Klukkende liv på tomta

MANGE RASER: Det blir et yrende liv i hagen når Eva Ströberg lokker til seg hønsene. (FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix)

Hagehøns gir godt selskap og gode egg. Men pass på så ikke rovdyrene får ferten av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huskeliste for hønseeiere
* Planlegg godt før du skaffer deg høns eller annet fjærfe. Husk at de trenger hus, rugekasser, vagler, fôr- og vannbeholdere og utegård.


* Start gjerne ned fire høner og en hane. Eller fem høner uten hane.

* Snakk med fagfolk, og velg rase med omhu.

* Gjør alt for å holde sykdommer på avstand. Kjøp høns av seriøse oppdrettere.

* Renhold er alfa og omega for trivselen til fjærfeet, deg og naboen.

* Gi aldri annen mat enn gress i luftegården. All fôring skal foregå inne i huset.

* Hold alle høns på egen eiendom, og hold dem inne om natten.

* Haner galer! Ta hensyn til naboene og isoler hønsehuset.

* Gi naboene egg og gjødsel, det øker sjansen for en god dialog rundt hønseholdet. Det kan også skape godvilje med tanke på hjelp til stell og pass.

(Kilde: NRFF)


– Kom, kom, lokker Eva Ströberg og slenger ut noen håndfuller med hønsemat på gresset.

Snart yrer det av klukkende, nikkende og galende høns i ulike fasonger og farger rundt matmor Ströberg. Fra hønsehuset, buskaset og alle hagens kriker og kroker kommer de springende. Den ene hanen stoltere enn den andre, og den ene høna ivrigere enn den andre. Per, Siv, Valgjerd, Jan, Karita og Sigbjørn. Hva diskuterer de, mon tro? Politikk?

Sjefshanen

– Dette er sjefen, Jonas VI, sier Ströberg og løfter opp en hvit sultanhane.

Jonas har begynt å finne seg til rette i rollen som besetningens overhode, og det er nok å henge klørne i med sju medhaner og en mengde medhøns. Men tid til kos har han likevel, og blir rent salig når Ströberg finner den gode plassen å klø på der rett under vingen.

– Noen er rett og slett kosete, mens andre helst ikke vil bli tatt i, sier Ströberg.

Det enkelte individs personlighet, men mest av alt rasen, bestemmer hvor mye hønsene gjør ut av seg, hvor mye plass de trenger, og hvor godt de liker selskap. Rasen sultan, som har blitt Ströbergs spesialitet, er av det rolige slaget. Og kroppskontakt vil de gjerne ha.

– Rolige raser, som gjerne legger litt egg og ruger kyllinger selv, er også lettere å få kontakt med. En kochin kan ligge på et barnefang en time, men en brun italiener er sannsynligvis borte før det har gått to minutter, sier Turid Håland, leder i Norsk Rasefjærforbund (NRFF).

Les også: 500 år gammelt hus ble designleilighet

Plassering

At rasene har ulike behov og sinnelag, gjør det vanskelig å sette en standard for antall kvadratmeter som trengs per høne, hane eller kylling. Hos Ströberg får hønsene boltre seg på en stor tomt, men lukkes inn i hønsehuset på nattetid.

Det er flere grunner til at hønsene skal geleides inn om kvelden, forteller Håland i NRFF.

– For det første med tanke på naboer. Vi sier at man ikke skal ta ut hanen før folk har gått på jobb. Hovedregel er klokka 7 på hverdager og klokka 9 på helgedager. Men hønsene skal også være inne på natta på grunn av rovdyr, sier Håland.

Les også: Tips for en ryddig gang

Men hva med kulda? Er de klukkende skapningene skapt for å tåle en norsk vinter?

– At det er 20 minus, gjør ingenting, men hønsehuset skal ikke være trekkfullt eller fuktig. Er det riktig kaldt, er det likevel fint om hønsene får en varmelampe de kan stille seg under om natten, sier Håland.

I minusgrader er det viktig å huske at vannet fryser. Du må sørge for at hønsene får drikke to ganger om dagen. Og blir hønsene snøblinde, noe de fort blir, kan de trenge hjelp til å finne veien inn igjen.

Egg og hjelp

De rundt 40 hønene hos Ströberg er for tiden i en mindre produktiv periode. Men på en vanlig dag ellers i året blir hun 12– 15 egg rikere. Noen få ruges og blir til kyllinger, resten av eggene blir menneskemat.

– Dette er noe helt annet enn eggene du får kjøpt i butikken. Plommene er gulere, og de smaker mye mer, sier Ströberg.

Hønsehobbyen bærer også frukter i form av færre skadedyr i hagen og gratis gjødsel. Hjelp til å bli kvitt middagsrestene får hun også. Pasta er favoritten blant hønsene i Vestby.

Les også: Trangbodd trend

Men om det er noen ulemper ved å ta klukkende fjærfe inn i hagen? Ströberg drar litt på det, mens klukkingen rundt henne fortsetter.

– Du blir jo bundet, men det går som regel greit å gi ansvaret til noen andre hvis du skal bort. Selv om jeg egentlig har litt for mange høns til det, smiler hun.

Les mer om bolig og interiør

Personvernpolicy