Denne billen sprer seg

Denne billen, Brun pelsbille, vil bli en mer og mer vanlig gjest i norske hjem, skal vi tro ekspertene. ILLUSTRASJON: Preben Ottesen, fhi.no, FOTO: Skadedyr.no.
Denne billen, Brun pelsbille, vil bli en mer og mer vanlig gjest i norske hjem, skal vi tro ekspertene. ILLUSTRASJON: Preben Ottesen, fhi.no, FOTO: Skadedyr.no.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Brun pelsbille oppdages stadig oftere utenfor Oslo-området, forteller billeekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Brun pelsbille

Størrelse og utseende: 2,5 - 4 mm lang

Korte antenner med treleddet kølle

Larven blir ca. 8 mm lang, litt gulrotformet og med haledusk.

Ofte finner du tomme larvehuder av ulike størrelser. Der det er mange slike, som lett virvles opp i luften, finnes oftest en god næringskilde for billelarvene.

Spiser: Støv, rusk og matrester (smuler). Gjelder kun larvene - de klekkede billene tar ikke til seg næring. Kan gnage på og ødelegge skinn og tekstiler.

Lever: Kan leve i så godt som hele huset. Billene flyr mot lyset og vinduene, du finner dem ofte i vinduskarmen. Larvene lever i skjul, under tepper, i sprekker i gulvet, i gulvlister og andre små rom.

Levetid: Larvene kan leve i rundt ett år, billene lever i rundt to uker.

Hva kan du selv gjøre?

- Støvsug
- Fjern smuler og annet smuss fra gulv og andre overflater
- Forskans deg med en boks med insektspray
- Frys ned plagget/tepper eller andre ting hvor du har funnet larver

(Kilder: www.fhi.no og www.skadedyr.no)

Attagenus smirnovi, eller brun pelsbille, var i mange år et rent Oslo-fenomen. Men nå er det lille krypet på fremmars flere steder i landet.

Ifølge Preben Ottesen, billeekspert og avdelingsdirektør for avdelingen for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, er det snart ikke bare i Oslo-området at billen vil flytte inn i hus og hjem.

Les også: Har en plan for å redde truet bille

- Fleste byer og tettsteder

– Jeg tror sjansen er stor for at vi får den i de fleste byene og tettstedene, sier han til ABC Nyheter.

Han er en av dem som var med på å identifisere den flyvende billen da den først ble oppdaget i Norge i 1983.

Brun pelsbille er allerede oppdaget i andre byer rundt Oslofjorden og i Trondheim. Billene er ikke særlig fysisk aktive, og spredningen skjer ved at de blir med på flyttelass og i bagasjen på reiser.

Det lille dyret er også kjent som Majorstubillen. Økenavnet fikk den fordi den de første årene holdt seg på Majorstua og nærliggende områder.

– I 1983 kom en av mine studenter til meg med en bille han hadde funnet på studenthjemmet sitt på Majorstua. Han visste ikke hva det var, og heller ikke jeg. Jeg sendte den til mine kollegaer i Danmark, og der kjente de den igjen med en gang, forteller han.

Og siden har den lille billen fått godt fotfeste i Oslos hus og bygårder. Opprinnelig kommer den fra fuglereder i Øst-Afrika, hvor den spiser fjær og matrester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikansk klima hjemme

- Vi har det samme klimaet inne i leilighetene våre i Norge – tørt og varmt, sier Ottesen.

Brun pelsbille gjør ingen stor skade, men liker å gnage på for eksempel ugarvet skinn og tekstiler. I larvetilstand er den også nokså sky, og gjemmer seg gjerne i sprekker i gulv, under tepper og andre steder den får være i fred. Er det støv og smuler på samme sted, trives den ekstra godt.

- I klekket tilstand tar ikke billen til seg næring og lever stort sett bare to uker. Men de kan leve som larver i opptil ett år, og da oppholder de seg der de finner støv og annen næring. Soverom er kanskje ekstra utsatt, spesielt hvis du spiser i senga.

Ottesen forsikrer at du nok ikke vil finne noen brun pelsbille i selve senga di.

- Der er det nok for mye bevegelse til at den trives, sier han.

Mens larvene vil leve i skjul, er ikke billene særlig redde for å vise seg fram. Ifølge billeeksperten finner du dem ofte i vinduskarmen, fordi de søker mot lyset. Dette gjør de fordi de vil ut og formere seg videre.

Sannsynligvis må du leve med å ha brun pelsbille i hjemmet ditt, men det finnes flere ting du kan gjøre for å begrense antallet.

- Å støvsuge er lurt. Hvis du har en helt grei renslighet hjemme og likevel ser mange brune pelsbiller, bør du se etter om du finner en såkalt punktkilde – et sted hvor de henter næring fra. Selv hadde jeg en gammel vaskebjørnslue de spiste på hos meg, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler ikke sprøytemidler

Han vil ikke anbefale sprøytemidler for å bli kvitt billen.

- Til det er problemet for lite. Disse sprøytemidlene er heller ikke noe særlig å puste inn, mener han.

Hos skadedyrfirmaet ABS Skadedyrkontroll er brun pelsbille listet opp som ett av skadedyrene, og selskapet forteller at dyret kan finnes både på kjøkken, kjeller, soverom, loft blant tekstiler. I tillegg er tak, vegger og gulv listet opp.

Christian Krogstad, skadedyrbekjemper i ABS Skadedyrkontroll, er ikke enig i at skadedyrbekjempelse alltid er en dårlig løsning.

- Ser an kunden

- Dette må vi se litt an på det konkrete problem og vedkommendes terskel. Vurderingen går også på hvor ille kunden opplever situasjonen, sier han til ABC Nyheter.

Han forteller at selskapet får inn telefoner om pelsbiller daglig, også fra utenfor Oslo-området. Men bare at fåtall av henvendelsene ender opp i bekjempelsesoppdag.

- Det kan for eksempel bli en kombinasjon av egenarbeid og hjelp. Har du vasket, støvsugd og fryst og fortsatt finner biller, kan vi gå inn og finne eventuelle kilder og behandle dette med kjemikalier. Deretter lar vi det gå en stund og ser situasjonen an.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du slipper billene inn igjen

Han påpeker at når du har støvsugd og gjort leiligheten skinnende ren og fri for skitt og støv, gjør du akkurat det som gjør at pelsbillen kommer tilbake igjen.

– Da åpner du gjerne vinduene, og da kommer billen flyvende inn på nytt.

Hos Folkehelseinstituttet kan du lese mer om brun pelsbille (PDF).


Les også:

Biologisk billebombe

Ufrivilllig dyreimport

Slik blir du kvitt sølvkre

Her er dine ekle soveromskamerater

Les flere saker om bolig og interiør

Les flere nyheter