Barn og hund

Slik unngår du at barnet blir bitt av hund

HUNDEBITT: Ikke la barnet strekke ut hånden mot hunden, men be barnet sette seg ned på huk og la hunden komme til barnet, råder hundeeksperter. © Thinkstock
HUNDEBITT: Ikke la barnet strekke ut hånden mot hunden, men be barnet sette seg ned på huk og la hunden komme til barnet, råder hundeeksperter. © Thinkstock

Det kan få store konsekvenser dersom poden løper bort for å hilse på den søte hunden i bånd.

Hunderegler
 • Spør alltid eieren om å få lov å hilse på
 • Kun et barn av gangen
 • Sett dere ned på huk og la hunden komme til barnet
 • Ha alltid rolige bevegelser og dempet stemme
 • Når hunden uttrykker at den ønsker, klapp den rolig på siden
 • IKKE gå bort til en hund som står alene
 • IKKE stirr rett på hunden eller treng dere på
 • IKKE strekk ut hånden (nei, det skal man faktisk ikke)
 • IKKE klapp hunden på hodet
 • IKKE bruk høy stemme
 • Ønsker du IKKE kontakt med hunden, snu ryggen til og gå rolig vekk

Kilde: Hundepsykolog Tess Erngren

De mest verdifulle minnene fra barndommen handler ofte om dyr. Barn er naturlig tiltrukket av, og synes det er spennende å ha kontakt med hunder.

Derfor er det viktig at foreldre lærer barna hvordan de skal omgås menneskets beste venn på en trygg måte. Alle møter mellom barn og hund skal ledsages av en voksen, og barn skal aldri være alene med en hund.

Fikk nesen bitt av

Tess Erngren opplevde marerittet da hun var barn. Hun var fem år gammel da bestemorens hund bet av henne nesen da hun forsøkte å hjelpe den med et kjøttbein som bestemoren hadde gitt. Hunden var aldri aggressiv, den handlet instinktivt.

Hun har heldigvis snudd opplevelsen til noe positivt og jobber nå som hundeinstruktør og hundepsykolog ved GoodDog Center i Oslo.

- Mine foreldre brukte tid på å forklare meg at det verken var min eller hundens feil at jeg ble bitt, og fikk bygget opp tilliten til den igjen. Som med all annen traume må det behandles ved å eksponeres for det som er ubehagelig og på den måten få tilbake tilliten, forklarer hun til Foreldre & Barn.

Størrelse betyr ingenting

Da Tess ble bitt var hun alene med hunden, en feil som kostet dyrt.

- Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la hund og barn være alene sammen. Du kan ikke stole på at de setter egne grenser, forklarer Erngren.

Hundens størrelse har heller ikke noe å si.

- Alt for mange tror at små hunder er snille og at store hunder er farlige og skumle. Fakta er at små hunder biter mye oftere enn de store, og derfor er det viktig å ha klare regler som gjelder uansett rase, påpeker hun.

Ifølge hundeterapeuten er det ikke noe som heter en barnevennlig hund, men du kan lære barnet ditt til å bli hundevennlig.

- De må lære at det ikke er lov til å klappe en hund uten å spørre eieren, og dersom en hund står ute i bånd er det helt forbudt å går bort, sier Erngren.

443 bittskader i året

Knut Melhus er seksjonsoverlege på skadelegevakten i Oslo, og ser stadig pasienter med bittskader på grunn av hund.

- I fjor behandlet vi 443 bittskader totalt, men vi har dessverre ingen konkrete tall over hvor mange av disse som var barn, forteller Melhus til Foreldre & Barn.

Noen blir bitt av egen hund, ofte gjennom lek, og andre blir bitt av fremmede hunder som blir overrasket av at et barn kommer for brått på.

- Nå finnes det en del folk som aldri burde hatt hund, så det er lurt å være påpasselig, sier Melhus.

Overlegen oppfordrer at alle bittskader blir sett på av en lege.

- Infeksjonsfaren er stor i forbindelse med bitt, og vi behandler alltid såret åpent og med antibiotika, forklarer Melhus.

Valper med pirajatenner

Tanja Solstad Marring er barnevernspedagog og hundeinstruktør ved Oslo Hundskole og driver også en hundeleir ved Melnes gård hver eneste sommer. Hun påpeker at de fleste bittskader som oppstår ikke kommer fra aggressive og sinte hunder, men fra de snille, oppspilte og lekne.

- Hunden blir oppspilt samtidig som barna, og det er da de største bittskadene skjer, spesielt fra søte små valper med sine sylskarpe pirajatenner, forteller hun.

Barna som blir skadet av hund er de som har en stor interesse for hunder. Derfor oppfordrer Marring oss til å trene hjemme på hvordan barnet skal oppføre seg i nærheten av hunder.

- Har du en nabo med hund så benytt deg gjerne av det. Barn lærer mer av det de gjør, enn det vi snakker om, understreker hundeinstruktøren.

Det gjelder også for de som aldri har planer om å kjøpe en hund.

Hund er bra for barn

- Hva om et litt eldre barn møter en løs hund ute alene som de ikke vil hilse på?

- Da putter du hendene i lommen, snur ryggen til og går rolig unna. Aldri løp, for det kan ha motsatt effekt og dra i gang jaktlysten til hunden, påpeker Marring.

- Når det er sagt så vil jeg likevel understreke at jeg har en veldig tro på at barn har godt av å være sammen med hunder i passende former. De lærer seg ansvar, empati og får bedre selvtillit. De har det generelt utrolig moro sammen, avslutter Marring.

Les også:

Disse hunderasene passer sammen med barn

Slik blir de bestevenner

Quiz-er familien klar for et kjæledyr

Slik velge du riktig kjæledyr.

Personvernpolicy