Oppskrifter for hele ukaDette spiser du til middag denne uka
Dette blir en uke det smaker godt av! Vi har laget en rykende fersk ukemeny som består at oppskrifter med ingredienser du finner i de fleste butikker.
Mandag: Rask kylling
På mandag lager du deg en deilig kyllingrett. Den går så fort at du må dekke bordet før du begynner. Den smaker av honning og soya og har bare en hake: Du kan bli avhengig. Se video her.
Stekt kylling med honning og soya
Dette er måten å steke en hel kylling på ti minutter. Kanskje tolv.
Til 4 porsjoner:
- 1 stk Kylling
- Olje til steking
- 6 ss Soyasaus
- 4 ss Honning
- 1 stk Sitron
Pasta
Fremgangsmåte:
Del kyllingen i åtte biter (Del lår og bryst i to). Ha godt med olje i
stekepanna. Stek kyllingen på høy varme. Pass på at den får fin farge på begge sider. Ha i soyasaus, honning og smak til med sitronsaft. Ha på salt og pepper. Vend godt rundt og stek til det blir gyllent, men ikke svir seg.
Server med pasta, ris, poteter og grønnsaker
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTirsdag: Spagetti carbonara
Denne oppskriften på legendariske spagetti carbonara er så god at jeg ikke blir lei av den. Det bare fire ingredienser: Pasta, bacon, egg og ost. Det finnes andre oppskrifter på klassikeren, men ingen er enklere enn den her.
Spaghetti Carbonara
Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne.
Til 2 porsjoner:
- 1 pk Bacon
- 250 g Spagetti
- 3 stk Egg
- Salt og pepper
- 100 g Parmesan
Fremgangsmåte:
Stek baconet sprøtt på lav varme. Den beste måten å det til på er å bruke lang tid og lav varme, kanskje opptil 30-40 minutter. Kok pastaten i godt saltet vann. Pisk eggene sammen i en stor bolle og ha på litt salt og pepper. Sil av pastaen og ha den med en gang i bollen med de piskede eggene. Vend pastaen godt i eggene slik at de kokes. Hakk baconet og bland inn. Server med nyrevet parmesan.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenOnsdag: Torsk i panne
Fisk! Kjøp med noen ferske torskefileter (eller tin noen frosne i kjøleskapet på morgenen). Fisk går mye raskere å lage enn kjøtt. Tror du meg ikke? Sjekk denne videoen av retten!
Artikkelen fortsetter under annonsenTorsk med potet og fløtesaus
Denne retten er en "one pot wonder" - alt i ei gryte. Retten gir deg saus, fisk og grønnsaker i ett!
Til 2 porsjoner:
- 2 stk Torskefilet
- 4 stk Potet
- 1 stk Fennikel
- 1 stk Gulrot
- 1.5 dl Kremfløte
- 1 ss rødt Pepper
- 0.5 stk Rødløk
- 2 ss Smør til steking
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Her ser du video på hvordan retten lages.
Skrell løken, gulroten og poteter. Skjær løk, gulrot, fennikel og poteter i skiver. Ha grønnsakene i en stekepanne med smør og stek i 3-4minutter. Hell på fløte og la det koke under lokk i ca 10 minutter eller til potetene er ferdige. Legg fisken på toppen og dryss på rødt pepper. Legg på lokk og la fisken dampe ferdig, ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Server.
Torsdag: Rød suppe
Tomatsuppe er nydelig og jeg vet ikke om noen kjappere og bedre variant enn den her. Den blir også veldig fyldig om du har i litt kjøttdeig. Om du vil kan du også ha i pølsebiter eller spekeskinke.
Superrask tomatsuppe
Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!
Til 1 porsjoner:
Artikkelen fortsetter under annonsen- 1 stk Sjalottløk
- 1 stk Tomatboks
- 1 ss Sukker
- 1 ss Eplesidereddik
- 1 ss Kyllingbuljong
- 2 ss Kremfløte
- 1 ss Oregano
- 150 g Kjøttdeig
- Parmesan
- Olje til steking
Fremgangsmåte:
Finhakk sjalottløken og stek den gyllen i oliven olje. Hell i tomatene, sukker, eplecidereddik, kyllingbuljong, kremfløte og oregano. Dersom du vil ha i kjøttdeig, ha i små klumper og la det koke med noen minutter. Riv over parmesan og servér.
Endelig fredag: Pizza på bordet!
Fredag er synonymt med pizza i lange perioder på mitt kjøkken. Jeg synes det er godt å lage pizza med kjøttboller. Noen ganger krydrer jeg mye med for eksempel kumin og paprika, andre ganger med timian, estragon og basilikum. Det beror på humøret.
Artikkelen fortsetter under annonsenPizza med kjøttboller
Klassisk, tynn pizza. Husk: Full guffe på ovnen!
Ingredienser:
- 4 dl Hvetemel
- 1.5 dl Vann
- 4 ss Olje
- 0.5 pk Tørrgjær
- 1 stk Tomatboks
- 1 ss Hvitvinseddik
- 2 ts Oregano
- 1 ss Sukker
- 1 stk Sjalottløk
- 1 fedd Hvitløk
- Olje til steking
- 200 g Kjøttdeig
- 200 g Ost
Fremgangsmåte:
Bland mel, vann, olje og gjær og litt salt. Kna til en deig. La den heve til omtrent dobbel størrelse. Forvarm ovnen til maks temperatur. Hakk sjalottløken og stek den blank i olje. Knus i hvitløken og stek i ett minutt. Ha i tomat, hvitvinseddik, oregano og sukker. La det koke til det begynner å tykne.
Artikkelen fortsetter under annonsenLa kjøttboller av kjøttdeigen. Krydre godt med salt og pepper. Stek dem gylne i olje. Kjevle ut deigen på et stekebrett. Ha på tomatsaus og kjøttboller. Riv osten og ha på. Stek i ovnen i ca 7-8 minutter eller til skorpen er gyllen.
Dessert
Vi spanderer på oss en dessert også. Disse nøttepinnene er nydelige. Lag dem først og sett dem i kjøleskapet.
Nøttepinner med sjokolade
Dette er nydelig dessertsnacks som er forbløffende enkle å lage.
Til 4 porsjoner:
- 2 dl Hasselnøtter, uten skall
- 1.5 dl Melis
- 0.5 ts Salt
- 2 ts Honning
- 150 g kokesjokolade
Fremgangsmåte:
Du kan droppe dette, men det blir mye bedre: ha hasselnøttkjernene i en tørr stekepanne på middels varme i 5-6 minutter, mens du skyver dem litt rundt før du begynner med resten.
Kjør hasselnøtter, melis og salt til en masse i en kjøkkenmaskin (stopp før det blir helt fint). Ha massen i en bolle. Bland ut honningen med litt vann. Bland honningen og nøtteblandingen. Kna blandingen (jada, det er klissete), ha eventuelt i mer melis og form til en stor ball.
Artikkelen fortsetter under annonsenDekk til med plast og avkjøl minst en time i kjøleskap. Lag små baller (på størrelse med store klinkekuler), sett i små trespyd og la kjøle av i kjøleskapet. Smelt sjokoladen i vannbad (eller en tykkbundet kjele).
Artikkelen fortsetter under annonsenDypp spydene i sjokoladen, la renne av og sett dem på et lite brett eller tallerken dekket med bakepapir. Kjøl av og server.
Lørdag:
Jeg foreslår å lage de gode, spanske kjøttbollene i knallgul safransaus. Til kjøttbollene kan du lage en liten salat og noen kule fondantpoteter . Eller: gjør kjøttbollene til en del av et stort tapasbord!
Albondigas
Spanske kjøttboller på sitt beste.
Ingredienser:
Kjøttboller
- 0.5 kg Kjøttdeig
- 3 skiver Brød, gjerne loff eller kneipp
- 2 ss Løk, finhakket
- 1 stk Egg
- 2 ss Persille
- 1 fedd Hvitløk
- 1 klype Cayennepepper
Safransaus
- 1 dl Hvitvin
- Safran, noen tråder
- 2 dl Kremfløte
- 3 ss Smør
Fremgangsmåte:
Løken kan kjøres helt fint med en kjøkkenmaskin.
Legg brødskivene i vann i noen minutter. Krem ut vannet med neven. Ha det i en bolle sammen med kjøttdeig, løk, egg, cayennepepper, knust hvitløk og persille.
Artikkelen fortsetter under annonsenNår deigen er helt jevn triller du små kjøttboller (albondigas betyr egentlig hasselnøtter, så der fikk du en ide om hvor store de skal være).
Stek dem i en blanding av olivenolje og smør. Hold dem varme (i stekepannen eller ovnen) og server dem med denne sausen.
Safransaus
Kok inn hvitvinen til det halve. Ha i kremfløte og safran. La det koke til det tykner. Kok opp og rør inn smør rett før servering. Smak til med salt og pepper. Og server med kjøttbollene.
Søndag:
Vi runder av uka med en deilig, innbakt laks. Ideen er som følger: Lag et urtesmør, legg det mellom to laksefileter og pakk det inn i butterdeig. Stek til den er gyllen i ovnen. Tilbehør? Den kuleste kålpaien på lenge...
Innbakt laks
Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...
Artikkelen fortsetter under annonsenIngredienser:
- 800 g Laksefilet, helst uten ben
- Salt og pepper
Urtesmør
- 75 g Smør
- 3 ss Sennep
- 1 potte Dill eventuelt andre urter, som timian, merian, basilikum etc.
- 1 stk Sitron, revet skall
Butterdeig
- 2 pl Butterdeig
- 1 stk Egg
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Laks
Del laksefileten i to like stykker (på tvers). Tørk dem tørre og ha på litt salt og pepper.
Urtesmør
Bland sammen smør (lettere om det er mykt), sennep, hakket dill og andre urter og sitronskall. Smør det utover den ene laksefileten. Legg den andre over slik at det blir jevn (legg den tykke delen av fileten mot den tynne delen på den andre fileten).
Butterdeig
Tin butterdeigen. Kjevle den ut til så stort at de du kan pakke inn laksen. Legg laksen med skjøtesiden ned i en ildfast form. Pisk egget og pensle buttdeigen. Riss forsiktig inn ruter med en kniv.
Stek den i ovnen til butterdeigen blir gyllenbrun. Det tar som regel litt lenger tid enn laks vanligvis trenger i ovnen. Det kan ta opp til 40 minutter, men følg med underveis.
Artikkelen fortsetter under annonsenHa en smakfull uke!
Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake