Vanskelige forhold:Hemmeligheten bak utroskap

FALLER FOR OPPMERKSOMHETEN: Studier viser at personer som er utro, har falt for oppmerksomheten de får fra en annen, mer enn den andres utseende eller andre trekk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FALLER FOR OPPMERKSOMHETEN: Studier viser at personer som er utro, har falt for oppmerksomheten de får fra en annen, mer enn den andres utseende eller andre trekk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det dreier seg om spenning. Noen syns det er ålreit å kaste seg ut av et fly, mens det for andre er helt uaktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for at noen menn er utro mens det for andre ikke kunne falle dem inn, er sammensatt - og ganske komplisert.

Et fellestrekk for de som er utro gjentatte ganger, er spenningsmomentet.

- Noen synes det er ålreit å kaste seg ut av et fly, mens det for andre er helt uaktuelt.

Det sier spesialist i sexologisk rådgivning og kjønnsviter Andreas Persson ved Agora psykologkontor i Bergen.

På samme måte kan noen menn finne spenning i et sidesprang eller et hemmelig forhold til en eller flere andre partnere.

Men såkalte rundbrennere eller playere er overraskende nok underrepresenterte på statistikken over utroskap.

«Winning»!

Den amerikanske ekteskapsrådgiveren og forfatteren M. Gary Neumans mener at omkring en av tre amerikanske menn er utro, og at de færreste tilfellene oppdages av partneren. Derfor skrev han boken The truth about cheating.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utroskap er ikke kvinnens feil, sier han til Oprah.com.

Han mener den parten som blir bedratt, som regel er uskyldig. Er det mannen som bedrar kona, bunner det som regel i hans ønske om å vinne.

- Han ønsker å føle seg som en vinner. Når den siden av ham ikke pleies, er det lett å falle for en som gir ham følelsen av å være en vinner, sier Neuman i Oprah-intervjuet.

Andre studier har gitt motstridende resulater, som at 7 av 10 menn aldri ville vært utro - selv om partneren aldri fikk vite om det.

I en undersøkelse gjort av Det Nye i 2009 svarte 34.8 prosent av jentene at de hadde vært utro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Føler seg lite verdsatt

Selv om Neuman understreker at det ikke er den kvinnen (eller mer presist den andre parten) sin feil at noen velger å være utro, sier 92 prosent av de utro mennene i hans studier at det skjedde fordi de ikke følte seg verdsatt i sitt eksisterende forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Menn er veldig styrt av følelser. Selv om det ikke virker slik, sier han.

- Selv om det ikke er kvinnens feil at mannen er utro, kan det hjelpe å fortelle ham hver dag at han er flink til det han gjør, og det han bidrar med til forholdet eller familien.

Videre mener Neuman at hverdagen ofte kommer i veien for at vi dyrker forholdet vårt i stor nok grad, og at en ny forelskelse kan få selvtilliten og -følelsen til å blomstre opp igjen fordi man igjen får følelsen av å bli satt pris på, og at man er interessant for andre.

Følelsen av å bli sett

Persson er enig.

- Følelsen av å bli sett og satt pris på, betyr mye. Ofte kan utroskap begynne med at det legges ut et agn fordi man ønsker å se om man fortsatt er attraktiv. Man har ikke tenkt til å være utro, man bare leker seg litt med det. Og litt til. Og til slutt ender man der og utroskap er et faktum, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er utroskap?

Grensen for hva utroskap er, varierer fra person til person og fra forhold til forhold.

- For noen er det ikke utroskap før det er samleie. Og for noen er sex med andre ok, mens den emosjonelle biten er viktigere - for eksempel er det et tillitsbrudd å dele følelser med en annen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordet "tillitsbrudd" er altså sentralt når vi skal etablere hva utroskap egentlig er på generell basis.

- Definitivt. Samtidig opplever jeg at mange er forberedt på å tilgi et sidesprang, kanskje fordi det er et vanlig tema i mediene. Det gjør oss mentalt forberedt på at det kan skje.

Forebygging krever felles innsats

De færreste ønsker likevel å oppleve et slikt tillitsbrudd fra sin partner. For selv om vi kanskje er mentalt forberedt på at det kan skje, ønsker ingen den usikkerheten som følger i kjøvannet av slike handlinger.

- Det kan ikke gjentas ofte nok: Vis partneren din at det hun eller han bidrar med i forholdet, blir satt pris på. Ikke ta hverandre for gitt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kan kanskje legge samme innsats i kurtiseringen av sin eksisterende partner, som man ville i en "ny og spennende" forbindelse?

- Ja, absolutt! Det tror jeg kan være en fin måte å tenke på, sier Persson.

- Kvinner og menn er like på det punktet at vi alle ønsker én ting når vi går inn i et forhold; å ha ett annet menneske som synes vi er fantastiske i alt vi gjør. Vi skal huske på at jo mer vi gir, jo mer får vi det samme tilbake.

Forholdet kan overleve

Selv om det setter forholdet i fare, er ikke utroskap umulig å legge bak seg.

- Det er avhengig av årsaken og bakgrunnen for sidespranget. Er det snakk om et tilfeldig one night stand og ikke forelskelse, er det lettere å gå videre enn om det har vært et langvarig forhold, sier psykolog Frode Thuen til DinKropp.

- Men har partneren din vært følelsesmessig involvert i noen andre og løyet til deg gang på gang, vil det være veldig vanskelig å komme videre. Det krever besluttsomhet.

Her finner du alle Klikks saker om utroskap.

Les også:

Dette minsker faren for utroskap

Slik avslører du løgneren

Les de siste nyhetene her.