Liten leilighet - smarte løsninger:

Slik får du en liten leilighet til å se større ut

PLASS TIL ÅTTE: Med smarte møbler og smart plassering har man fått plass til et spisebord som kan trekkes ut og få plass til hele 8 middagsgjester. Foto: Maurício Karam Studio

Spiseplass til åtte, eget lounge-område og stor stil; det er utrolig hva man får plass til på 45 kvadratmeter.

Smarte tips for små rom:

Jo da, det går fint an å bo fint og flott og smått. Her er triksene du bør vite om:

1. Flerfunksjonelle møbler

Velg møbler som kan gjøres mindre/pakkes bort/forandres etter behov når de ikke er i bruk. Salongbord med hemmelige hyller eller skjulte rom vil kunne skjule rot og gjøre rommet mindre overfylt. Senger som også har skuffer under vil fungere på samme måte.

2. Rene linjer

Stram opp stilen. Møbler med en ren og enkel form og stramme linjer vil virke nettere i kompakte omgivelser og vil derfor lure øyet til å tro at plassen rundt disse møblene er større enn den i realiteten er.

3. Ton-i-ton

Skal du innrede et lite rom kan det lønne seg å velge noenlunde lik farge på vegger og de største møblene i rommet. På denne måten vil skille mellom vegg og møbler viskes" noe ut, og rommet vil virke luftigere.

4. La det bli lys

Slipp inn så mye naturlig lys som mulig. Husk også å belyse vegger i et lite rom. Lys i hjørnene vil unngå mørke flater som forsvinner og får rommet til å virke mindre,

5. Rydd opp

Vær kritisk både når du handler inn og rydder opp. Ingenting stjeler mer plass i et hjem eller i et rom enn rot.

6. Lille speil på veggen der

Speil reflekterer lys tilbake ut i rommet og vil derfor kunne være et flott hjelpemiddel i å skape følelsen av mer plass og lys

7. Koordiner farger

Noe pynt og nips må man ha, selv i det mest strømlinjeformede hjem. Men har du liten plass, kan det lønne seg å fargekoordinere disse, slik at inntrykket ikke blir for travelt.

(Kilder: Interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor hos Dis interiørarkitekter mnil, Freshhome, Stylist Birgitta Roald)

Boligprisene stiger jevnt og trutt over det ganske land, og kanskje aller mest i byene - hvor de fleste av oss vil bygge og bo. Og når mange skal bo på liten plass, ja da sier det seg selv at man ofte må ta til takke med å bo både mindre og trangere enn man kanskje i utgangspunktet hadde drømt om.

Men fortvil ikke om du føler at du mangler noen kvadratmetre her og der - det går nemlig an å bo med stor stil selv om du i utgangspunktet har liten plass . I denne leiligheten har man ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome nemlig fått til å skape et hjem som er både trendy, komfortabelt og ikke minst funksjonelt for beboeren - og alt det på bare knappe 45 kvadratmeter.

Fjernet innvendige vegger

Det er den brasilianske designeren Maurício Karam som står bak leiligheten Apartment Leopoldo, som ligger midt i millionbyen Sao Paulo i Brasil. Leiligheten fremstod som trang og mørk i utgangspunktet, og kjøperen av leiligheten hyret Karams kompetente team for å hjelpe seg med å skape et fullverdig hjem - selv med det moderate utgangspunktet man hadde.

Det aller første designeren gjorde var å sørge for å fjerne alle unødvendige indre vegger, slik at man fikk oppholdssoner som fløt over i hverandre, og dermed umiddelbart skapte en følelse av mer lys og luft.

– Ved å fjerne veggene fikk man med en gang mer flyt i leiligheten, forklarer designer Karam til designnettstedet Design You Trust om prosjektet.

Vi så for oss at vi skulle skape en leve- og oppholdssone som fløt fritt fra stue og gjennom spiseområdet til kjøkkenet, men som likevel skulle gjøre både bad og vaskerom til skjulte, private rom.

Arkitekten har benyttet samme gulv, et trelaminat, gjennom hele boligen, noe som også bidrar til å øke romfølelsen i den kompakte boligen.

Som en suite på hotell

Det som umiddelbart slår en når man ser leiligheten - ifølge Freshome - er bruken av luksuriøse materialer og følelsen av å befinne seg på et stilig boutiquehotell - og slett ikke i en trang og liten leilighet.

– Kjernen i designet er jo uten tvil det spennende interiøret, forklarer Karam til nettstedet.

– Et moderne lounge-område gir leiligheten en følelse av stil og luksus, spesielt i kombinasjon med det relativt store kjøkkenet og den komfortable spiseplassen, hvor man med enkelhet kan ha plass til hele åtte gjester.

Designeren forklarer at rommene, som er åpne mot hverandre, bare er visuelt adskilte ved å bruke forskjellige små detaljer i innredningen av de forskjellige sonene.

Trenger ikke være hvitt

Mange som skal innrede på liten plass er overbevist om den eneste måten å gjøre dette på er å bruke hvite og andre lyse farger.

– Jeg tror at flyten i hele boligen og sammenhørigheten mellom farger og materialer er mer viktig når det gjelder å få en følelse av plass og rom enn hvilke farger man har malt på veggene, forklarer Karam.

– Og det er jo mer interessant for øyet om man har vakre materialer, detaljer og møbler å se på.

Valgte smarte møbler

Det er ikke mye som er overlatt til tilfeldighetene i Sao Paulo leiligheten Apartment Leopoldo. Når minimale 45 kvadratmeter skal gjøres til et lekker og komfortable hjem sier det seg selv at man må ta noen smarte valg. Og akkurat det gjorde helt tydelig designer Mauricio Karam.

– Jeg mener helt bestemt at det å bo smått ikke skal gå på beskostning av det å bo med stil, skjønnhet og komfort, forklarer designeren til nettstedet Arch Daily.

– I tillegg er det viktig å kunne ha fleksibilitet til å leve slik man vil, og bruke boligen på den måten som er naturlig for deg.

Designeren forklarer at for han er det viktig å velge møbler og detaljer som maksimerer fleksibilitet og plass.

– Spisestuestolene og bordet er et ypperlig eksempel. Ved å velge materialer som lar lyset skinne gjennom, unngår du den mer tunge følelsen av møbler i mørke toner og visuelt tyngre materialer.

Glossy overflater på kjøkkeninnredningen er også med på å sende lyset utover i rommet igjen, noe som bidrar til at rommene føles større og lysere.

– Veggen som er bekledt med tre spiller på en følelse av luksus og varme, forklarer Karam.

– Den trekker øyet til seg, og gjør at man føler en ro og trygghet.

Les også:

Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten

Dette hadde du ikke trodd du kunne gjemme i skapet

Slik holder du orden på badet

Slik innreder du på liten plass

Les flere boligsaker

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy