Festivalsex:

- Du kan være så løssluppen som du vil

YR: Sommer og sol er synonymt med hyppigere sex, men statistikken på kjønnssykdommer stiger i takt med temperaturen og det hete sommerlivet. Foto: Thinkstockphoto.com
YR: Sommer og sol er synonymt med hyppigere sex, men statistikken på kjønnssykdommer stiger i takt med temperaturen og det hete sommerlivet. Foto: Thinkstockphoto.com

Men dette bør du for all del ikke droppe på festivalen.

Ansvarsfull nytelse:

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland tipser:

 • Sjekk din festivalhistorikk; Hva kan du lære av tidligere feiltrinn?
 • «Fylla har skylda». Alkohol er en dårlig unnskyldning - ta ansvar for at alle har det bra og gå foran som et godt eksempel. Tåler du ikke sprit, så hold deg unna, fremfor å gamble.
 • I stedet for å drømme om antall «ligg» ha heller som mål å ha det gøy på festivalen. Da vil du bli mer avslappet og få en mer naturlig sexy utstråling - «faren» er da stor for at andre tiltrekkes deg som bier på en honningkrukke.
 • Dersom flørten går over i mas som «hva er galt i å ha sex med meg?» er det på tide å gå å legge seg – alene.
 • Ikke kamufler flørten, dersom det er bare sex du ønsker er det viktig at du ikke indikerer noe annet. Vis respekt og vær tydelig i dine signaler. Da unngår du at den andre føler seg brukt og reiser hjem med triste festivalminner.
 • Ta alltid hensyn til den andres grenser. Da blir det mer moro - og du vil fremstå som en pålitelig og attraktiv person.
 • «Etter den søte kløe»; skulle du likevel angre på et eventyr, til tross for at du har tatt dine forhåndsregler, vis den andre så pass respekt at du tar det opp på en OK måte, i stedet for å gå lange omveier for å unngå å møte han/henne og ikke besvare x antall anrop/sms m.m. Du viser ryddighet og respekt med å ta en litt kjip samtale, fordelen er at da kan dere begge forhåpentligvis nyte resten av festivalen.
 • Gjør deg klar for den store festivalflørten! Husk at å flørte er en kunst i seg selv, og det trenger slett ikke ende opp med sex, men gøy er det og gir minner for livet.

Vi har det gøy på festival og legger det meste av bekymringer bak oss. Og det er klart at vi skal kose oss med menneskene vi møter, men før du «har deg» bør du være beredt.

– Først og fremst er det viktig å pakke med seg kondomer når man skal på festival. Du skal møte mange nye mennesker og sjansen er stor for at du kommer til å få et godt øye til noen, sier Maria K. Ebbestad, presseansvarlig ved Kondomeriet.

Det du må huske på er at uansett hvor søt og sjarmerende denne personen er så vet du ingenting om den seksuelle historikken. Veldig mange er smittet av klamydia uten at de vet det og sjansen for at du også kan bli smittet er ganske stor.

Derfor blir vi kåte

Når musikken runger fra scenen, alkoholen flommer og solen steker, er det ikke vanskelig å elske livet - eller hverandre.

– Bar hud og varme er mye av grunnen til at man blir litt mer yr om sommeren. I tillegg påvirker lyset hormonene våre, så det er ikke bare varmen og barkledde kropper som gjør oss tente. De fleste tenner både visuelt og med sanseapparatet, og sansene våre blir sterkere når det er varmt og vi ser naken hud, mener Ebbestad og fortsetter.

– Humøret er også mye bedre om sommeren og det gjør at man enklere tiltrekker seg folk, og kommer raskere i kontakt med nye mennesker.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog mener at kombinasjonen av solbrune, glade mennesker, sommer, mer naken hud, ferie og fri fra hverdagsmaset gjør noe med lysten.

– Sammen med gode venner og ikke minst livemusikk setter ditt favorittband deg i den rette emosjonelle stemningen. I tillegg opplever vi sex og nærhet i en ny kontekst; innenfor noen supertynne teltvegger hvor du hører feststemte mennenesker summe utenfor, kan det virke veldig pirrende. Er du singel kan begrepet festivalsex øke spenningen bare med tanke på at det også kan skje deg, sier Søyland til Kvinneguiden.

Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for Cpunktet.no mener at vi blir ekstra kåte på festival fordi en slik fest gir en deilig og befriende følelse.

– Og siden alle er der for samme grunn, får man jo en fin fellesskapsfølelse hvor alle er mer vennlige med hverandre en ellers. Det er jo heller ikke til å komme i fra at det er en del alkohol med i bildet, og det blandet med glade, brune, lettkledde mennesker, gjør jo noe med kåtheten og lysten, og det er jo bare bra, mener Kjensli.

Nyt spontansex

FRI KOS: - Med kondomer kan du være så slutty du vil, ha deg med hvem du vil, for poenget med festival er jo å gjøre akkurat som man vil. Har du lyst har du lov, og med kondom er du safe, sier Kjensli. Foto: Thinkstockphoto.comFRI KOS: - Med kondomer kan du være så slutty du vil, ha deg med hvem du vil, for poenget med festival er jo å gjøre akkurat som man vil. Har du lyst har du lov, og med kondom er du safe, sier Kjensli. Foto: Thinkstockphoto.com

For at festivalsexen skal bli så god, trygg og spennende som mulig, mener Søyland samtidig at du bør planlegge litt i forkant.

– Møkkete klær, lang dusjkø og dagenderpå-ånde? Planlegg! Så løfter du enkelt hygienen et par hakk. Pakk for eksempel med intimservietter, tørrsjampoo, en ekstra tannkost og noen klær som tåler dagslys - da har du en plan B om ikke sanitærforholdene er optimale, tipser hun.

Søyland oppfordrer unge til å nyte spontan sommersex, men at man likevel bør prøve å være rasjonell i forhold til konsekvenser.

– Nyt gjerne spontan sommersex, men husk kondom. Selv om det kanskje ikke er det mest sexy, er en ting hvertfall sikkert; smittefaren tar ikke ferie. Tilfeldig sex innebærer som kjent en større risiko i forhold til diverse kjønnsykdommer. Ikke vær naiv og tro «det skjer ikke meg», sier hun og fortsetter;

– Gir øl en selvtillit-boost? Er du godt beruset føler du deg gjerne mer attraktiv, men det kan dessverre være langt fra sannheten. Dessuten går dine seksuelle prestasjoner nedover i takt med den stigende rusen. Kanskje en spennende og litt mer edruelig one-day-stand er løsningen?

I tillegg mener samlivsterapeuten at det er smart å gå litt inn i seg selv og tenke på hva du egentlig er på jakt etter når du flørter på festival.

– Identifiser ditt primære behov; for dersom du egentlig ønsker deg en kjæreste, kan et lite erotisk eventyr faktisk gjøre vondt verre. Tenk derfor nøye gjennom - hva er det egentlig du trenger?

Forebygger fylleangst

Sommer og sol er som regel synonymt med hyppigere sex, men statistikken på kjønnssykdommer stiger i takt med temperaturen og det hete sommerlivet.

– Klamydia er den aller mest vanlige kjønnssykdommen i Norge og hvert år får omtrent 20.000 personer diagnosen. 50-90 prosent av smittede menn og opptil 90 prosent av smittede kvinner får ingen symptomer i det hele tatt, forteller Ebbestad.

Hun mener at du derfor på lik linje som å smøre deg med solkrem for å beskytte deg mot sola, også bør beskytte deg med kondomer når du har sex med ukjente.

– Mange tenker at de dropper kondomet fordi det ikke kjennes like godt, men det finnes en løsning på dette. I dag finner vi supertynne kondomer som gir deg følelsen av sex uten kondom, mens du likevel er beskyttet mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet, sier hun.

Kjensli synes at man skal kose seg med så mange man vil, men at du gjør deg selv en bjørnetjeneste hvis du ikke er beredt.

Dra aldri på festival uten kondomer i lomma. Med kondomer kan du være så slutty du vil, ha deg med hvem du vil, for poenget med festival er jo å gjøre akkurat som man vil. Har du lyst har du lov, og med kondom er du safe.

– Jeg har sagt det før, og sier det igjen: kondom forebygger fylleangst. Du kan heller le av det du gjorde uten å bekymre deg for konsekvensene, mener sexpiratoren.

Tips

Kjensli mener at selv om man føler seg friere på festival, og slipper løs flere hemninger, så betyr ikke dette at man ikke skal bruke hode.

Her er hennes tips til god festivalmoro:

 • Ta vare på hverandre.
 • Avtal møtesteder hvis dere skulle miste hverandre.
 • Husk at det er lov til å si nei hvis noen forsøker å få deg med på sprell som går ut over dine grenser.
 • Følg magefølelsen. Den stemmer som regel.

Les også:

Unngå sextørke

Her har du ekstra deilig sex

Derfor bør du stønne høyt

Les flere saker fra samme kategori

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy