- Det finnes to typer pupper

KVINNELIGHET: - Bryster er symboler for både kvinnelighet og seksualitet, sier psykolog Peder Kjøs. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock
KVINNELIGHET: - Bryster er symboler for både kvinnelighet og seksualitet, sier psykolog Peder Kjøs. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock

- Livsbejaende pupper og reaktive Jan Eggum-«Mamma jeg vil tilbake»-pupper. Se hvorfor menn liker dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først og fremst, at menn liker pupper har helt naturlige evolusjonære årsaker.

- Alt seksuelt lar seg naturlig nok lett forklare med evolusjon, ifølge psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs.

- Menn liker pupper - og rumper - fordi vi har i oss et system som kjenner igjen og tiltrekkes av tegn på ungdom og sunnhet, altså kvinner som har trekk som gjør dem egnet som mødre for barna våre, sier Kjøs.

Så han kan ikke noe for det?

- Nei, vi kan ikke noe for det, men vi kan noe for den oppførselen det fører til. Det er jo kjernen i all sivilisasjon, det - å styre impulsene sine. Å glane overdrevet eller å tafse er sånn sett ubehøvlet og primitivt. Men hva man føler og fantaserer om, det er det vanskeligere og heller ikke nødvendig å ha full kontroll over, sier psykologen.

Les også: Dette gjør alle feil

Lengter til «ammepuppen»

Filosof dr.art. og førsteamanuensis Knut Kolnar ved Institutt for kommunikasjon - kultur og språk, Handelshøgskolen BI i Bergen, skiller mellom to «typer» pupper.

- Den ene polen er reaktive pupper, en slags Jan Eggum-«Mamma jeg vil tilbake»-pupper. Da får den seksuelle tenningen næring fra ødipale impulser, driv og konflikter, sier han.

Den andre motpolen er livsbejaende pupper.

- Det er pupper som signaliserer en slags grunnleggende biologisk vitalitet. Da er begjæret koblet til videreføring av arten, avkom, barn og fremtid, sier han.

- Det ene utelukker ikke det andre, men en puppefiksering har ofte et dominerende innslag fra en av polene, sier Kolnar som har skrevet «Mannedyret» og «Pornutopia».

Visste du forresten at kvinner kan få orgasme av å få stimulert brystvortene?

bryster

PORNO CHIC: - Mediepuppene henviser til at vi tenner på kulturelle stereotypier og idealbilder, ifølge Knut Kolnar. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Les også: Dette gjør alle feil

Overfladisk og komplisert

Seksuell tenning er både overfladisk og komplisert, ifølge Kolnar.

- Pupper kan både forsterke, intensivere, forskyve og ufarliggjøre begjær. De kan være en passasje for erotisk fordyping i en annen, eller en fluktrute fra mer kompliserte sider ved ens erotiske jeg. Pupper kan stimulere og fokusere seksuelt begjær, eller være en måte å håndtere seksualangst på, sier han.

- Når pupper blir til fetisjer dreier det seg ofte om å dyrke ulike fasetter ved opphisselsen. Det er imidlertid ikke alltid slik at det som opphisser mest, tilfredsstiller dypest, påpeker Kolnar.

I en tid hvor media fremstiller verden som en stor erotisk buffet, og enhver som vil henge med på tidens trender må signalisere at hun eller han er i besittelse av en eksotisk, erotisk cv, er det å dyrke opphisselsen en nærliggende løsning på psykoseksuelle dilemmaer, blir vi forklart.

- Det å dyrke tilfredsstillelsen er mer komplisert og krever som oftest en god dose erotisk selverkjennelse, noe som ikke alltid er like sexy idet det som oftest innebærer en rundtur i psykens mørkere og mer krevende sider, sier Kolnar.

Denne saken er opprinnelig skrevet for dinkropp.no og publisert på klikk.no.

Les flere nyheter

Personvernpolicy