Rehabilitering av garasje

Fra sliten garasje til kult byhus

FRA GARASJE TIL HUS: Midt i bydelen Camden i London ligger dette lekre byhuset, som begynte sitt liv som garasje. Foto: Sophia Evans (Knott Architects)
FRA GARASJE TIL HUS: Midt i bydelen Camden i London ligger dette lekre byhuset, som begynte sitt liv som garasje. Foto: Sophia Evans (Knott Architects)

I London laget man gull av gråstein og gjorde garasjen om til drømmebolig.

Det er trangt om plassen i store byer. Mange skal bo på et relativt lite område, og prisene presses opp og opp . Det er mange om beinet på boligmarkedet, og mange må ty til kreative løsninger for å finne drømmehjemmet.

Ifølge avisen The Guradian var det nettopp dette som gjorde at denne London-mannen kjøpte det som en gang hadde vært en sliten garasje, og så siden en serie shabby hybler, for å gjøre det om til et flott og funksjonelt hjem for seg selv midt i storbyen.

Gull av gråstein

- Klienten kom til oss etter å ha kjøpt det ganske så nedlsitte bygget i 2006, forklarer arkitekt Anniken Andersen hos Knotts Architects i London til Bonytt.no.

- Lavbygget midt i nabolaget Camden hadde opprinnelig vært brukt som garasjeplass, men hadde siden blitt bygget om til et slages hybelhus. Rommene var små og mørke, og var bundet til hverandre på en ganske så labyrint-aktig måte.

En flyttbar stige gjør det enkelt å nå ting som oppbevares høyt oppe på veggen.UTNYTT PLASSEN: Å bo på 85 m2 kan være en utfordring. Det gjelder å tenke smart når man innreder for å få plass til alt man skal leve med av ting og tang. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

Visjonen til både den nye huseieren og de innleide arkitektene var ganske klar - og lik: Å skape et smart, moderne og funksjonelt hjem på de kompakte 85 m2 som byggets beboelige flate bestod av.

Lys og luft

- Det som ble det aller viktigste når vi gikk igang, var å sørge for at vi fikk så mye naturlig dagslys inn i boligen som mulig, forklarer Andersen til Klikk.no.

- I tillegg var det viktig å finne plassbesparende løsninger, både når det gladt møbler og oppbevaring, som virkelig var Alfa og Omega for at dette lille huset skulle kunne bli et funksjonelt hjem.

Det første arkitektene sørget for, var at alt inventar i første etasje ble revet ut, og at en trapp kom på plass midt i rommet, for å linke sammen de to etasjene i bygget.

Smarte løsninger i det kompakte byhuset.HØYT HENGER DE: For å utnytte plassen mest mulig har man laget oppbevaringsplass for kasseroller og panner i taket. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

- Vi valgte å plassere trappen temmelig nøyaktig midt i huset, forklarer arkitekt Andersen fra Knott Architects.

- Dette fordi vi ville utnytte dagslyset på best mulig måte som lyskilde, og på denne måten kunne lyset spres mellom etasjene i huset på en effektivog estetisk måte. Eieren ønsket seg en naturlig flyt mellom rommene i huset, og vi følte at denne trappen ville bidra til dette.

Den spesielle trappen er laget av en eneste lang stål-bit, som man lot få lov til å ruste litt for å oppnå den rette slitte "looken" før den ble lakkert. Plakaten i trappen, som er navnene på diverse trikke-stopp, fant eieren i Australia.

TIPS: House Doctor sin Station Board ligner på denne, og kan bestilles her i Norge.

Bo smart på få kvadrat midt i byen.LYS OG LUFT: I andre etasje har man holdt en åpen planløsning for å spre lys og luft gjennom hele etasjen. Smarte møbler og oppbevaringsløsninger gjør at inntrykket blir ryddig og organisert. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

Moderne byhus i gammel garasje i London.INDUSTRI-FØLELSE: Trappen i stål og glass forbinder husets to etasjer. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

Den nye trappen gjorde også at det ble lettere å omorganisere rommene i boligen og plassen i det lille huset. To soverom som begge hadde forbindelse til små våtrom/bad ble plassert på hver sin side av trappen og gangen i første etasje.

Oppholdsrom og soner

I andre etasje ble det valgt å gå for en åpen planløsning mellom stue, spisestue og kjøkken. Kjøkkenskap og bokhyller er bygget helt opp under taket for å få utnyttet plassen maksimalt.

- Ja, det er ingen tvil om at her er hver milimeter møysommelig utnyttet for å gjøre boligen mest mulig funksjonell, forklarer Andersen.

Både eier og arkitekter mente det var en praktisk løsning å dele etasjen som huset oppholdsrom inn i soner.

- Sonene vi har fått inn er matlaging på kjøkkenet, underholdning og måltider i spisestuen, og avslappning i stuen, forteller arkitekten.

Smarte løsninger i det lille byhuset i London.SOVEROM: Hovedsoverommet og badet er avdelt ved hjelp av et stort garderobeskap som står på hjul. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

På alle gulv har man lagt ned spesialbehandlede eikebord, noe som samler uttrykket og gir en touch av industri til rommene. At gulvene er de samme fra rom til rom bidrar også til den naturlige flyten mellom rommene.

- På veggene ble det montert enkle, men dype hvite skap som huser alt fra kopper og kar til TV og musikk-anlegg, røper Andersen.

- I tillegg ble nye dører og vinduer ble satt inn, i samme stil som bygget ville ha hatt i sin originale tilstand.

Den lille balkongen i andre etasje gjør at huseieren på sommertid kan ha dørene åpne, og få en luftig flyt mellom inne og ute.

Smart oppbevaring

Hver krik og krok av det kompakte byhuset er utnyttet til det maksimale.

Store vinduer og en liten balkong gjør at 85 m2 føles luftigere enn det kanskje i realiteten er.LYS OG LUFT: Både eieren og arkitektene la stor vekt på at så mye dagslys som mulig skulle få komme inn i huset. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

- Ja, det er nesten ikke til å tro at huset faktisk ikke måler mer enn 85 kvadratmeter, forteller Anniken Andersen.

- Det viser hvor langt man kommer med litt smart planlegging og noen gode oppbevaringsløsninger.

I alle kriker og kroker finnes det innebygde skap. I kjøkkenet henger kasseroller og gryter på kroker i taket, og i oppholdsrommene har man laget plass og flyt ved å dele oppholdsommet i soner, og ved å holde pynt og synlig rot til et minimum virker huset både større og luftigere enn det i realiteten er.

- I gangen fikk vi i tillegg plass til smale skap som holder sko og yttertøy, noe eieren var svæt fornøyd med.

Spesiallaget

Andersen forklarer videre at flere av møblene og oppbvaringsløsningene ble spesiallaget til huset, igjen for at man hele tiden var bevisst på at alt skulle ha sin faste plass.

Arkitektene fra Knott Architects fikk jobben med å gjøre garasjen om til bolig.OPPHOLDSROM: I andre etasje ligger oppholdsrom som kjøkken og stue. Her har man utnyttet hver kvadratmeter for å kunne gjøre den lille boligen om til et funksjonelt hjem. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

- Ved å få møblene spesiallaget for huset, fikk vi på best mulig måte utnyttet størrelsen på rommene, og hver ledige kvadratmeter.

En annen grunn til at mange av møblene kommer med smarte oppbevaringsløsninger var at både arkitektene og beboer ønsket at huset skulle være visuelt rent og ryddig.

Frie tøyler

Arkitekt Anniken Andersen forklarer at det for dem var den lille garasjen i Camden et spennende prosjekt på mange måter:

Smarte løsninger på få kvadrat.SMARTE LØSNINGER: I et skap i stuen har man skjult TV'en. Badet er kompakt, men har alle fasiliteter man måtte trenge. Foto: Knott Architects/Sophia Evans

- Eieren var selv svært interessert i design og arkitektur, og kom gjennom hele prosessen med mange og kreative innspill.

- Vi fikk på mange måter frie tøyler, fikk flytte litt grenser og prøve oss frem, og personlig er vi svært fornøyde med resultatet, røper Andersen.

I stuen gir en smart flyttbar stige tilgang til bøker og annet utstyr som er oppbevart høyt oppe under taket.

Et lite hjemmekontor i første etasje fungerer ved behov også som gjesterom, og på badet har man utnyttet hver kvadratmeter, og til og med brukt en garderobe til å dele av mellom bad og soverom.

Arkitektene fra Knott Architects står bak renoveringen av det lille huset i Camden.PLANLØSNING: Slik ble første etasje i det lille byhuset. Illustrasjon: Knotts Architects

Arkitektene fra Knott Architects står bak renoveringen av det lille huset i Camden.ANDRE ETASJE: I denne etasjen bestemte arkitektene seg for en åpen planløsning. Illustrasjon: Knotts Architects

Les også:

Brannstasjonen ble kul designerbolig

Gjør noen kule interiørkupp idag

Gangen ble tre ganger så stor etter ombyggingen

Tømmerhytten ble moderne enebolig

Les mer om bolig og interiør

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 Over 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders vinner nominasjonsvalget i Nevada05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget
Siste nytt
08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50VerdenOver 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders vinner nominasjonsvalget i Nevada05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget