TEST AV GRILLPØLSER

Grillpølsene som er best i test

Nicolai (5 år) er glad i pølser, og tar gjerne en i hver hånd. © Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Nicolai (5 år) er glad i pølser, og tar gjerne en i hver hånd. © Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Sjekk hvilke pølser som gir deg mest kjøtt og minst fett.

Slik testet vi
Det er som oftest de klassiske grillpølsene barna blir servert når vi fyrer opp grillen. Vi har derfor valgt å teste innholdet i de vanlige grillpølsene, og lagt vekt på balansen mellom fett og kjøtt. Mengde salt er også tatt i betraktning, i den grad det er oppgitt på pakken.

Fordi kjøtt vil være å foretrekke fremfor MUK, trekker det ned dersom pølsene inneholder dette.

Pølsene er kjøpt inn og testet i mai 2012. Utvalget er basert på alle typer klassiske grillpølser, funnet hos de store matvarekjedene; Rema 1000, Rimi, Ica Maxi, Coop Obs, Bunnpris og Meny.

Pølsene er vurdert etter næringsinnhold per 100 gram.

Hva er MUK?

Bein fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv. I denne prosessen følger det også en del beinmarg, bindevev og beinrester.

Fordi dette ikke er rent kjøtt er det heller ikke lov å kalle MUK for kjøtt.

Ernæringsmessig er MUK et helt greit råstoff. Men på grunn av lavere holdbarhet skal det alltid oppgis på produkter om de inneholder MUK eller kjøtt.

(Kilde: Mattilsynet.no)

Pølser er en av barnas store middagsfavoritter og en gjenganger på sommerens familiegrill. Selv om vi vet at pølser ikke nødvendigvis er det sunneste grillalternativet, er det ikke så helt galt å spise pølser en gang i blant.

Men det er lurt å være bevisst på hvilke pølser man velger.

I Foreldre & Barn sin store test av grillpølser er det nemlig stor forskjell på hva pølsene faktisk innneholder av kjøtt og fett. Vinneren av testen er Finsbråten Mer Smak grillpølser, som både har det høyeste kjøttinnholdet og en lav fettprosent. En god nummer to er Gilde go' og mager grillpølse, som også kan skilte med mye kjøtt, lite fett og få kalorier.

Selv om pølser som inneholder MUK fikk trekk i karakteren i denne testen, var det allikevel en pølse med rent kjøtt som ble testens taper. Årsaken var det høye fettinnholdet på hele 26 gram fett per 100 gram pølse, noe som er veldig høyt sammnelignet med testens laveste fettprosent på 9 gram per 100 gram produkt.

Velg riktig

- Jeg syns man skal gå for pølser med minst fett, fordi pølser bidrar med det usunne fettet, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen til Foreldre & Barn.

Fordi pølser er et blandingsprodukt mener hun at det viktigste man gjør med tanke på innhold er å se på kjøtt- og fettinnhold. Det er også vanskelig for en forbruker å finne ut noe mer enn dette, bare ved å se på innholdsbeskrivelsen.

- Det er listet opp en rekke ulike ingredienser på pakken, men lite om hvilke mengder det er snakk om. Den vanlige forbruker har heller ikke mulighet til å ha kunnskap om alle ingrediensene, så hvis man ønsker å velge bevisst tror jeg det enkleste er å se på kjøtt- og fettinnhold, sier ernæringsfysiologen.

Her gir våre forumbrukere hos Barn i magen hverandre tips til gode pølsemiddager; "Del pølsene i biter og bland i ildfast form sammen med grønnsaker", er ett av forslagene.

Rent kjøtt

- Pølser er ikke et rent kjøttprodukt, og vil alltid inneholde tilsetningsstoffer. Derfor er det lite hensiktsmessig for forbrukerne å se på tilsetningsstoffer ved valg av type. Ønsker man å unngå det, bør man velge noe annet enn pølser, sier Andersen.

Men ønsker du det reneste alternativet anbefaler hun at du velger de med rent kjøtt, fremfor de med MUK (mekanisk utbenet kjøtt).

- Selv om MUK ikke nødvendigvis er dårligere enn kjøtt når det gjelder næringsinnhold mener jeg at det er viktig å være bevisst, slik at man vet mer om hva man faktisk spiser, sier hun.

Hun tror det er helt andre ting enn næringsinnholdet folk flest er opptatt av når de velger pølser.

- Jeg tror mange er mer opptatt av pris enn innhold når de handler. «Det er sluttsummen på kassalappen som teller» hevder en butikkjede. Jeg mener det er innholdet på kassalappen som teller mest, sier hun til Foreldre&Barn.

Ikke bare kylling

Er du opptatt av å velge det sunne og magre? Da har du kanskje for vane å velge pølser av kylling eller kalkun? Det er ikke sikkert at disse er de beste alternativene.

- En mager kjøttpølse kan være like bra. Den har som regel mer rent kjøtt enn en pølse som er laget av kylling og kalkun, som ofte består av MUK, forteller ernæringsfysiologen.

Skal man være sunn er det viktig også å huske på at det ikke bare er snakk om hva man spiser, men hvor mye man spiser av det, påpeker Andersen.

- Alt handler om hvor mye og hvor ofte man spiser bestemte matvarer. Det er det man spiser hver dag og det man spiser mest av man bør stille størst krav til. Det er også viktig at maten smaker bra. Mat og kosthold er nytelse!

Gode forslag

Margit Vea er kostholdsekspert og har skrevet flere bøker om barn og kosthold. Hun er enig i at pølser er et ok middagsalternativ, men at valget av type er viktig for å gjøre måltidet sunt.

- Aller helst bør man kjøpe pølser hos en slakter eller i en kjøttforretning. Da får man pølser som har mye kjøtt, lite konserveringsmidler, og færre unødvendige e-stoffer i seg, forteller hun.

Men like viktig mener hun det er å være bevisst hvordan man serverer pølsene. Det trenger nemlig ikke å være med lompe eller brød.

- Lyse pølsebrød er det verste. De inneholder masse sukker og konserveringsmidler og blir liggende som en deigklump i magen, sier hun til Foreldre&Barn.

Her får du tre av hennes beste og sunneste serveringsforslag når pølser står på menyen:

1. Hjemmelagede pølsebrød.

Lag en gjærdeig som minner om rundstykker og form som pølsebrød. Du kan selv velge hva slags mel du bruker, avhengig av hva du liker. Pølsebrød kan du gjerne lage en stor porsjon av, for de holder seg fint i fryser og kan tines opp etter behov.

Hjemmelagde pølsebrød gir deg oversikt over hva barna faktisk får i seg, og smaker godt både for store og små.

2. Pølse med salatkebab

Skjær strimler av gulrot og kål og fres dem i litt olje sammen med hvitløk. Ha i litt vann, soyasaus og sukker og la blandingen surre i 5 minutter. Smak til med pepper. Fordel blandingen i issalatblader og legg pølsen på toppen.

Blandingen holder seg godt et par dager i kjøleskap.

3. Hjemmelaget potetmos

En hjemmelaget potetmos er mye bedre og sunnere enn mos fra pose. Kok opp poteter, sellerirot og jordskokk og mos sammen med litt melk og smør. Bruk gode urter for å sette smak.

Mosen holder seg et par dager i kjøleskap.

TESTENE AV GRILLPØLSER FINNER DU UNDER.

Les også:

Denne ketsjupen er best i test.

10 av 12 barnekjeks får stryk i ny test.

Voksenyoghurt best for barn

Slik får du barna til å spise hva som helst.

Slik får barna dine den kuleste matpakken

Finsbråten Mer Smak grillpølser

Testens vinner! Mye kjøtt og lite fett gjør at denne pølsen når helt opp!

Karakter: 6

Les hele testen

Gilde go' og mager grillpølse

Et veldig godt alternativ hvis du ønsker deg få kalorier og lite fett.

Karakter: 6

Les hele testen

Solvinge grillpølse av kalkun

Denne kalkunpølsen inneholder kun rent kjøtt. Det er det ikke mange kalkun- og kyllingpølser som kan skryte av.

Karakter: 5

Les hele testen

Kløverkylling kalkun grillpølse

Her er det ikke MUK, men mye kjøtt. Det liker vi.

Karakter: 5

Les hele testen

Leiv Vidar grill

Denne pølsen er uten melk, gluten, soya og egg. Synd den ikke har litt mindre fett også, mener eksperten.

Karakter: 4

Les hele testen

Prior grillpølser av kylling og kalkun

Dette er en MUK-pølse. Ønsker du deg rent kjøtt er det ikke denne du bør satse på.

Karakter: 3

Les hele testen

Coop grillpølser kylling og kalkun

En helt grei pølse med blanding av kjøtt og MUK.

Karakter: 3

Les hele testen

Farmen grillpølser

En pølse som er helt midt på treet, både når det gjelder kjøtt- og fettinnhold.

Karakter: 3

Les hele testen

Finsbråten grillpølser

Her er det ganske mye fett. men et høyt kjøttinnhold trekker karakteren opp.

Karakter: 3

Les hele testen

Gilde grillpølser

Her er både fett- og kjøttinnholdet på et middels nivå. Den klassiske grillpølsen på alle vis.

Karakter: 3

Les hele testen

Kløverkjøtt grillpølser

En helt grei pølse, som ikke skiller seg ut når det gjelder kjøtt og fett.

Karakter: 3

Les hele testen

X-tra grillpølser

En standard grillpølse som inneholder både kjøtt og MUK.

Karakter: 3

Les hele testen

Matmestern grillpølser

Her er det lite kjøtt. Ellers er innholdet som en klassisk grillpølse.

Karakter: 2

Les hele testen

First Price grillpølser

En pølse laget av kjøtt og MUK, uten redusert fettinnhold.

Karakter: 2

Les hele testen

Nordfjord grillpølser

Testens taper! Her er det altfor mye fett!

Karakter: 2

Les hele testen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:10 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt
Siste nytt
02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:10NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt