Redd for å bade etter maten?

BADETUR MED MAT: Det er først hvis du legger ut på langtur at det blir farlig å svømme rett etter måltidet. © www.colourbox.com
BADETUR MED MAT: Det er først hvis du legger ut på langtur at det blir farlig å svømme rett etter måltidet. © www.colourbox.com

Venter du en halvtime etter måltidet med å legge på svøm?

I barndommen var tiden etter at man hadde spist på stranden et lite mareritt, for etter maten måtte man jo vente både vinter og vår før man kunne hoppe ut i vannet igjen. 20 minutter var ofte et minimum, men det var også dem som strakk det til en time.

Les også: Kaffe kan redusere risikoen for hudkreft

Maten må jo synke skikkelig før man kjøler seg ned igjen, må den ikke?

Liten risiko

- Da jeg var liten måtte jeg vente en liten time fra vi hadde spist mat til jeg fikk bade. Det ble sagt at man kunne få krampe mens maten ble fordøyd, og engstelige mødre har nok holdt mange utålmodige barn oppe av vannet uten grunn gjennom årene, sier overlege Berit Nordstrand.

Ved leking i vannet og svømming på hobbynivå er nemlig risikoen for krampe ganske liten. Da er sjansene for å vikle seg inn i de sviende tentaklene til en brennmanet noe du heller bør frykte.

Blod til magen

- I teorien er det imidlertid en realitet at hjernen kan få dårligere blodtilførsel etter et større måltid, og at krampeterskelen ved kraftige anstrengelser dermed kan synke, sier hun.

Årsaken er ifølge Nordstrand at fordøyelsen etter maten vil trekke mer blod til magen for at næringsstoffene skal tas opp. Da får både muskler og hjerne lavere blodtilførsel.

Fraråder langtur

- Man tar hensyn til denne muligheten når man fraråder dykkere å gjennomføre dykk de første to timene etter et større måltid. En nedsatt blodstrøm til hjernen kan i teorien føre til besvimelser og kramper under vann, sier Nordstrand.

På samme måte fraråder man folk å legge ut på krevende svømmeturer de første to timene etter mat.

Er det derimot snakk om en koselig liten badetur med barna, ser ikke Nordstrand noen grunn til å pine verken barn eller voksne gjennom unødvendig lang tid oppe på land.

Bør vente litt

Spesialist i allmennmedisin og fastlege Kari Løvendahl Mogstad er mer forsiktig med å anbefale bading umiddelbart etter lunsj eller middag.

I alle fall hvis du har spist deg god og mett.

- Det er nok litt voldsomt å si at det er farlig å bade, men det er noen grunner til at man bør vente litt med å bade etter inntak av et større måltid. Helt teknisk får kroppen litt å jobbe med når vi har spist. Blodstrømmen omdirigeres i kroppen, slik at mye går til mage og tarm for å fordøye det vi har spist, sier hun.

Bilde

BLODTILFØRSEL: Blodstrømmen omdirigeres i kroppen etter at vi har spist, slik at mye går til mage og tarm for å fordøye maten. Da kan vi i teorien lettere få krampe i armer og bein. Men et lett måltid før en lett svømmetur er null problem. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Daff og kraftløs

Dette fører igjen til at armer og bein får mindre blodtilførsel og derfor også musklene.

- Slik sett fungerer ikke disse optimalt. I verste fall kan man derfor få muskelkrampe i vannet, særlig hvis badevannet er kaldt, med det skal sies at dette skjer svært sjelden, sier Løvendahl Mogstad.

Hun forteller at det også er andre ting som foregår i kroppen etter at du har spist. Ofte blir man litt kraftløs og daff hvis man har spist mye, og dette mener legen er et dårlig utgangspunkt når man skal gå ut i vannet.

- Barn spiser imidlertid sjelden så mye, og de har ofte en god fysikk i bunnen, så for dem går dette stort sett bra, sier hun.

Særlig fet mat gjør at du blir trøtt etter at du har spist, mens vitaminer, mineraler og protein får deg mer våken.

Uoppmerksom av alkohol

Kari Løvendahl Mogstad minner også om at man som voksen bør være ekstra forsiktig dersom man drikker alkohol i forbindelse med et måltid. Alkohol påvirker kroppen, man blir mer uoppmerksom og kroppen fungerer da ekstra dårlig også i forhold til bading. Vær derfor spesielt forsiktig med alkoholinntaket dersom du har ansvar for barn i vannet.

- Når det gjelder matinntak og farer ved bading snakker vi selvfølgelig ikke om å spise en liten salat, men store mengder mat. Etter min mening er det imidlertid fortsatt et godt forslag å vente en halvtime med bading etter mat, sier hun.

Les også:

8 farlige ting du gjør i ferien

Dette gjør fylla med kroppen din

Slik unngår du samlivskrise i sommer

10 feriemål som holder deg i form

Les flere helsesaker

Saken er opprinnelig skrevet for Din kropp og publisert på Klikk.no.

Personvernpolicy