Meny

Barn og søvn

Slik får du babyen til å sove

Det kan være utfordrende å innføre fast døgnrytme. Heldigvis finnes det råd. Foto: Colourbox.no
Mange nyfødte skiller ikke mellom natt og dag. Her er noen tips for den første tiden.
Sovetips:
 • Babyer som sovner ved puppen kan få vondt i magen fordi de ikke får rapet etter måltidet. La barnet rape og legg det ned igjen, så kan du forhindre at barnet får en luftboble i magen som gjør søvnen dårligere. Noen barn sluker mindre luft enn andre og er ikke like avhengig av å rape. Prøv deg fram, og finn ut hva som er best.
 • La gjerne babyen sove ute i vogna, med mindre det er under ti kuldegrader ute. Ikke dekk til vogna slik at barnet får dårlig luft, og husk insektsnett for å beskytte mot både katter og kryp.

En av utfordringene med et nyfødt barn i huset er å finne den gode nattesøvnen. De fleste nyfødte er våkne mange ganger i løpet av en natt, både for å få mat og nærhet. I begynnelsen snur også noen babyer døgnet. Men det er faktisk mulig å få babyen til å sove hele natta.

Les også: Barna ingen vil forsikre

Innfør døgnrytme

De første ukene ser man at babyen følger døgnrytmen den hadde i magen.

– Døgnrytme er ikke medfødt. Den må man lære barnet, sier søvnterapeut Karin Naphaug, også kjent som Sove-Karin. Hun har blant annet bakgrunn som helsesøster og spesialsykepleier for barn. Her er Naphaugs råd:

 • Hvis du må skifte på babyen om natten, bør det skje på soverommet, gjerne i senga.
 • Ha en nattlampe på rommet med svakt lys.
 • Etter hvert kan det være lurt å starte morgenen til fast tid. Hvis babyen sover for lenge på morgenen, er det lett at den snur døgnet.
 • La babyen få ro. Unngå å oppfordre til lek og kommunikasjon på natta.
 • På dagtid kan det være lurt å la barnet sove der hvor det oppholder seg mennesker. Babyen er vant til lyder fra magen. Samtidig er det en fordel at babyen sover lettere på dagen enn på natten.

Et tips er at babyen sover i bag om dagen, og i sengen på soverommet om kvelden og natten. Foreldre diskuterer søvnrutiner flittig i vårt forum.

Les også: Neglelakk, lip gloss eller mascara - hvor går grensen?

Ikke glem mor

Nyfødte sover vanligvis til sammen mellom 16 og 19 timer i døgnet, men søvnmønstrene er forskjellige. Noen babyer sover mye og lenge. Andre tar kortere og hyppigere hviler gjennom hele dagen og natten.

– Variasjonene er så store. Nesten alt er normalt, sier Veslemøy Ruud, helsesøster i Nordstrand bydel i Oslo. Hun påpeker at den første tiden kan oppleves som ganske søvnløs, og at det er lett å bli sliten. Det er derfor viktig at dere som nybakt foreldre ikke tar på dere for mange oppgaver i barseltiden og passer på å hvile på dagtid.

Hun får støtte fra Caroline Lorentzen Teigen, terapeut på barn og søvn ved Midtimellom, et forebyggende senter for småbarnsfamilier.

–Som nybakt forelder må du prøve å hvile når du kan. Å ha en nyfødt er en jobb som varer 24 timer i døgnet, og det er en stor overgang fra da den lille lå i magen. Livet blir aldri det samme som før, sier Lorentzen Teigen.

Hun oppfordrer nybakte foreldre til ikke å ha huset fullt av besøk og boka full av avtaler den første tiden. Det er lett å slite seg ut hvis man skal være vertinne rett etter fødselen. For langt fra alle kan gjøre som Paddy - å dra rett tilbake til sitt eget bryllup etter å ha født en baby.

– Ro ned, og vern om den magiske tiden med den nyfødte. Bruk den første tiden til å bli kjent med barnet!

Les også: Lei en fotograf til fødselen

Gode soveforhold

Barnas sovemiljø er viktig for deres helse og trivsel. Her er noen tips fra Sosial- og helsedirektoratet.

 • Barn trenger ikke å sove med lue inne.
 • Det bør ikke være for varmt på soverommet. 18 grader er passe.
 • Å sove på rygg forebygger krybbedød.

Sov gjerne med vinduet åpent, men pass på at barnesengen ikke står rett under vinduet. Det anbefales at du setter sengen til babyen helt inntil foreldresengen. På den måten har du god kontroll på den lille, samtidig som babyen blir beroliget av å ligge nærme mor. At den nyfødte sover i foreldresengen antas ikke å øke risikoen for krybbedød, så lenge du gjør det forsvarlig. Her er kriteriene:

 • Dere er ikke-røykere .
 • Dere er ikke påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
 • Sengen er bred og madrassen fast, slik at barnet får god plass og ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk.
 • Babyen har en egen barnedyne.

Les også: Derfor har Lola Aleksandra (3) et supertrendy navn

Samsoving

Om det er best å la barnet sove i egen seng eller i sengen til foreldrene, er et tema det hersker stor faglig uenighet om. Søvnterapeut Lorentzen Teigen fra Midtimellom anbefaler det som passer best for den enkelte familie, og for noen er det å sove sammen.

Å sove sammen er naturlig, og barnet blir beroliget av mors lyder og nærhet. For mor gjør det ammingen lettere. Nyfødte vil gjerne ha melk med to–tre timers mellomrom. Det er imidlertid viktig at man praktiserer det på en forsvarlig måte, og at mor trives med det, sier Lorentzen Teigen.

Organisasjonen Attachment Parenting oppmuntrer også til samsoving . De mener noen barn trenger å sove sammen med foreldrene for å føle seg trygge. De peker også på andre fordeler, som bedre søvn for mor og mer ro om natten.

Søvnterapeut Naphaug og helsesøster Ruud mener imidlertid at det er best om barnet sover i en egen seng om natten. Kvalitetssøvn for barn og foreldre er viktig.

– Det blir ofte veldig varmt for babyen når den ligger sammen med foreldrene. Mange klarer heller ikke å sove like dypt som de ellers ville ha gjort, fordi de er redde for å skade barnet. En annen uheldig konsekvens av samsoving er at far ofte blir kastet ut av soverommet på bekostning av barnet. Mor og far trenger også nærhet i denne tiden, mener Ruud.

– Barnet blir fort vant til å ligge i foreldresengen. Det kan bli vanskelig å få babyen til å godta å ligge i egen seng når barnet blir større, og du begynner å få behov for andre leggerutiner, sier Naphaug.

Les også: 10 kreative måter å fortelle at du er gravid på

Babyen er sjefen

– Livet med en nyfødt er ofte ganske kaotisk i starten. De første seks ukene må du regne med at babyen er sjefen. Det må den få lov til å være – både i forhold til søvn og mat, sier Naphaug. Her er Naphaugs søvnråd den første tiden:

 • La babyen få ro
 • Ikke overstimuler babyen
 • Se etter tegn på at babyen vil hvile, som at den snur hodet vekk, gjesper, gråter eller virker utilpass. Ikke la barnet bli overtrøtt før du legger det ned
 • Du trenger ikke å vekke en baby som ligger og sover for å gi den mat, så lenge den er sunn og frisk og legger på seg som den skal

Etter hvert, fra 3–4 måneders alder, kan det være lurt å innføre faste rutiner, slik at barnet sover og spiser til faste tider. Noen barn er lette å få inn en fast rytme, mens andre trenger mer tid.

– De fleste barn trives med rutiner, sier Naphaug.

Etter hvert kan det også være godt å innføre en rytme som passer for resten av familien. Hos småbarnsfamiliesenteret Midtimellom anbefaler de at du følger barnets behov og rytme de tre første månedene.

– Det går ikke an «å skjemme bort» nyfødte. Man må se sitt barns behov, og ikke sammenligne det med andre. Alle barn er forskjellige, sier Lorentzen Teigen.

Les mer om familien

Les flere nyheter

Populært