Dyreallergi

Disse dyrene er allergiverstingene

DYREALLERGI: Flest barn er allergisk mot katt. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier enn hundehår. Foto: IStockphoto
DYREALLERGI: Flest barn er allergisk mot katt. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier enn hundehår. Foto: IStockphoto

Katt og hest er det de aller fleste barn er allergiske mot.

Dyr på allergitoppen:

1. Katt

2. Hest

3. Hund

4. Kanin

5. Hamster

6. Marsvin

7. Krypdyr som skilpadder

8. Akvariefisker

De aller fleste pelskledde dyr, og dermed de vanligste kjæledyrene som hund og katt kan utløse allergiske reaksjoner.

Noen foreldre vet at barnet har allergi før de skaffer seg kjæledyr, og da er det desto vanskeligere å skulle gi det bort.

Helle Grøttum er fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund og har jobbet lenge med allergiske barn.

Finnes ikke allergifri hund og katt

Hun mener det er viktig å være forsiktig med å la barn med dyreallergi være i nærheten av hund eller katt, selv om de er såkalt allergivennlige.

- Det er ikke noen dokumentasjon på at det finnes allergivennlige eller allergifrie raser. Hvor mye et barn reagerer allergisk på et dyr er forskjellig fra person til person, sier Grøttum.

Mange tror også at det pelsen som allergikere reagerer på, men allergenene sitter i dyrets hud, spytt og urin. De med allergi reagerer på pels fordi flass fra dyrets hud setter seg i pelsen. På grunn av dette hjelper det lite å kjøpe en hund uten pels.

- Selv om mange tenker at hundeallergi er verst, er katten et mye større problem. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier, forklarer Grøttum.

Ta forbehold

Dersom en familie skaffer seg katt og det viser seg at barna er allergiske, er det en stor jobb å fjerne allergenene i huset, selv om katten ikke bor der lenger. Vanlige reaksjoner hos barnet er tett, rennende nese, kløende og rennende øyne og astma. Noen kan også få eksem eller elveblest.

- Allergenene fra katten kan faktisk sitte igjen så lenge som et til to år, og er ekstremt vanskelige å vaske vekk. Det må foreldre ha i bakhodet før de går til innkjøp av katt. I tillegg til at det er veldig vondt for et barn som har knyttet seg til dyret å skulle gi det bort, forteller Grøttum.

Eksponering for katteallergen har faktisk vist seg å gi økt risiko for akutt astma.

Hest og katt er de dyrene som har de «sinteste» allergenene. Hesten er stor og avgir større mengder allergener enn små dyr. Katter har stor bevegelsesradius og vil spre allergener overalt hvor de ferdes. Hunder lever tettest på mennesker og gir derfor den vanligste formen for dyreallergi.

Minste barna reagerer oftest

Foreningen for omplassering av dyr opplever til stadighet å få inn dyr på grunn av allergi, spesielt hunder.

- Dette kan også gjelde kattene, men det er langt vanskeligere å finne ut av, fordi flesteparten av kattene våre har gått ute og tilsynelatende vært eierløse. Vi opplever i tillegg at dyr blir levert tilbake til oss på grunn av plutselig oppstått allergi, sier Sindre Engen.

De har ingen eksakte tall på hvor mange som leverer dyrene sine til foreningen på grunn av allergi, men Engen har likevel dannet seg et inntrykk.

- Allergi kan være en av flere årsaker. Noen påberoper seg også allergi, fordi det er enklere å opplyse om dette, enn mer private grunner. Det virker som det ofte er de minste barna i familien som reagerer på hund og katt, forteller Engen.

Allergi er arvelig

Eksponering for hund og katt i ung alder kan være positivt med tanke på å forebygge pelsdyrallergi. Men er det anlegg for allergi i familien, er det en større risiko for å utvikle allergi hvis du anskaffer kjæledyr.

- Jeg tror det kan være hensiktsmessig å alliere seg med familie, venner og bekjente som har dyr. La barnet være i kontakt med deres hund, eller katt for å finne ut om barnet reagerer på å være samme med dyret, foreslår Engen.

Har mor eller far for eksempel har katteallergi, er det også økt risiko for at barnet kan utvikle allergi mot et eller annet pelsdyr. Hvis begge foreldrene er allergiske, og har samme type allergi, er risikoen for at barnet skal utvikle allergi nærmere 80 prosent.

- Et godt alternativ for de som er glade i dyr, men som ikke kan holde dyr selv på grunn av allergi, er å besøke et omplasseringshjem for hunder og katter. Vi har mange barn og unge med allergiske foreldre som hjelper til med å lufte hundene og stelle med kattene hos oss her på Klemetsrud, sier Engen.

Forsker Randi Bertelsen ved Folkehelseinstituttet har ingen fasit på hvorfor noen er allergiske, mens andre ikke er det.

- Allergenene som forårsaker eller utløser allergi er i utgangspunktet ufarlig proteiner som ikke er skadelige for oss. Men hos noen feiltolker kroppen allergenenet som skadelige og setter i gang et forsvar, forklarer hun.

Allergitester kan fortelle om du har Immunoglobulin E (IgE) spesifikt mot for eksempel hunde- eller katteallergen, men testen kan ikke gi svar på om du har allergi. Du kan altså ha forhøyede nivåer av IgE uten å være allergisk, og noen kan ha allergisymptomer uten at de har en positive allergitest.

Ikke unngå kjæledyr

Likevel synes forskeren at familier ikke bør la seg styre av frykten for å få allergi.

- Det kan være svært trist og vanskelig å måtte kvitte seg med et kjæledyr i etterkant dersom barnet utvikler allergi eller astma. Men når det er sagt er det for de aller fleste ingen grunn til å unngå kjæledyr i hjemmet, sier Bertelsen.

Forøvrig vet man lite om hvor mange som er allergiske mot gnagere som kaniner, hamster og marsvin.

Det er en del av dem som tester positivt på katt og hund som også tester positivt for allergen fra kanin, men det finnes lite litteratur på forekomsten av allergi mot kanin og andre gnagere.

Ingen kur

Det er nok ingen behandling i dag som kan kurere allergi, men du kan lindre symptomer med medisiner.

Eneste måten å bli kvitt allergi på er å holde seg unna allergene. Uheldigvis er det mange kilder til allergener fra katt og hund i miljøet vårt, så du vil stadig være utsatt for små mengder av allergener.

- Selv om du ikke har dyr selv eller omgås andre med dyr, vil allergener fra katt og hund bli transportert via tekstiler og hår til for eksempel barnehager, skoler og offentlig transportmidler. Det tror man kan forklare hvorfor mange blir allergiske selv om de aldri har hatt hund eller katt selv, sier Bertelsen.

Kan ha skilpadde

For å fastslå om barnet har allergi mot et dyr, kan det ta blodprøve eller prikktest. Hvis barnet er allergisk mot dyrearten, vil en slik test bli positiv. Det er ikke mulig å teste ut på forhånd om et barn vil tåle et bestemt dyr.

De eneste kjæledyrene som ikke gir allergi er akvariefisk (men noen kan reagere på foret som fisken mates med), og krypdyr, for eksempel skilpadde.

I Norge er det forbud mot innføring av krypdyr, men Mattilsynet gir tillatelse til å importere og holde enkelte skilpaddetyper, dersom allergi oppgis som årsak til å holde skilpadde.

Les også:

Slik velge du riktig kjæledyr

Sjekk om din familie er klar for et kjæledyr?

Er du villig til å bake glutenfri bursdagskake og kutte ut egg, eller fisk i barnas matboks?

Les flere saker fra samme kategori

Les mer om dyr


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden
Siste nytt
22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13NorgeRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden