert dekorerte hus - de bor inne i sofaen.

Men fortvil ikke; det finnes alternativer også for innendørshunden.

Firmaet FormaItalia selger hundebur- og senger i lakkert høyglans for den moderne hund. I Seattle lager produsenten Denhaus hundehus som også har en funksjon som møbel i huset, for eksempel sofabord som også skjuler en hundeseng. Eller bordet BowHaus, hvor du kan sette drinken på toppen og legge valpen til å sove inni.

Les også: Hund redder valpene fra en grusom død

Disse hundehusene har du ikke sett før.

FOR DEN RASTLØSE HUNDEN: Dette minihuset, formet som en camoingvogn, kan flyttesrundt omkring ettersom hunden din skulle føle for det. © FOTO: Produsenten

Øko-hus til hunden

Selv om økonomien i USA slett ikke har vært av det beste slaget de siste årene, rapporterer produsentene av luksushundehus at business har vært "as usual".

Firmaet The Little Cottage Company i Ohio lager de lekreste romantiske hundehus som koster i regionen av 30 000 kroner. Eieren forklarer at han selger i gjennomsnitt 12-15 hus i året, et tall som har holdt seg konsistent de siste årene.

Et annet selskap, Rockstar Puppy, som selger eksklusivt tilbehør til firbente gjennom sin nettshop, kan også tilby hundeelskere håndlagede hundehus til den nette sum av 150 000 kroner. Og oppover.

- Noen av disse husene er utstyrt med gulvvarme og aircondition som eieren kan kontrollere via iPaden, forklarer Jessica Auria, damen bak Rockstar Puppy og selverklært hundeelsker til avisen New York Times.

For Eric McFarland, som er stolt eier av et unikt øko-hus til bulldoggen Hugo, endte det unike arkitekttegnede hundehuset opp med å bli pynt i hagen.

- Hugo foretrekker å sove inne, forklarer McFarland til avisen.

- Men det gjør jo ikke noe, for jeg liker hvordan huset tar seg ut i hagen, selv om hunden ikke er spesielt begeistret.

Les også: John dysser hunden sin i søvn

Er hunden din klar for sitt eget hjem?

ET SLOTT VERDIG: Dette hundehuset er perfekt for din lille prinsesse, forklarer produsenten bak Hundehaus Fairytale Dog House. Dette slottet er utstyrt med både tårn og kronepynt, og selv om hunden din aldri egentlig kommer til å sette pris på sitt yndige hjem, så vil i alle fall mennesker som ser boligen stoppe og stirre. © FOTO: Produsenten

Ikke helt samme standard til norske voffser

- Selv om vi har sett mye til håndveskehund-trenden her i Norge også de siste årene, så tror jeg enda ikke vi er helt på nivå med amerikanerne her, forklarer trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch til Bonytt.no.

- Dette med overdåd til dyr på denne måten med hundehus som er like utstyrte som vanlige hus er nok enda et nokså amerikansk fenomen.

Trendforskeren mener at i Norge ville det nok ha litt harry-faktor over seg å bygge luksusbolig til hunden.

- Uansett hvor mye vi degger og skjemmer bort hunden med klær, sko og designerveske til å sitte i, så tror jeg at vi ennå ikke er helt på eget herskapshus-nivå.

Mange hundeksperter er kritiske til at hunder mer og mer behandles som mennesker - noe man unektelig må si om de amerikanske hundene med sine luksushjem.

Stammer fra ulven

- Man må ikke glemme, at uansett hunderase, om det er en irsk ulvehund eller en sankt bernhardshund eller en ciahuahua, så stammer de fra ulven alle sammen, uttalte styreleder i Norsk Kennel Klub i Østfold, Freddy Christensen, nylig til Nrk Østfold.

Christensen, som helt sikkert også da ville vært skeptisk til å bygge eget funkis-hus til bikkja, forklarer:

– Hundene blir altfor mye menneskeliggjort. De behandles som babyer og unger.

På kjøp- og salgnettstedet Finn.no ligger det flere hundehus ute til salgs, men om det er Hollywood-standard du er på jakt etter til din firbente venn, ja, da må du nok lete et annet sted.

Les også: Slik får du en barnevennlig hund

Er norske hunder misunnelige på sine amerikanske venner, kanskje?!

NORSKE BOFORHOLD: Det er ikke til å stikke under en stol, det er ikke fullt så mye luksus for norske bissevovver. © FOTO: Finn.no

Les mer om livet

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden