Skadedyr: sølvkre

Slik blir du kvitt sølvkre

HAMSKIFTE: Sølvkre vokser ved å skifte hudskall. Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner. Etter det åttende hudskiftet er de kjønnsmodne. © FOTO: Hansen, Trond/Scanpix
HAMSKIFTE: Sølvkre vokser ved å skifte hudskall. Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner. Etter det åttende hudskiftet er de kjønnsmodne. © FOTO: Hansen, Trond/Scanpix

De trives i fuktige forhold, men de er ikke farlige. Se ekspertenes råd til hvordan du tar knekken på krypene.

Sølvkre (Lepisma saccharina) er plagsomme småkryp som kan dukke opp i leiligheter og hus.

De små krypene trives godt på steder med høy luftfuktighet, og er mest vanlige i forbindelse med kjøkken og bad samt i kjellere med fuktige og varme rom. De er lyssky og dukker ofte opp om natten, på leting etter mat.

Sølvkre, som også kalles sølvfisk, spiser stivelse og sukkerholdig næring som brødsmuler, mel, tapetklister og muggsopp. De kan også spise døde insekter og papir.

Ufarlig, men sjenerende

Selv om krypene er plagsomme og uønskede gjester i huset ditt, innebærer de sjelden noen fare. Men de kan være et tegn på at det er fuktskader, ettersom de trives i fuktige forhold.

- Det må være høyere luftfuktighet enn 60 prosent for at sølvkreene skal leve og reprodusere seg, forklarer Bjørn Arne Rukke fra Folkehelseinstituttet. De kan derfor være en indikator på fuktskader, men ikke nødvendigvis.

Han påpeker at sølvkre er blant de minst skadelige skadedyrene, og at man behøver ikke å være redd for dem.

- De vil ikke gjøre noen materiell skade under normale forhold, men om de får arbeide lenge i fred og ro kan de gjøre skade på enkeltgjenstander som gamle bøker, tapetlim, museumsgjenstander og frimerker. Men dette er svært sjeldent, legger han til.

Arne Nese fra Rentokil understreker at sølvkre er ufarlige småkryp.

- Vi får mange henvendelser fra folk som lurer på nettopp dette. Det er ingen grunn til panikk, de ødelegger ikke hus og de sprer ikke smitte. De kan vel knapt kalles skadedyr. Men for mange er de sjenerende kryp som man ønsker å bli kvitt.

Fakta om Sølvkre: Sølvkre blir omtrent 1 centimer lange. Kroppen er langstrakt, sølvfarget og leddelt. Hunnen legger opptil 100 egg, og i vanlig romtemperatur tar det ca. 6 måneder før sølvkre blir voksne. De blir sjelden mange siden de reproduserer seg relativt sakte. (Kilder: rentokil.no og skadedyr.no).

Sølvkre

HAR DU DISSE PÅ BADET?: Sølvkre er harmløse, dråpeformede insekter med hode i den tykke enden. Navnet sølvkre kommer av den sølvgrå, glinsende fargen. © FOTO: Armando Frazao/Thinkstockphotos.com

Hvordan fjerne dem?

Hvis du oppdager sølvkre, bør du forsøke å finne ut om det kan være unaturlig fuktighet på enkelte steder. Sjekk i benkeskap med vannrør, sluk og om det er sprekker i gulvbelegg eller fliser.

- Før man setter i gang ulike tiltak bør man finne den eksakte årsaken til at sølvkreene er der, forklarer Nese.

Mulige årsaker:

- Fuktskade.

- Dårlig ventilasjon og avtrekk.

- I en kjeller kan det være dårlig drenering slik at fuktighet trekker inn.

- Ting som ligger lagret rett på betonggulvet (for eksempel treplanker) kan danne fuktighet.

- Sluket på badet kan ha rester av såpe, hår og hud.

- Renner det vann utover gulvet på badet, slik at det stadig ligger vannansamlinger?

Ekspertenes tips

Det er mange som får besøk av sølvkre og temaet engasjerer folk på ulike nettforum. Det florerer av tips og råd på hvordan man skal ta knekken på krypene, men hva fungerer egentlig?

Utbedre eventuelle fuktskade og andre skader

- Har man fuktskader må disse utbedres, sier Rukke. Så lenge det er fuktig vil sølvkreene trives, så det er viktig at vesentlige kilder til fuktighet fjernes.

- Sølvkre liker å gjemme seg bort, og typiske gjemmesteder kan være under løse gulvbelegg eller dårlige fuger, sier Nese. Slike skader bør repareres. Har man først gjort forholdene ugunstige for dem, er sjansen stor for at de forsvinner.

Støvsuge hyppig

- Det er ved rengjøring bedre å støvsuge de rommene som har sølvkre enn å vaske, sier Rukke. Ved å støvsuge hyppig, og ikke tilføre fuktighet, skaper man vanskeligere leveforhold for sølvkreene.

Nese anbefaler også bruk av støvsuger, og særlig på kjøkken der det kan samle seg smuler og matrester.

Senke fuktigheten på rommet

- Oppvarming av rommet og god ventilasjon er et annet godt råd, sier Rukke. På et bad kan man for eksempel skru opp varmekablene og sette inn vifteovn. Uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man er sikker på at man blir kvitt alle individene.

Tette igjen sprekker

- Man kan tette igjen sprekker og andre mulige gjemmesteder med tettemiddel, råder Rukke.

Giftåte

- Forgiftet åte er også en alternativ metode hvis andre bekjempelsesmåter ikke er tilstrekkelig, nevner Rukke. Åtebokser med sukkerholdig åte tilsatt innsektsgift bør også kombineres med reduksjon av fuktigheten i rommet og fjerning av mest mulig annen næring.

Verken Rukke eller Nese anbefaler bruk av insektspray i boligen.

- Man bør være varsom med bruk av insektspray, sier Rukke. Det kan være en viss helserisiko ved for høy eksponering.

- Vi er svært restriktive på bekjempelse av sølvkre, legger Nese til. Vi anbefaler heller folk å utføre de ovennevnte tiltakene.

Hvor vanlig er det?

- Sølvkre lever kun innendørs i Norge. Arten er funnet i bygninger over hele landet og de påtreffes alle tider av året, sier Rukke avslutningsvis. Vi har ingen statistikk over hvor mange som har det hjemme, men det er nok relativt vanlig forekommende.

- Sølvkre er svært utbredt, og mange vil komme i kontakt med disse insektene enten hjemme, på hytta, på arbeidsplassen eller på reise, sier Nese.

- Jeg får i løpet av et år mange henvendelser fra mennesker som har oppdaget aktivitet. Det er derfor viktig å få fastslått hva dette dreier seg om, slik at man unngår unødvendig engstelse og dyre bekjempelser..


Les også:

Her finner du den beste inspirasjonen

Her er dine ekle soveromskamerater

Dette irriterer oss ved naboens hage

Slik får du barna ut av ektesengen

Denne saken er fra Klikk.no


Les mer om Bolig og interiør på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris
Siste nytt
23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris