Trassalder

Seks ting du ikke kommer unna som mamma eller pappa

Selvstendighet handler om å definere egne grenser og å bli forstått. Foto: Colourbox.com
Selvstendighet handler om å definere egne grenser og å bli forstått. Foto: Colourbox.com

Hva gjør du når gullungen forvandles til et monster som ligger på ryggen i butikken og hyler, sparker og slår? Her er svaret.

Når poden slår seg vrang tenker vi at vi skulle ønske vi kunne minst en av ti strategier for å takle trass.

Barnet ditt hyler og maser i butikken, det vil ikke kle på seg eller nekter å spise. Har du ikke opplevd det før, kommer du garantert til å gjøre det. Her er seks vanlige hverdagssituasjoner for småbarnsforeldre og tipsene til hvordan du kan takle dem.

Ikke trassalder, men selvstendighetsalder

- Jeg liker ikke begrepet trassalder. Det er en måte å rette negativt søkelys mot barnet på. Uten at vi voksne ser på oss selv, og på hva vi gjør, og hvordan vi reagerer i ulike situasjoner, sier Hans Holter Solhjell. Han er pedagog og daglig leder i Foreldrekompetanse, som blant annet tilbyr kurs og foredrag om barneoppdragelse.

I stedet foretrekker han begrepet «selvstendighetsalder».

- Barnet har lært seg å gå, og det drives av nysgjerrighet. Det har lyst til å gjøre mange ting, og er opptatt av «jeg», «ja» og nei» og ikke minst «vil ikke». Det handler om å definere egne grenser og å bli forstått, sier Solhjell.

Anerkjenn barnets behov

En grunn til slitsomme situasjoner er nettopp ofte at barnet ikke opplever å bli forstått. Da kan reaksjonen bli voldsom og brå. Det er en måte å kommunisere på.

- Hva gjør vi da?

- Vi må forholde oss til barnets reaksjon. Og da må vi ta i bruk det som kalles anerkjennende kommunikasjon.

- Kan du gi et eksempel?

- Si: «Jeg forstår godt at du ville ha den ballen, jeg skjønner at den var morsom, og at du blir lei deg når du ikke kan det.» Si det mange ganger. Det funker ofte godt. Alle vil vi jo bli forstått, sier Solhjell.

1. Barnet ditt hyler og maser i butikken

- Hvordan unngå hyleseanse i butikken?

- Snakk med barnet før dere går inn. Vær tydelig: «I butikken vil jeg at du er snill og ikke maser om godteri. Du kan få hjelpe meg og putte varene oppi vognen. Og du kan velge deg en yoghurt.»

- Og hvis barnet likevel begynner å mase?

Igjen, anerkjenn: «Jeg skjønner at du har lyst på den sjokoladen, og at du blir lei deg når du ikke kan få den. Og så ble deg vanskelig for deg, selv om vi har snakket om at vi ikke skal kjøpe sjokolade, og at jeg ikke vil ha masing».

Blir det likevel hylekor, er det bare å ignorere. Og for all del, ikke gi etter. Da lærer jo barnet at det lønner seg å ikke høre på deg.

2. Barnet ditt vil alltid ha betaling for å gjøre noe

Han understreker at det er viktig å gi barna stort rom, og at du forklarer dem hvorfor du setter de grensene du gjør.

- Det er ikke fordi du som voksen sier det, eller er sterkest eller smartest. Da driver du jo bare en maktkamp. La dem forstå hvorfor du bestemmer som du gjør.

- Mange bruker belønningssystemer for å løse vanskelige situasjoner. Er det noe du anbefaler?

- Jeg er ikke for det. Da motiveres barnet av at det skal få betalt. Bruk heller tid og lær barnet å samarbeide på en god måte, sier Solhjell.

Han understreker at vi også må gi barnet anerkjennelse.

- Si takk når barnet gjør som du vil. «Takk for at du hjalp til, det var veldig bra. Det gjorde det mye lettere for meg.» Det er jo sånn vi er mot voksne, og det er en måte å vise at vi respekterer barnet på, sier Solhjell.

Drømmen er å få et barn som hjelper til uten å få betaling for det.

3. Barnet vil ikke kle på seg

Hvordan skal jeg få barnet til å kle på seg om morgenen?

- Klær og mat er typiske konfliktområder. Men her mener jeg barna i større grad skal få lov til å bestemme, sier Solhjell.

Han gir et eksempel:

- Datteren din på fire skal i barnehagen og hun velger selv hva hun skal ha på seg. Du ser at dette kommer til å bli kaldt.

- I stedet for å si «du må ha på deg denne jakken også», kan du kanskje heller si: «Ok, jeg legger jakken din i sekken, så kan du ta den på hvis du fryser».

Det er kanskje nok til at hun tar den på. Da får hun jo en følelse av at det er hun som bestemmer.

- Husk at barn kan tåle mye kulde hvis det dreier seg om en maktkamp, legger han til.

Solhjell mener mange gjør spørsmålet om påkledning altfor stort.

- Om så barnet ender med pysj eller prinsessekjole i barnehagen en dag, er det egentlig så farlig?

- Hva med å gi barna valg, som: «Vil du ha den røde eller grønne jakka?». Er du med på den?

- Det kan funke, men du kan også risikere at barnet svarer: «Ingen av dem».

4. Barnet nekter å spise

Også når det gjelder mat, synes han vi bør la barna få litt friere tøyler.

- Du bestemmer tilbudet, men barnet må få bestemme hva av det som står framme, han eller hun vil spise, og hvor mye.

Et godt middagstips er å sette fram mange små boller med ulike ingredienser – som agurk, egg, skinke, små tomater, salatblader, ost, kylling osv., og la barnet plukke selv det det har lyst på. Da opplever barnet å bestemme selv.

- Det har jeg god erfaring med. En fin måte å få barnet til å spise mer variert på, og til å unngå konflikt.

- Hva når barnet nekter å spise?

- Da kan du for eksempel si: «Ok, vi putter maten i kjøleskapet, og så kan du spise senere.»

Greia er: Jo mindre du gjør det til en maktkamp, jo bedre.

Slik får du barnet til å spise alt.

5. Barnet vil ikke hjem fra barnehagen

- Og så har vi klassikeren hente i barnehagen. Mange foreldres mareritt.

- La oss si du har en sønn på tre år. Snakk med ham om morgenen før du leverer. Si: «Jeg kommer og henter deg senere i dag. Da blir jeg med og ser på det du driver med i ti minutter. Og så skal du kle på deg og bli med hjem.» På den måten forbereder du ham, sier Solhjell.

- Når du så kommer for å hente, sier du: «Jeg skjønner at dette er gøy, og at du gjerne ville holdt på lenger.» Ikke ha bråhast med å få ham med deg. Vær tålmodig, men styr situasjonen framover.

- Er det av og til på sin plass å bære barnet ut, hvis du ikke kommer noen vei med dialogen du beskriver?

Absolutt. Men gi alltid barnet en sjanse til å samarbeide før du går til det skrittet. Og husk, blir han med av egen vilje, si takk.

6. Barnet vil ikke pusse tennene

- Så har vi tannpussen om kvelden. Mange sliter virkelig med å få barnet til å samarbeide der, og noen opplever at de rett og slett må tvangspusse barnet kveld etter kveld. For tennene må jo pusses. Noen råd her?

Stadig tvang er absolutt ingen god løsning, det bør man unngå, sier Solhjell. Hans råd er:

- La for eksempel barnet få pusse litt selv først, eller kanskje la det få «pusse dine tenner», så får du pusse barnets etterpå. Si: «Når vi bruker så mye tid på tannpussen, så får vi mye mindre tid til å lese bok etterpå». Ikke som en straff, men som en naturlig konsekvens.

Øvelse gjør mester

- Kan alle lære å bli gode oppdragere?

- Absolutt. Men du må øve, og prøve og feile. Og du må kjenne metodene, sier Solhjell.

Mange familier opplever virkelig tøffe trassperioder med store konflikter daglig. For noen utvikler det seg uheldige samspillmønstre, det kan det ta tid å snu, og det kan være lurt på begynne i det små, med å ta tak i én og én situasjon, ifølge pedagogen:

- Min erfaring er at mange opplever raske resultater når de tar tak i problemene på en konstruktiv måte, i hvert fall på noen områder. På andre områder må de kanskje jobbe mer. Men det er en ferdighet som kan læres, sier Solhjell.

Tålmodighet, gode rutiner og avledning

Håkon Viggen er en av mange fedre som har opplevd den beryktede trassen.

Han er pappa til Astrid på tre og et halvt år.

– Astrid begynner virkelig å komme i trassalderen nå. Det arter seg ofte ved at hun sier hun vil ha en ting, for eksempel brødskive med honning, for så å ombestemme seg så snart hun får det.

– Hvordan takler du det?

– Det er ikke alltid like lett! Det kommer an på situasjonen og på hvor stressa jeg selv er. Skal vi rekke T-banen, kan løsningen bli: «Spis opp skiva, ellers blir det ikke noe mat.» Det skjer, sier Viggen.

Men det beste er ofte å gi det tid, hvis man kan, forteller han:

– Om kvelden, når hun spiser kveldsmat, hender det at jeg setter tallerkenen med skiva på bordet foran henne i stua og lar det bero. Det har forekommet at hun da sitter og spiser på skiva likevel, kanskje etter at jeg har forlatt rommet i noen minutter og kommer inn igjen.

– Hva med hyleseanser i butikken?

– Det forekommer det òg. Men når det gjelder godteri, har vi fra starten av vært veldig konsekvente på at det spiser vi bare på lørdager, noe hun stort sett har akseptert. Men det hender hun maser likevel. Og det kan ende med leven.

– Hva gjør du da?

– Jeg klarer stort sett å være streng og rolig, men jeg kan så klart ta meg i å tro at alle andre ser på oss og sikkert tenker sitt om meg som lar ungen få hyle sånn. Men jeg synes jeg ville vært en dårligere far hvis jeg ga etter.

– Tror du de faktisk tenker sånn?

– Kanskje ikke, men det er lett å føle det sånn når du er midt oppi det, sier Viggen, som generelt har god erfaring med konsekvens og gode rutiner i barneoppdragelsen:

– Også når det gjelder legging, som vi vet mange sliter med, var vi veldig bevisste på å innføre faste rutiner fra første stund. Og det har funka, det pleier å gå greit, sier han.

Ellers er avledning en metode han har sans for:

– Det er kanskje det beste tipset mitt. Her en dag på vei hjem fra barnehagen for eksempel, begynte hun å stoppe opp og se på alt som var, mens jeg var utålmodig etter å komme hjem og få laget middag osv. Da brukte jeg trikset:

«Skal vi ha løpekonkurranse?» Det var hun helt med på, og vi kom oss fort av gårde.

Han har også erfart at det av og til kan være grunn for de voksne til å fire på krava.

– Etter at vi flyttet inn i ny leilighet for en tid tilbake, begynte hun å kreve at sengelampa hennes skulle stå på om natten. «Ikke tale om», sa vi. Men det ble et leven hver gang hun våknet og det var mørkt, og det endte med at vi lot lyset være på for å få ro. Nå lar vi det stå på fra hun legger seg. Vi ser jo at hun sover bedre da. Hun har dessuten begynt å slå av og på lampa etter behov selv, så det har ordnet seg fint. Generelt har jeg tro på å skjære gjennom når man må, men å velge kampene med omhu. Det meste går greit til slutt – iallfall foreløpig.

Les også:

Slik takler du vrange barn

Søskenkrangel

Slik styrker du barnets selvtillit

Derfor får du sutrete unger

Les flere saker fra samme kategori


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred
Siste nytt
15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred