Meny

Gyllen moscato

Gyllen moscato
Ukens rett er en ordentlig søtsak. Vinen er en kompleks og annerledes dessert i seg selv.

Syltede moreller med litt appelsinskall og luftig ostekakekrem toppet med sprø, søt kjeks kan friste den mest skeptiske søtmons. Her finner vi deilige, søte bær sammen med fet, flytende ostekrem. Vi må her lete etter en vin som har nok sødme til bærene, er rik nok for kremen og har en matchende bitterhet til appelsinsmaken i laken. Vinen trenger ikke være blant de aller friskeste, men burde heller velges etter sødmenivå og matchende aromaer.

Et område som sikkert en del har hørt om, men neppe drukket vin fra, er halvøya Setubal sør i Portugal. Området er berømt for sin hetvin Moscatel de Setubal som kommer i to ulike varianter. Den ene er en årgangsvariant som lagres på fat noen år før den tappes på flaske. Denne typen får ofte en typisk muskatstil med aromaer av aprikos, blomster, honning og melon. Den andre typen er en variant blandet av flere årganger som får lang fatlagring og utvikler en mer Sauternes-lignende stil med aromaer av karamell, vanilje, nøtter og sviske.

Alambre Moscatel de Setubal 20 years, J.M. Da Fonseca. (FOTO: Carl Martin Nordby)Alambre Moscatel de Setubal 20 years, J.M. Da Fonseca. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Ukens anbefaling er av det sistnevnte slaget. Alambre Moscatel de Setubal 20 years, J.M. Da Fonseca (best. nr. 4122902, kr 271,90, bestillingsutvalg) er en vin som har en kompleks utviklet aroma av rosin, sviske, nøtter, appelsin, aprikos og karamell. Vinen har et høyt sødmenivå med god balanserende syre. Den er rik og fyldig i stilen med en utviklet frukttone med innslag av karamell, kaffe og mokka.

Les også om ukas rett: Ostekake på hodet

Sammen med retten er sødmen i vinen god nok til å matche de syltede søte bærene. Vinens rikhet fungerer godt med den fete ostekremen, og den utviklede frukten er en god kombinasjon med den noe bitre appelsinsmaken. Portugal har definitivt mer å by på enn portvin når det kommer til produksjon av hetvin.

Les mer om mat og drikke

Populært