Denne billen sprer seg

Denne billen, Brun pelsbille, vil bli en mer og mer vanlig gjest i norske hjem, skal vi tro ekspertene. ILLUSTRASJON: Preben Ottesen, fhi.no, FOTO: Skadedyr.no.
Denne billen, Brun pelsbille, vil bli en mer og mer vanlig gjest i norske hjem, skal vi tro ekspertene. ILLUSTRASJON: Preben Ottesen, fhi.no, FOTO: Skadedyr.no.

- Brun pelsbille oppdages stadig oftere utenfor Oslo-området, forteller billeekspert.

Brun pelsbille

Størrelse og utseende: 2,5 - 4 mm lang

Korte antenner med treleddet kølle

Larven blir ca. 8 mm lang, litt gulrotformet og med haledusk.

Ofte finner du tomme larvehuder av ulike størrelser. Der det er mange slike, som lett virvles opp i luften, finnes oftest en god næringskilde for billelarvene.

Spiser: Støv, rusk og matrester (smuler). Gjelder kun larvene - de klekkede billene tar ikke til seg næring. Kan gnage på og ødelegge skinn og tekstiler.

Lever: Kan leve i så godt som hele huset. Billene flyr mot lyset og vinduene, du finner dem ofte i vinduskarmen. Larvene lever i skjul, under tepper, i sprekker i gulvet, i gulvlister og andre små rom.

Levetid: Larvene kan leve i rundt ett år, billene lever i rundt to uker.

Hva kan du selv gjøre?

- Støvsug
- Fjern smuler og annet smuss fra gulv og andre overflater
- Forskans deg med en boks med insektspray
- Frys ned plagget/tepper eller andre ting hvor du har funnet larver

(Kilder: www.fhi.no og www.skadedyr.no)

Attagenus smirnovi, eller brun pelsbille, var i mange år et rent Oslo-fenomen. Men nå er det lille krypet på fremmars flere steder i landet.

Ifølge Preben Ottesen, billeekspert og avdelingsdirektør for avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, er det snart ikke bare i Oslo-området at billen vil flytte inn i hus og hjem.

Les også: Har en plan for å redde truet bille

- Fleste byer og tettsteder

– Jeg tror sjansen er stor for at vi får den i de fleste byene og tettstedene, sier han til ABC Nyheter.

Han er en av dem som var med på å identifisere den flyvende billen da den først ble oppdaget i Norge i 1983.

Brun pelsbille er allerede oppdaget i andre byer rundt Oslofjorden og i Trondheim. Billene er ikke særlig fysisk aktive, og spredningen skjer ved at de blir med på flyttelass og i bagasjen på reiser.

Det lille dyret er også kjent som Majorstubillen. Økenavnet fikk den fordi den de første årene holdt seg på Majorstua og nærliggende områder.

– I 1983 kom en av mine studenter til meg med en bille han hadde funnet på studenthjemmet sitt på Majorstua. Han visste ikke hva det var, og heller ikke jeg. Jeg sendte den til mine kollegaer i Danmark, og der kjente de den igjen med en gang, forteller han.

Og siden har den lille billen fått godt fotfeste i Oslos hus og bygårder. Opprinnelig kommer den fra fuglereder i Øst-Afrika, hvor den spiser fjær og matrester.

Afrikansk klima hjemme

- Vi har det samme klimaet inne i leilighetene våre i Norge – tørt og varmt, sier Ottesen.

Brun pelsbille gjør ingen stor skade, men liker å gnage på for eksempel ugarvet skinn og tekstiler. I larvetilstand er den også nokså sky, og gjemmer seg gjerne i sprekker i gulv, under tepper og andre steder den får være i fred. Er det støv og smuler på samme sted, trives den ekstra godt.

- I klekket tilstand tar ikke billen til seg næring og lever stort sett bare to uker. Men de kan leve som larver i opptil ett år, og da oppholder de seg der de finner støv og annen næring. Soverom er kanskje ekstra utsatt, spesielt hvis du spiser i senga.

Ottesen forsikrer at du nok ikke vil finne noen brun pelsbille i selve senga di.

- Der er det nok for mye bevegelse til at den trives, sier han.

Mens larvene vil leve i skjul, er ikke billene særlig redde for å vise seg fram. Ifølge billeeksperten finner du dem ofte i vinduskarmen, fordi de søker mot lyset. Dette gjør de fordi de vil ut og formere seg videre.

Sannsynligvis må du leve med å ha brun pelsbille i hjemmet ditt, men det finnes flere ting du kan gjøre for å begrense antallet.

- Å støvsuge er lurt. Hvis du har en helt grei renslighet hjemme og likevel ser mange brune pelsbiller, bør du se etter om du finner en såkalt punktkilde – et sted hvor de henter næring fra. Selv hadde jeg en gammel vaskebjørnslue de spiste på hos meg, forteller han.

Anbefaler ikke sprøytemidler

Han vil ikke anbefale sprøytemidler for å bli kvitt billen.

- Til det er problemet for lite. Disse sprøytemidlene er heller ikke noe særlig å puste inn, mener han.

Hos skadedyrfirmaet ABS Skadedyrkontroll er brun pelsbille listet opp som ett av skadedyrene, og selskapet forteller at dyret kan finnes både på kjøkken, kjeller, soverom, loft blant tekstiler. I tillegg er tak, vegger og gulv listet opp.

Christian Krogstad, skadedyrbekjemper i ABS Skadedyrkontroll, er ikke enig i at skadedyrbekjempelse alltid er en dårlig løsning.

- Ser an kunden

- Dette må vi se litt an på det konkrete problem og vedkommendes terskel. Vurderingen går også på hvor ille kunden opplever situasjonen, sier han til ABC Nyheter.

Han forteller at selskapet får inn telefoner om pelsbiller daglig, også fra utenfor Oslo-området. Men bare at fåtall av henvendelsene ender opp i bekjempelsesoppdag.

- Det kan for eksempel bli en kombinasjon av egenarbeid og hjelp. Har du vasket, støvsugd og fryst og fortsatt finner biller, kan vi gå inn og finne eventuelle kilder og behandle dette med kjemikalier. Deretter lar vi det gå en stund og ser situasjonen an.

Du slipper billene inn igjen

Han påpeker at når du har støvsugd og gjort leiligheten skinnende ren og fri for skitt og støv, gjør du akkurat det som gjør at pelsbillen kommer tilbake igjen.

– Da åpner du gjerne vinduene, og da kommer billen flyvende inn på nytt.

Hos Folkehelseinstituttet kan du lese mer om brun pelsbille (PDF).


Les også:

Biologisk billebombe

Ufrivilllig dyreimport

Slik blir du kvitt sølvkre

Her er dine ekle soveromskamerater

Les flere saker om bolig og interiør

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million
Siste nytt
09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeFortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48VerdenKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31NorgeTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25NorgeSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47NorgeNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million