Dette er IKKE greit å si til gravide

SVANGERSKAP: Mange gravide opplever venninner som forteller historier om grusomme svangerskap og fødsel. Unødvendig, mener jordmor. © Foto: Istockohoto
SVANGERSKAP: Mange gravide opplever venninner som forteller historier om grusomme svangerskap og fødsel. Unødvendig, mener jordmor. © Foto: Istockohoto

Mange gravide føler seg som fritt vilt i det offentlige rom.

Gravide kvinner opplever stadig at både venner og ukjente velvillig deler meninger om utseende, kulen på magen og ikke minst barneoppdragelsen. Og hvem har vel ikke hørt en historie eller to om venninnen til venninnen som hadde slik en grusom fødsel?

- Jeg synes folk skal tenke seg godt om før de faller for fristelsen til å legge ut om dramatiske fødselshistorier til gravide, sier jordmor Katrine Lysne i Jordmorteamet.

Gledesdrepere

Hun understreker at dersom du trenger å bearbeide egne opplevelser er IKKE din gravide venninne rett adresse.

- Jeg treffer mange gravide i svangerskapsomsorgen som tar opp at dette er et problem, og at det ødelegger noe av gleden ved å være gravid. Hvis vi ser på realitetene så er det faktisk slik at den store majoriteten av alle fødsler går riktig så greit og udramatisk for seg i Norge.

Vi lever i et av verdens tryggeste land å føde i. Det er all grunn til å be folk som elsker å dramatisere fødsler å slutte med det.

- Frykt og engstelse for fødsel er med på å skape fødselskomplikasjoner, fordi nivået av stresshormoner fører til inneffektive rier og lengre og smertefulle fødsler. Dette bør de som er med på å skremme gravide tenke på, påpeker Lysne til Foreldre & Barn

Flere keisersnitt

Andelen keisersnitt på grunn av fødselsangst stiger i Norge. Lysne har merket seg at faren for komplikasjoner som blødninger, alvorlige infeksjoner og ammeproblemer er større ved et keisersnitt uten medisinsk indikasjon enn ved vaginale fødsler.

- Jeg skulle ønske at kvinner ble flinkere til å støtte hverandre og oppmuntre hverandre når de treffer gravide. Dette er jo tross alt en normal hendelse i en kvinnes liv og en stor familiebegivenhet, sier Lysne.

Normal folkeskikk

Jordmoren forstår også godt frustrasjonen blant kvinner som opplever at kulemagen blir allemannseie.

- Å be om lov før man tar på andres kropp bør være normal folkeskikk, understreker hun.

Dette gjelder også kommentarer om størrelsen på magen. Kommentarer som at magen er “for stor” eller “for liten” er bare med på å skape unødig negativt fokus. Det er store variasjoner når det gjelder størrelse på babyen i magen. Alt fra 2500 gram til 4500 gram er normal fødselsvekt på en baby, og hvor stor babyen blir er stort sett genetisk betinget.

- Det sier heller ikke særlig mye om barnets størrelse hvordan mor ser ut. Noen har mye polstring, andre mindre. Hvorfor ikke gi kvinnen komplimenter for at hun ser sunn og frisk og fruktbar ut? spør Lysne.

Ikke lytt til "gode råd"

Hun anbefaler heller ikke at gravide kvinner lytter for mye til venninnenes velmenende råd.

- “Gode råd” florerer. Jeg pleier å råde de gravide til å la det som ikke høres særlig smart ut enkelt og greit passere ut av det andre øret, enten det kommer fra svigermor, venninner eller sågar iblant helsepersonell. Spør jordmor om du lurer på noe, sier Lysne.

Magefølelsen bør du derimot lytte til.

- Snakk med barnet ditt i magen. Spør hvordan han eller hun har det. Bli kjent med det. Barn fødes i alle land til alle tider. De trenger kjærlighet, trygghet, mat og rene bleier. Resten kan du ta som det kommer, avslutter Lysne.

Føler en rett

Professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Lise Kjølsrød, begrunner folks oppførsel ovenfor gravide med at mange føler de har en slags rett til dette nye barnet, fordi både de og barnet er en del av samfunnet.

- Det er en god tanke, men noen er nok litt mer uheldige og klossete i måten de viser det på, sier Kjølsrød.

Hun sier at samfunnet er avhengig av at det fødes nye barn hele tiden, og at vi på grunn av det mener at andres mager angår oss.

- Vi bruker mye felles ressurser på å ta vare på våre barn, og når vi ser en gravid kvinne føler vi at det er noe ved henne som angår oss, forklarer hun til Foreldre & Barn.

Kommenterer også oppdragelse

- Men det er jo ikke sosialt akseptert å legge seg opp i andres barneoppdragelse, så hvorfor kan vi da ha så mange meninger om gravide?

- Om du er i en butikk og du ser et barn som åpenbart er ute av kontroll, er jeg ikke så sikker på om mor ikke får en del bestemte blikk fra de andre kundene. Vi kommenterer andre foreldres oppdragelse, vi gjør det bare litt mer forsiktig, påpeker Kjølsrød.

Derimot er graviditet en fest og hyllest, og da føler mange at det er greiere å kommentere graviditeten.

Aldri greit å ta på magen

Vi fikk overveldene mange svar fra mødre i vårt forum Barn i Magen. Her er noen av kvinnenes erfaringer.

- En fremmed, ganske stor dame kom og strøk meg på magen og spurte "hva har du i magen da?". Hormonelle, høygravide meg svarte "en baby, hva har du?" før jeg snudde meg og gikk, skriver en gravid i forumet.

- Da jeg var gravid første gang, fortalte en kollega om hun som ble glemt på fødestua - og måtte føde uten hjelp. Og hun som revna "fra ræva til magen" Og hun som havnet i koma. Og alle andre skrekkhistorier som kan eller ikke kan ha en snev av sannhet i seg, forteller en annen gravid.

Ikke ta gravide på magen

- At folk jeg kjenner tar på magen min synes jeg bare er koselig, men folk jeg ikke har noe forhold til som klapper meg på magen synes jeg er ubehagelig, sier en av mødrene i forumet.

- Det er ikke ok å bli tatt på magen eller å kommentere utseende, konstaterer en annen.

- Å bli tatt på magen er ikke greit! Man spør i det minste først! Familie som venner!

- Men langt mer irriterende er det å bli avfeid som hormonell hvis man er uenig i noe. Har opplevd flere ganger å få den slengt tilbake hvis motpart er tom for argumenter.

- Jeg hater at fremmede tar meg på magen! Jeg er tykk fra før, og har komplekser for magen min, i tillegg til at jeg er kjempekvalm og tåler knapt å bli strøket over magen selv, skriver en annen mamma.

Les også:

Plagene vi ikke snakker om

Svangerskapet fra uke til uke

Gravide vil sniffe bensin og tygge på kluter

Så mye sex ønsker gravide

Les flere saker om familie og barn

pregnant woman walking on the street, businesswoman walking by, intentional in camera motion blur=

IKKE TA MEG PÅ MAGEN!: Gravide kvinner føler seg utsatte nok ute på gaten, de trenger ikke å bli tatt på kulemagen av fremmede. © Foto: Colourbox

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død
Siste nytt
17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeMann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død