Gammel kjenning i ny drakt

VINKELNER. Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. (FOTO: Carl Martin Nordby)
VINKELNER. Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Ukens rett er en litt utradisjonell blåskjellvariant for oss nordmenn. Vinen kommer fra en produsent som også har gjort et litt utradisjonelt valg.

Blåskjell dampet i folie er kanskje ikke det vanligste man ser på engangsgriller i parken, men det kan være veldig vellykket. Dagens variant er riktignok litt annerledes, med ingefær, hvitløk, lime, chili, sitrongress og kokosmelk. Dette gjør at retten får et tydelig asiatisk preg over seg, med sterkt krydder sammen med søt kokosmelk. Her trengs en vin med nok sødmefull tropisk fruktighet til å takle både krydderet og sødmen, men samtidig tørr nok til å fungere med blåskjellene.

SLIK LAGER DU BLÅSKJELLENE

En variant fra «den nye vinverdenen» er selvfølgelig en mulighet å satse på her, men de kan ofte bli litt vel alkoholrike og store i stilen, noe som overkjører blåskjellene. Jeg har heller valgt å satse på en litt kommersiell aktør som mange sikkert kjenner til, fra et litt uortodoks område.

Les også: Sommerlig mat, sommerlig vin

Ukens anbefaling er Chardonnay L, Michel Laroche 2010 (635801, kr105,90, basisutvalg). Vinen kommer fra den relativt store Chablis-produsenten Michel Laroche som i 1995 kjøpte rundt 40 hektar vinmark og startet produksjon i distriktet Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike. Vinene herfra får selvfølgelig en helt annen karakter en vinene fra Chablis, da jordsmonn og klima er helt ulikt.

Vinen har en lukt av pære, fersken, eple, og et hint av tropisk frukt.

Smaken er relativt rik med en grei balanserende syre. Fruktigheten har et sødmefullt og noe tropisk preg og en saftig avslutning.

Sammen med retten fungerer frukten i vinen som en kontrast til krydderet og går også bra med kokosmelken i retten. Syren i vinen er akkurat passe frisk til å samkjøre med blåskjellene istedenfor å overkjøre dem, og setter et fint friskt preg på retten.

Les også:

Denne cavaen er bedre enn sjampis

Perfekt vin til sterk laks

Lær å lage «Guds mat»

Spanjol på frammarsj

Les flere nyheter

Personvernpolicy