Meny

Derfor forsvinner alltid den ene sokken

Hvor blir det av den andre sokken?

HVEM HAR SKYLDA?: De fleste av oss opplever fra tid til annen å sitte igjen med enslige sokker. Noen mener at vaskemaskinen har skylda. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
Det finnes naturlige forklaringer på de forsvunnede sokkene.

De fleste av oss har sokker - mange sokker. Men de fleste av oss har også problemer med å holde sokkeparene samlet.

Det er vel ikke få av oss som har en egen kurv på badet hvor alle enslige sokker havner i påvente av en partner. Og den er som regel stappfull.

Noen har likevel knukket koden for hvor de enslige sokkene blir av. Hva er din forklaring? Delta i forumet.

Vaskemaskinen har skylden

Å sitte igjen med en enslig sokk er et klassisk og velkjent problem. Hvor disse sokkene faktisk blir av verserer det flere teorier om. Noen mener for eksempel at de forsvinner i vaskemaskinen.

Dette tilbakeviser forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp.

- Det tryggeste stedet for en sokk er faktisk vaskemaskinen, så den teorien kan man utelukke først som sist, forklarer hun til Bonytt.no.

På det danske nettstedet Samvirke.dk er man derimot ikke så sikre på at vaskemaskinen ikke har skylden. En av deres kilder hevder at sokkene virkelig blir borte inne i maskinen. De forsvinner inn i den gummilisten som ligger rundt trommelen. Og særlig inntreffer dette når maskinen stappes for full.

«... at ved overpropning af maskinen, bliver tøjet presset ind under gummikanten og kan forsvinde ind mellem tromle og kar», skriver nettstedet.

Let i sengetøyet

Klepp forklarer at mengden klær hver enkelt kjøper har økt de siste årene.

- Når du har så mange klesplagg, blir det desto vanskeligere å finne den rette partneren til hver enkelt sokk. En liten gjenstand som en sokk kan ligge innimellom og under det meste, uten at du med enkelthet kan finne den.

Og det er nettopp inne i et annet klesplagg en av deltagerne i forumet SOL guru finner sine sokker. De blir liggende inne i sengetøyet.

«Ikke mange ensomme sokker her på huset etter at jeg knakk den koden!», skriver vedkommende i forumet.

Og den samme forklaringen fremkaster også Samvirke.dk.

«Og hvis man ikke er den omhyggelige type, så kan en sok spendere uger, måneder til tider år fanget i betrækkets dyb», forklarer de.

Sokkene blir borte på veien

Ett av Grimstad Klepps scenarier er at sokken har forsvunnet på et av de mange stoppestedene den må gjennom på sin vei til å bli brukt på ny.

- Sokkene blir tatt av, for så og bli ryddet/sortert, for deretter bli vurdert når og med hva de skal vaskes. Ofte blir ikke sokkeparet vasket sammen engang

- Deretter går sokkene gangen fra vaskemaskinen til tørk/tørketrommel for så å skulle finne sin riktige plass i skuffen.

Med så mange stoppesteder for en «ubetydelig» gjenstand som sokken, er det ikke rart at den kan forsvinne uten at du helt legger merke til det.

Klepp opplyser også om uforutsette, men vanlige «stoppesteder», som treningsstudioet, båten, jobben, hytta.

- Dette er steder hvor det blir mer og mer vanlig for oss å bytte klær, og da også sokker.

Har du sjekket inne i støvsugeren?

Du vet selv altfor godt at når du støvsuger inntreffer det at små gjenstander, som ikke skulle inn i støvsugeren, likevel forsvinner inn i den. Og har du i tillegg barn i huset som synes støvsugeren er et morsomt leketøy, så finner du sannsynligvis forklaringen på de forsvunnede sokkene i videoen under.

UTEN PARTNER: Har sokken din mistet partneren, kan det være lurt å foreta et partnerbytte. Illustrasjonsfoto: ThinkstockphotoUTEN PARTNER: Har sokken din mistet partneren, kan det være lurt å foreta et partnerbytte. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto

Hunden har skylden

Ifølge Samvirke.dk sier noen av deres lesere at dyrene har skylden. Og skal vi tro denne videoen, er det helt riktig.

Den døde sokken

En annen mulighet til at sokken din forblir singel kan være at partneren rett og slett ikke eksisterer lenger.

– Kanskje det var et hull i sokken, så du har kastet den- uten å tenke så mye mer over det, utdyper forskningslederen.

Da blir den hele sokken ensom, men ikke kastet.

– Eller kanskje sokken har kommet i søppelet ved et uhell, ved at den for eksempel har ligget mellom noe avfall.

La sokken bytte partner

Hvordan lever vi egentlig med tapet av en sokk?

Det hersker liten tvil om at sokker har problemer med å holde sammen, og ifølge Klepp kan løsningen i dette tilfellet være et partnerbytte.

– Hvem har egentlig bestemt at sokkene må være helt like? Så lenge de har omtrent lik farge og noenlunde samme tykkelse vil de utgjøre et velfungerende par.

– Det blir på en måte som «finn en partnerklubb» for sokkene dine.

Kjøp like sokker

En annen strategi som kan være verdt å prøve ut er å alltid kjøpe like sokker. På denne måten vil det jo alltid være en sokkepartner som passer.

Er det flere enn deg i husholdet, kan det fort bli litt komplisert.

– I en familie hvor alle bruker forskjellige størrelser, blir det veldig vanskelig og ikke minst tidkrevende å måtte sortere tilsynelatende like sokker etter størrelse, påpeker Klepp.

– Da kan det være lurt at hvert familiemedlem får sin egen «sokkeprofil», som gjør det lett å skille de fra hverandre. Dette kan for eksempel være forskjell i blant annet farge eller mønster.

Bruk vaskepose

Alexander Kolstrøm ved Alex Elektro AS har følgende tips til deg som vil sørge for at sokkeparene holder seg samlet, også under vask.

For slike små plagg som sokker anbefaler vi å bruke vaskepose, forteller han til Bonytt.no.

Les også:

Derfor lukter treningstøyet ditt surt

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Populært