Høstklar hage

Fin hage til våren fikser du om høsten

TID FOR Å PLANTE: Høsten er en fin tid for å plante løk. © FOTO: YuriyS thinkstockphotos.com

September og oktober er en fin tid for å forberede hagen på den kalde årstiden. Men også gjøre den klar for en tidlig vår.

September er den første høstmåneden. og det kan være lurt å forberede hagen på den kommende årstiden. Selv om sommeren er over er det mye man kan gjøre i hagen, og det er flere blomster som trives nå.

Plant om høsten

Høsten, før frosten kommer, er en fin tid for å plante, både busker og trær. Dessuten er september og oktober tiden for å plante blomsterløk og legge grunnlaget for neste vår.

- Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting, spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr, forklarer Tonje Bergh fra Plantmania.

- En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer raskt i gang om våren. Det er også fint å bruke høsten til å planlegge neste års sesong.

Les også: Bygde hagen inne i huset

Rydding i bedene

- Selv i september er det lurt å luke vekk litt ugress, grave opp røttene og destruere plantene. Fortsetter du å luke nå, blir det mindre å luke til våren, påpeker Bergh.

Jorden i bedene kan spavendes, lukes og gjødsles opp. Bergh mener også at man bør fjerne nedfallsfrukt.

- Nedfallsfrukt kan være spiskammers for både rotter og rådyr. Det er hyggelig med rådyr i hagen på vinteren, men det er ikke uvanlig at hagen blir foringsstasjon senere på våren, og både tulipaner, nye skudd på busker og trær og stemorsblomstene kan være en saga blott i løpet av en natt eller to.

Tommy Tønsberg fra Hagelskapet understreker til bonytt.no at det er mye man kan, men ikke bør gjøre i hagen om høsten.

- Det er lurt å rufse litt i bedene og få bort løv, forklarer han. Og har man tilgang på kompost kan man strø det på nå. Men vent med jordforbedringen til våren.

Les også: Lys opp hagen når det mørkner

Beskytt plantene mot vinterskader

- Rosene beskytter du mot frost ved å legge et ca.15 centimeter høyt lag med jord rundt dem. Det beskytter podestedet, forklarer Bergh. Rosene skal ikke beskjæres mer nå, siden roser ofte fryser noe tilbake. Fjerne bare visne eller skadede grener. Dekk sommerblomstene mot nattefrost. Busker og små trær kan støttes opp slik at de er litt mer forberedt til å ta i mot snøens tyngde.

- Størst fare er likevel vårsolen, påpeker Tønsberg. Derfor bør man dekke til plantene i januar. Til det kan man bruke striesekker eller granbar. Torv er ikke godt egnet siden det trekker til seg mye fuktighet.

Man bør vente med å klippe staudene til våren, legger han til.

Pass på plenen

Plenen bør rakes slik at det ikke blir liggende hauger med fuktig løv og råtne.

- Det er viktig å ikke klippe gresset for kort, presiserer Tønsberg. Hvis gresset beholder litt lengde vil det være mer motstandsdyktig når det blir kaldt.

- På høsten bør siste klipperunde være ca. 5 centimeter høy. Er gresset kortere kan det føre til frostskader, og er gresset for langt kan det utvikles sopp og råteskader, legger Bergh til.

Les også: Dette irriterer oss med naboens hage

Gjør hagemøblene vinterklare

Det er lurt å forberede hagemøblene før de ryddes vekk for sesongen.

- Forurensning og støv i luften eller i regnvannet kan tære på møblene gjennom vinteren, så for å forhindre at hagemøblene tar skade bør dette alltid fjernes mot slutten av sesongen, sier Bjørg Owren, fra ifi.no.

Hvis man lar gammel smuss ligge på overflaten over tid vil møblene få kortere levetid og trenge hyppigere vedlikeholdsintervaller.

- Også er det jo langt hyggeligere å finne frem noen rene og pene møbler når den første vårsolen endelig titter frem igjen, sier Owren.

Husvask er egnet

Til vanlig rengjøring av hagemøbler er husvask eller andre lignende, milde rengjøringsmidler gode alternativ. Rengjøringsmidlet kan påføres med sprøyte, svamp eller skurepad og deretter skrubbes lett. Skyll alltid grundig, slik at det ikke ligger igjen såperester. Hageslangen er bedre egnet enn høytrykksspyleren; det er mengden vann som avgjør hvor godt det blir skylt, ikke trykket på vannet, skriver ifi.

Til teakmøbler finnes det egne teakrensemidler som med fordel kan benyttes. Følg uansett alltid produsentens anvisninger.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Slik bruker du gjødsel riktig

Hag e uten slit

- Kan jeg kaste babyen i do?

Les flere livet-saker

Personvernpolicy