Rent hus på 1-2-3:

Denne rengjøringen tar deg ikke mer enn noen minutter

KLAR, FERDIG, GÅ: Her er tipsene som får huset rent og pent på 1-2-3. Foto: Colourbox.com
KLAR, FERDIG, GÅ: Her er tipsene som får huset rent og pent på 1-2-3. Foto: Colourbox.com

Lei av kaos på hjemmebane, men ingen fan av langkost og mopp? Her er tipsene som får det rent i en fei.

Alle vil ha rent og pent hus, men det er de aller færreste av oss som nyter å rydde og vaske , men heldigvis finnes det gode råd for de av oss som gjerne skulle drevet med noe helt annet enn å skure, pusse og moppe . Ifølge det amerikanske kvinnenettstedet She Knows kan nemlig selv latsabber få pågangsmot til å gjøre rent med disse smarte og enkle tipsene:

Rengjør de mest trafikkerte områdene

Dette gjelder spesielt om du venter gjester og må gjøre rent i en fei. Som regel er det de mest brukte områdene og rommene som tiltrekker seg mest rot og støv, og har du fokus på disse når de gjør rent, vil du antakeligvis komme langt på vei med å få huset i stand.

Hele Amerikas husmor, Martha Stewart, er enig:

– Om du ikke har tid til å takle hele huset, fokuser på de områdene som er synlig for gjestene dine, forklarer Stewart på nettstedet sitt.

– Lukk dører inn til hjemmekontor, soverom og boder, så vil du med en gang ha gjemt vekk en del visuelt rot.

Rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent – enkelt og greit», Else Liv Hagesæther, foreslår å gjøre det enkelt for seg selv med å ha rengjøringsutstyr lett tilgjengelig på de rommene som oftest trenger vask.

Ha en mopp på badet hvis det er plass. Da er det lett å gå over gulvet og fjerne hår og rusk etter hvert som det legger seg der. Og hvis det kommer en tannkremflekk i hjørnet, ta den, ikke hele flaten hver gang, utdyper hun til bonytt.no.

Kost og brett i gangen

Et annet godt tips kan være å ha kost og brett tilgjengelig i gangen, hvor det ofte dras inn støv og skitt utenfra.

– Må du hente utstyr og greier hver gang, blir det naturlig nok lett til at du dropper hele greia, forklarer Hagesæther.

– Og heller venter til hele huset skriker etter rengjøring - noe som jo naturligvis blir en mye mer omfattende jobb.

Interiørarkitekt Marius Brandli mener gangen er et godt sted å begynne å holde orden på:

– Gangen er det rommet gjestene først møter når de kommer inn i huset ditt. Klarer du å skape et ryddig og hjemmekoselig inntrykk allerede her, er mye av jobben gjort, sier Brandli til bonytt.no.

– Ved å fjerne overfloden av egne jakker, sko og annet yttertøy gjør du det lett for gjestene å finne plass til å henge fra seg - noe som gir inntrykk av et gjestfritt hjem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOLD SYSTEM I ROTET: Det er lettere å holde rent enn å gjøre rent, sier ekspertene. Foto: Housetohome.co.uk HOLD SYSTEM I ROTET: Det er lettere å holde rent enn å gjøre rent, sier ekspertene. Foto: Housetohome.co.uk


Våtservietter for rask rengjøring

Travle mødre har benyttet seg av dette trikset i årevis - og nå begynner også andre å få øynene opp for den beskjedne rumpeservietten. Bonytt tok en spørrerunde på Facebook for å se hvem som multitasker med våtservietter.

– Ingenting tar flekker på koketoppen som babyservietter, forklarer småbarnsmoren Annette Jensen til Bonytt på Facebook.

– Jeg har alltid en pakke liggende i kjøkkenskuffen.

Matilde M. Larsen er enig:

– Ja, og på vasken på badet også, om man bare trenger kjapt å fjerne tannkremflekker eller annet søl. Det funker som bare rakkern.

– Søl og smuler på bord blir vekk i en fei med en vaskeserviett, mener hjemme-i-permisjon pappa Christian Jenssen.

– Og griser småen med brødskiver og pålegg på gulvet, er det jo mye kjappere å ta det med en gang med en serviett enn å måtte finne frem både bøtte og mopp.

Rengjøringsprodusentene har nå også skjønt at mange ønsker seg kjappe nødløsninger, og nå får du kjøpt engangsservietter beregnet på både kjøkken, bad og gulv i lokalbutikken.

– Engangsservietter er de travles bestevenn når det gjelder å gjøre rent i en fei, mener Donna Smallin.

ALT MÅ HA EN PLASS: Da blir jobben med å holde det ryddig så mye enklere. Foto: Alvhem Mäkleri (IKEA) ALT MÅ HA EN PLASS: Da blir jobben med å holde det ryddig så mye enklere. Foto: Alvhem Mäkleri (IKEA)


Rengjør med kortere intervaller

Ingenting er kjedeligere enn å måtte sette av en hel dag - eller helg - til å takle rot og skitt i huset. Det er lett å miste motet, og jobben forblir ugjort. Da er det mye mer motiverende om du klarer å få til å rydde litt - hver dag.

– Ikke gjør det med rengjøring til enten storrengjøring eller ingenting, forklarer Hagesæther.

Første bud er å venne seg selv til å holde rent i stedet for å gjøre rent. Gjør en liten innsats hver dag, så slipper du å måtte skippertaksvaske i timevis av gangen.

Ifølge det amerikanske nettstedet iVillage er det en god start å lage seg selv en sjekkliste over alt som må gjøres og vaskes i huset - og så krysse av etter hvert som du gjør deg ferdig med en oppgave eller ett rom.

– Om du deler opp gjøremålene til mindre, mer overkommelige oppgaver, kan det faktisk føles ganske fantastisk etter hvert som du kan krysse av for at flere og flere ting nå er gjort, forklarer renholdsekspert Laura Wittmann, grunnleggeren av nettsiden Organizing Junkie, til nettstedet.

Grønne planter holder rent

Selv om du ikke har grønne fingre kan det lønne seg for hjemmet ditt om du kjøper med deg en grønn plante eller åtte neste gang du svinger innom hagesenteret. For ifølge nettstedet She Knows er ikke bare grønne planter et lekkert dekor-element i ethvert rom, men disse smarte plantene kan også hjelpe til med å holde luften i huset ditt ren og frisk.

– Grønne planter renser luften for giftstoffer og øker menneskets psykiske velvære, forklarer Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBF), til avisen Aftenbladet, og viser til romforskning.

– Da mennesker skulle oppholde seg i et miljø utenfor jordens atmosfære, startet Nasa en intensiv forskning på mulighetene for resirkulering av luft og vann. Slik ble det oppdaget at potteplanter kunne rense og fornye luft i et forseglet prøvekammer. Åtte til ti litt store planter er tilstrekkelig for en leilighet på 90 kvadratmeter. To til fire planter er nok i et rom på 30 kvadrat.

Men Grete Patil, førsteamanuensis ved Institutt for plante- og miljøvitenskap ved Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås, er ikke like overbevist:

– Internasjonal forskning på dette har ikke konkludert på noe vis. Planter, og ikke minst mikrober i jorden, kan fjerne flyktige organiske forbindelser. Utfordringen ligger i plantenes kapasitet i forhold til den mengden som er i lufta. Så langt mangler vi dokumentasjon på om plantene har vesentlig betydning.

Men Patil forklarer at planter kan være med på å forbedre luftfuktigheten i hjemmet ditt.

– Det er naturlig å tenke seg at plante/jord-systemet tilfører lufta vann.

Tips: Slik innreder du med bambus

SYNLIGE SONER: Kommer det gjester, er det gangen de ser først. Hold orden her med smarte og dekorative oppbevaringsløsninger. Foto: Living Etc./housetohome.co.uk SYNLIGE SONER: Kommer det gjester, er det gangen de ser først. Hold orden her med smarte og dekorative oppbevaringsløsninger. Foto: Living Etc./housetohome.co.uk


Kast, kast, kast

For alle som har sittet gjennom noen episoder av Ekstreme Samlere, vet man godt hvor ille det kan bli seende ut om man bare kjøper mer og aldri ikke kaster ut. Den mest effektive måten å beseire kaos i hjemmet på er uten tvil å være kritisk til hva som kjøpes inn, og hva man på død og liv trenger å beholde.

– Det er klart det har noe å si for hvor ryddig huset ditt ser ut det at du holder kontroll med unødvendig rot og skrot, sier Laura Wittmann.

– Gå gjennom tingene dine regelmessig, både klær og utstyr. Kast eller gi bort ting som har blitt for små eller for store, kvitt deg med ødelagte ting og leker, og donér til venner og kjente ting du ikke lenger føler du har plass til eller bruk for.

Jo mindre pynt og nips man har stående fremme, dess mindre tid trenger du å bruke på å tørke støv.

– Rediger heller tingene du har stående fremme, ofte ser hyller og overflater mye stiligere ut om du ikke stiller frem absolutt alt du eier og har av souvernirer, bilder, skåler og lysestaker, forklarer Wittmann.

Invester i kule oppbevaringsløsninger

Det er ingen tvil: Rot er mye lettere å takle om alt hører hjemme en plass, og du har et sted å rydde vekk alt på. Smarte og funksjonelle oppbevaringsløsninger er et must i ethvert hjem, og burde være en av de første tingene man tenker på når man planlegger et rom. Og enda lettere og mer lystbetong blir jo jobben uten tvil om du har oppbevaringsløsninger som er lekre å se på i tillegg. Og husk; jo mer oppbevaringsplass- og løsninger, jo ryddigere hus.

– Et ryddig hus virker umiddelbart renere enn et hus hvor rot er synlig, forklarer Donna Smallin, forfatteren av boken The One-Minute Cleaner, til nettstedet iVillage.

– Så selv uten å i det hele tatt ha tatt i vaskesakene kan du sørge for at huset ditt virker renere for gjestene dine, bare ved å plukke med deg rot og tøy som ligger spredt rundt omkring.

Hagesæther er enig:

– Første bud er å sørge for gode systemer for å rydde, understreker hun.

– Det betyr at alle ting har sin plass der hele familien vet at de hører hjemme. Skap og invester i oppbevaringsløsninger du nyter å bruke. Bokser og kurver er nyttige her. Tenk også på hvordan barna kan rydde ved at de har egne bokser og skuffer til lekene sine. For er det enkelt, da gjør de det.

FARGEKODET: Bokhyllene blir mye ryddigere om du tar deg tid til å sortere bøker og pynt. Vis frem pene ting, gjem de som ikke er fullt så behagelige for øyet. Foto: La Dolce Vita/paloma82.blogspot.comFARGEKODET: Bokhyllene blir mye ryddigere om du tar deg tid til å sortere bøker og pynt. Vis frem pene ting, gjem de som ikke er fullt så behagelige for øyet. Foto: La Dolce Vita/paloma82.blogspot.com


Brett, stable og gjem unna

Noen ganger gjør tidsklemma at man må ty til nødløsninger når man gjør rent. Og er alt håp ute og svigermor rundt hjørnet, ja da kan det hende at du må droppe vaskebøtta, og heller satse på å rydde rotet unna.

– Bare det å få ting vekk fra gulv og overflater gjør at et rom umiddelbart ser både ryddigere og renere ut, forklarer Wittmann.

– Brett sammen klær og få på plass, heng opp jakker og skjerf i gangen og brett sammen aviser og blader som flyter og legg i pene stabler inntil en vegg.

Å stable bøker og magasiner pent sammen i hyller og skap skaper også en illusjon av orden.

– Sortér gjerne bøker etter farge og størrelse i hyllene, forklarer interiør- og livstilsblogger Emily Schulman til magasinet Glamour.

– På den måten ser alt mye ryddigere ut, og som om du har hatt en bevisst plan med å sette ting slik de står.

Les også:

Slik vasker du dusjkabinettet

Slik jukser du huset rent

Ta en treningsøkt med vaskebøtta

Les flere saker om hus og hjem

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy