Still krav til treneren

VIL HA EFFEKT: – Om jeg var misfornøyd ville jeg byttet PT. Man skal jo ha valuta for pengene, sier Maia Fjeld Vaagland og hjelper André Andersen med å ta ut det siste. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruken av personlige trenere har økt enormt de senere årene, og blitt god butikk for treningssentrene. Da er det lov å stille krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Personlig trening
* Personlig trening ble tidlig på 2000-tallet ansett å være fremtidens helseyrke.

* Elixia regner med å selge personlige trenere for mellom 135-140 millioner kroner i år. Elixia omsatte PT-tjenester for 100 millioner kroner i 2011. Sats regner med å selge PT-tjenester for 50 millioner kroner. Dette er en økning på ti millioner fra i fjor.

(Kilde: Aftenposten/TV 2)


Personlig trener

* En PT hjelper deg med å utføre øvelsene korrekt, finner nye og varierende treningsformer og sørger for raskere resultater.

* En PT spesialiserer seg på ulike områder så det er viktig å finne en med rett kompetanse og ikke minst en du har god kjemi med.

* På mange sentre er det egne PT-rom der medlemmene kan trene uforstyrret med PT-en.

* Du kan bruke PT alene, sammen med en venn eller i en gruppe med flere. Det siste gjør timene rimeligere for hver enkelt.

* En time med personlig trener koster fra om lag 500 kroner og oppover, men flere treningssentre selger klippekort som gjør det billigere.

(Kilde: SATS & Akademiet for personlig trening)


Sjekkliste

* Sjekk totalsum. Prislister skal være oppslått i treningssenteret, men du skal også finne de på treningssenterets hjemmeside.

* Sjekk bindingstid. Det er ikke ulovlig å kreve bindingstid ut over ett år, så pass på hva du skriver under på. Må du gjøre noe aktivt for å melde deg ut? Kontraktene blir ofte gjort om til en løpende avtale etter at bindingstidens er gått ut.

* Sjekk frysemuligheter. Det er en ganske vanlig betingelse å ha med i avtalen. Husk at mange treningssentre krever å se en sykmelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

* Sjekk oppsigelsestid. Sjekk alltid oppsigelsesfristen og hvordan du skal si opp. Selv om det ikke er krav om skriftlig oppsigelse, er det er lurt å sende en e-post, for å ha noe å vise til.

(Kilde: Forbrukerrådet)

Maia Fjeld Vaagland er fysioterapeut og har alltid vært aktiv. Tidligere har hun jobbet som instruktør i grupper på et treningssenter, men ønsket å jobbe mer med enkeltpersoner. Derfor ble hun personlig trener – eller PT.

Les også: Slik sjekker du formen selv

– Alle kan finne en måte å trene på som er artig. For meg som PT er det morsomt å hjelpe til med dette. Min motivasjon er at jeg selv synes trening er spennende, sier Vaagland.

– En gruppe har du bare i en time. Som PT kan du fordype deg i ett menneske som du følger tett.

Faglig oppdatert

Personlig trener er ingen beskyttet tittel. I utgangspunktet kan hvem som helst kan kalle seg personlig trener eller og utdanne slike. Dette stiller ekstra krav til kundene, mener Torbjørn Jacobsen, emneansvarlig for PT-utdanningen ved Norges idrettshøgskole.

– Man må forvente at PT-en har den formelle ballasten som er nødvendig. Det vil si riktig utdannelse og bakgrunn. En PT bør ha god kunnskap om trening og ha en aktiv bakgrunn. Du vil jo helst ha en PT som synes trening og aktivitet er morsomt selv, sier Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finner man en PT man liker, bør man holde fast på denne, men også våge å kreve faglig kvalitet og utvikling.

– PT-utdannelsen gir en viss kompetanse, men man er ikke utlært i dette faget. Det er ikke bare kundene som skal ha en utvikling. Treneren bør også han en faglig utvikling, både praktisk og teoretisk. Dette bør kunden være oppmerksom på, sier Torbjørn Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjemi avgjør

En PT må lage forskjellige opplegg til ulike mennesker, se til at øvelsene utføres riktig, følge opp og ikke minst motivere. Selvsagt innen rimelighetens grenser og normalt i rundt en time hver gang.

– De fleste har personlige mål. Ofte dreier disse seg om vekt. En PT kan teknikk, og vet hvordan man utfører øvelser riktig. Som oftest er det i forbindelse med styrkeøvelser kunden ønsker hjelp. Det er ikke så vanlig å jogge etter noen i en time, selv om vi sikkert kunne gjort det også, sier Maia Fjeld Vaagland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte presenterer treningssentrene personlige trener på nettsidene, slik at kunder får et inntrykk av hva de kan forvente. Kjemi er likevel den viktigste ingrediensen når man velger PT, mener Maia Fjeld Vaagland.

– Noen liker å bli skreket til, mens andre trenger sympati når treningen blir tung.

Få PT-klager

Trass i en stor øking i bruken av personlige trenere, og det faktum at hvem som helst kan kalle seg PT, er det nesten ingen klager på tjenesten. Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet har bare registrert tre.

– Forbrukerrådet har fått 216 henvendelser fra forbrukere som har spørsmål om treningssentere. Av disse gjaldt tre personlig trening. Ingen klagde på kvaliteten. To klagde på at de ikke fikk den personlige treneren de hadde valgt, og en fikk ikke brukt timene med personlig trener, fordi hun var syk, sier Martin Skaug Halsos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shop rundt

Om man er ukjent med personlige trenere, er det lurt å vurdere flere før man velger seg en fast treningspartner. Uten sammenligningsgrunnlag er det vanskelig å vite om man får det man ønsker og betaler for.

– Man bør spørre om samtale og en prøvetime, slik at man får en følelse av om dette er et fornuftig opplegg. En god PT får kunden opp på et selvstendig nivå, uavhengig av utgangspunktet, sier Torbjørn Jacobsen.

Les mer:

Slik tøyer du ut etter løpeøkten

Du blir ikke slank av sunn mat

12 huskeregler for fotballforeldre

Sjekk om du har for høy hvilepuls

Les flere treningssaker