På hytta til Helene Uri

Se forfatterens kreative skrivestue og ferieparadis

ARVEGODS: Hele hytta til forfatteren er spekket med gamle møbler. Noen av møblene har Uri pusset opp og malt. De gamle spisestuemøblene er malt i en glad rødfarge som også hentes frem i hjørneskapet og andre steder i huset. Foto: Per Erik Jæger
ARVEGODS: Hele hytta til forfatteren er spekket med gamle møbler. Noen av møblene har Uri pusset opp og malt. De gamle spisestuemøblene er malt i en glad rødfarge som også hentes frem i hjørneskapet og andre steder i huset. Foto: Per Erik Jæger

Hun er ikke bare forfatter, hun er også interiørentusiast. Begge deler har satt sitt tydelige preg på Helene Uris sommersted.

Ved idylliske Randsfjorden ligger Svea, en gammel gård fra 1800-tallet . Hovedhuset er blitt totalrenovert, og fremstår nå lyst og sommerlig i en romantisk stil. Overraskende elementer i spreke farger bryter opp interiøret, og gjør uttrykket både spennende og delikat. Her spinner Helene Uri frem historier til romanene sine, og fordyper seg i både gamle klassikere og nye bestselgere.

To kriterier

Da Helene Uri og familien skulle kjøpe seg hytte, var det to kriterier som lå til grunn. Det måtte være nok areal til de gamle, arvede møblene deres, og det skulle være et gammelt hus.

– Vi hadde en gård på Vestlandet som vi solgte etter mange, flotte år. Den hadde vært i familien i generasjoner, og de fleste møblene vi har på hytta er arvegods fra gården. Det var avgjørende for meg å finne et sted som kunne romme alle de gamle gjenstandene.

Etter mye leting i mange ulike områder, fant de endelig drømmestedet. Helene Uri falt pladask for det gamle huset, som hadde ligget ute for salg en stund. Stedet ble deres, og familien satte straks i gang med en storstilet oppussing.

De har skiftet vinduer, fått ny panel, bygget ut, vinterisolert og både malt og lagt nytt gulv i deler av huset. Og selv om de anser seg som ferdige, er det fortsatt noen småting som gjenstår.

– Det er jo alltid prosjekter på en hytte, men det er vel sånn det skal være.

Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri.=Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri. Foto: Per Erik Jæger

Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri.=SOMMERIDYLL: Selv om familien bruker hytta hele året, er det ekstra idyllisk om sommeren. Med 50 meter ned til vannet, blir det mye bading, til tross for at det kan være kaldt. Foto: Per Erik Jæger

RØDT OG LANDLIG: Det lune og lyse kjøkkenet friskes opp av røde, spreke stoler.=RØDT OG LANDLIG: Det lune og lyse kjøkkenet friskes opp av røde, spreke stoler. Foto: Per Erik Jæger

KOSELIG KJØKKEN: Det romslige kjøkkenet er fra Norema.Peisen gir en lun atmosfære og de fargerike koppene frisker opp rommet.=KOSELIG KJØKKEN: Det romslige kjøkkenet er fra Norema.Peisen gir en lun atmosfære og de fargerike koppene frisker opp rommet. Foto: Per Erik Jæger

LANDLIG: Kjøkkenet har en landlig stil med en strammere lenestol. Rødt er gjennomgående på både møbler og tekstiler.=LANDLIG: Kjøkkenet har en landlig stil med en strammere lenestol. Rødt er gjennomgående på både møbler og tekstiler. Foto: Per Erik Jæger

Skriver på hytta

Hytta blir flittig brukt, året rundt. Om sommeren er familien der så ofte de kan, og om vinteren tilbringer de helgene der. Tre julefeiringer er det også blitt.

Helene Uri bruker stedet mye til arbeid, og finner både roen og inspirasjonen hun trenger til romanene sine.

– Jeg sitter aldri et bestemt sted og jobber. Jeg flytter meg gjerne rundt, og kan egentlig sitte hvor som helst når jeg først er i gang. Det er en helt egen ro her sammenlignet med i byen, og jeg liker å se utover fjorden mens jeg skriver. Det meste fra den siste romanen min, Kjerringer, har jeg skrevet her på hytta.

– Jeg reiser også mye, og ideene til romanene kan være alt fra noe jeg har lest i en avisartikkel til noe jeg er blitt fortalt for lenge siden. Og jeg har allerede begynt å tenke på ideen til en ny roman her ute. Hvem vet, kanskje den neste boken min har mye fra Randsfjorden i seg?

Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri.=GJENNOMFØRT: Stuen var tidligere en veranda som de har bygget inn. Alle møblene, fargene og tilbehøret er valgt med utgangspunkt i den gamle gården som tilhørte eierne. Foto: Per Erik Jæger

MIKS AV GAMMELT OG NYTT: Den gamle symaskinen sto i et gammelt skredderi tidligere. Den spreke stolen fra Ikea er en tøff fargeklatt i gangen.=MIKS AV GAMMELT OG NYTT: Den gamle symaskinen sto i et gammelt skredderi tidligere. Den spreke stolen fra Ikea er en tøff fargeklatt i gangen. Foto: Per Erik Jæger

Fascinert av interiør

Men det er ikke bare i bøkene at Helene Uris kreative evner og skaperglede får fritt utløp. Hun har med årene utviklet en fascinasjon for interiør. Og hun synes det er er en stor glede å ha to baser, slik at hun kan utfolde seg i to ulike retninger stilmessig.

– Her har jeg valgt en mer gammeldags og romantisk stil, noe jeg ikke ville hatt hjemme. På hytta tør jeg å ta den litt mer ut, siden jeg ikke ser det hver dag. Hjemme har vi en strammere stil, som egentlig er mer meg.

Flesteparten av møblene på hytta har Helene arvet. Resten av interiøret, farger og tapeter er valgt på bakgrunn av disse.

– Da vi bygget ut hytta, visste vi hva vi hadde av møbler, slik at vi kunne ta utgangspunkt i det. Jeg var veldig klar på hva slags stil jeg ønsket, og det var viktig at interiøret passet til det gamle huset. Vi kjøpte også noen av de gamle møblene som sto her fra før.

Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri.=BLÅTONER: Døtrene har selv valgt ut fargene på rommene sine. Foto: Per Erik Jæger

ROMANTISK JENTEDRØM: Det landlige soverommet er innredet i duse nyanser av hvitt, rosa og gult. Tapeten på veggen er fra Maxbo.=ROMANTISK JENTEDRØM: Det landlige soverommet er innredet i duse nyanser av hvitt, rosa og gult. Tapeten på veggen er fra Maxbo. Foto: Per Erik Jæger

NOSTALGISKE MØBLER: Det grønne tapetet er nytt og fra Maxbo. Ellers er de fleste møblene på soverommet til gamle. De tilhørte det gamle sommerhuset, og har en romantisk og nostalgisk stil.=NOSTALGISKE MØBLER: Det grønne tapetet er nytt og fra Maxbo. Ellers er de fleste møblene på soverommet til gamle. De tilhørte det gamle sommerhuset, og har en romantisk og nostalgisk stil. Foto: Per Erik Jæger

BAD: Det lyse badet er lekkert innredet med duse og delikate farger.=BAD: Det lyse badet er lekkert innredet med duse og delikate farger. Foto: Per Erik Jæger

Interesserte døtre

Det ser også ut til at Helenes interesse for interiør har smittet over på de to døtrene hennes. De har selv valgt ut tapetene og fargene til sine egne rom. Det ene går i rosatoner, mens det andre har nyanser av blåturkis.

– Etter mye titting i tapetbøkene, fant vi det vi lette etter. Deretter gikk vi til fargehandelen og bestemte resten av fargene til rommet ut fra tapeten. Vi visste hele tiden hvilken fargeskala vi ønsket på rommene.

Helene Uris kreativitet stopper ikke ved fargevalg og tapet. Hun har både malt og trukket om flere av møblene på hytta.

I biblioteket er det også en god blanding av nytt og gammelt. Her står det bøker fra ulike tider. Noe har hun fått fra moren, og noe stammer fra den gamle gården. Men bøkene står ikke urørt, for på hytta finner hun roen til å lese.

– Jeg leser alt mulig. Og er det en bok jeg liker, kan jeg lese den mange ganger.

Les også:

Her er de kuleste interiørbildene

Små hytter er den nye trenden

Tømmerhytte i skogen med shabby chic interiør

Hedda (5) får ikke gå i bursdag eller reise på ferie

Les flere saker fra samme kategori

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 – Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 Slik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Piloter frykter sikkerheten viker for innsparinger08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million
Siste nytt
09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeFortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48VerdenKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31NorgeTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25NorgeSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47NorgeNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33Verden– Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50VerdenSlik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgePiloter frykter sikkerheten viker for innsparinger08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million