Gjenbruk av white spirit:

Heller du dette ut i vasken?

MALEPENSELEN BØR RENGJØRES: Har du brukt oljebasert maling, bør penselen rengjøres i white spirit eller penselrens for å kunne brukes ved en senere anledning. Foto: Yves Regaldi (Colourbox.com)
MALEPENSELEN BØR RENGJØRES: Har du brukt oljebasert maling, bør penselen rengjøres i white spirit eller penselrens for å kunne brukes ved en senere anledning. Foto: Yves Regaldi (Colourbox.com)

Ikke gjør det. Bruk white spiriten heller på nytt. Og spar penger.

Spør deg selv: Hva gjorde du med white spiriten du brukte til å rengjøre malerkosten med etter endt økt? Kastet du den i do eller i utslagsvasken?

Er svaret: «Leverte det til nærmeste miljøstasjon», kan du klappe deg selv på skulderen.

Ved å gjenbruke white spiriten kan du imidlertid utsette turen til miljøstasjonen og i tillegg spare penger.

Ta vare på white spiriten

White spirit blir nemlig ikke oppbrukt etter én gangs bruk. Malermester Bjørn Knutsen anbefaler å ta vare på white spiriten til en senere anledning. Altså, bruke den om igjen.

Selv bruker vi vannbasert maling der vi tidligere brukte oljebasert, sier Knutsen til bonytt.no.

Men mange kjøper fremdeles både oljemaling og white spirit til innendørs bruk. Og for utendørs bruk er det fremdeles oljebaserte produkter som gjelder.

Med noen enkle grep kan du altså økonomisere bruken av white spiriten som skal til for å rense penslene for maling. (Artikkelen fortsetter under bildet).

IKKE HELL LØSEMIDLER I VASKEN: White spirit som brukes til å rengjøre pensler skal ikke helles i vasken. Foto: Jupiterimages IKKE HELL LØSEMIDLER I VASKEN: White spirit som brukes til å rengjøre pensler skal ikke helles i vasken. Foto: Jupiterimages

Slik er malermesterens tips:

1. Rens penslene i white spirit, for eksempel i en tom isboks.

2. Tøm den brukte white spiriten i en tom beholder hver gang du har brukt en skvett. Sørg for at kannen med brukt white spirit er merket «brukt». Det er avgjørende at beholderen er tett - hvis ikke fordunster løsemidlene.

3. Når dunken etter hvert blir fylt opp og har stått en stund, er malingrestene sunket til bunnen. Tøm da den klare væsken på toppen forsiktig over på en annen, brukt kanne. Har du dårligere tid, kan væsken siles gjennom en nylonstrømpe. Da vil smusset bli fanget opp. Nå er væsken klar til bruk igjen. Den resirkulerte white spiriten har trolig et lite fargeskjær som avslører at den har vært brukt, men egenskapene er intakt.

4. Metoden kan gjentas mange ganger, helt til løsemidlene er fordunstet og væsken ikke løser opp malingsrestene lenger.

Les også: Når gode råd er gratis

TA VARE PÅ KANNEN: White spirit kan brukes flere ganger bare du lar malingsgrumset synke til bunnen. Foto: Niklas Hart TA VARE PÅ KANNEN: White spirit kan brukes flere ganger bare du lar malingsgrumset synke til bunnen. Foto: Niklas Hart

Aldri i vasken

MERK KANNEN: Hell den brukte white spiriten over på en beholder du merker med MERK KANNEN: Hell den brukte white spiriten over på en beholder du merker med "brukt". © Foto: Niklas Hart

Dersom du fortsatt lar deg friste av å helle white spiriten i vasken eller do, så skal du vite at du skader miljøet.

White spirit er et løsemiddel som skal behandles som farlig avfall. Feil bruk kan være et problem for miljøet, for avløpet og for din egen helse, sier Cecilie Kristiansen, seksjonssjef i produktseksjonen i Klima- og forurensningsdirektoratet.

– Hva er konsekvensene av å helle white spirit i vasken?

BRUKT WHITE SPIRIT KLAR TIL BRUK: Når malingsgrumset har sunket til bunns, heller du forsiktig den brukte white spiriten over på en ny kanne. Denne white spiriten er så godt som ny. Foto: Niklas Hart BRUKT WHITE SPIRIT KLAR TIL BRUK: Når malingsgrumset har sunket til bunns, heller du forsiktig den brukte white spiriten over på en ny kanne. Denne white spiriten er så godt som ny. Foto: Niklas Hart

Det vil være forskjeller på hvor farlig det er. Det vil kunne oppstå uheldige kjemiske blandinger i selve renseanlegget der det er kjemiske og biologiske prosesser som skal fungere. Giften vil videre kunne komme i slammet som går ut på jordene der maten vår dyrkes. Dessuten vil løsemidlene kunne skade deg selv direkte om du heller kjemikaliene i vasken, særlig når du skyller med varmt vann. Vi har derfor mange grunner til å gjøre det vi kan for at slike midler avhendes riktig, utdyper Kristiansen til bonytt.no.

White spirit på vei ut

Den norske malingsprodusenten Jotun har White spirit i sitt sortiment. Jotun støtter malermesterens metode for gjenbruk av løsemiddelet.

Fremgangsmåten er fornuftig. Det er mye bruk og kast i bransjen, og det er synd å kaste materiell og kjemikalier som kan brukes om igjen, sier Egil Holm, teknisk servicesjef i Jotun til bonytt.no.

– Burde ikke metoden vært trykket på etiketten?

Jo, kanskje det. Men white spirit utgjør en svært liten del av våre produkter og det brukes stadig mindre av det. Vi anbefaler nå å bruke det såpebaserte produktet penselrens for å rengjøringe pensler slik at de kan tas vare på til senere. Middelet mer miljøvennlig og kan brukes både på vannbaserte og oljebaserte malingsprodukter.

PENSLER BØR RENSES: Renser du penslene skikkelig slipper du å kjøpe nye neste gang du skal male. Foto: Villiers/Thinkstock PENSLER BØR RENSES: Renser du penslene skikkelig slipper du å kjøpe nye neste gang du skal male. Foto: Villiers/Thinkstock

Les også:

Slik unngår du skjolder når du maler

Gulvet bestemmer hvordan veggfargen blir

Over 1.800 interiørbilder i vår inspirasjonsguide

Slik pusser du opp badet etter etiske retningslinjer

Les mer om bolig og interiør


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy