TEST AV GRILLPØLSERGrillpølsene som er best i test

Nicolai (5 år) er glad i pølser, og tar gjerne en i hver hånd. © Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Nicolai (5 år) er glad i pølser, og tar gjerne en i hver hånd. © Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk hvilke pølser som gir deg mest kjøtt og minst fett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik testet vi
Det er som oftest de klassiske grillpølsene barna blir servert når vi fyrer opp grillen. Vi har derfor valgt å teste innholdet i de vanlige grillpølsene, og lagt vekt på balansen mellom fett og kjøtt. Mengde salt er også tatt i betraktning, i den grad det er oppgitt på pakken.

Fordi kjøtt vil være å foretrekke fremfor MUK, trekker det ned dersom pølsene inneholder dette.

Pølsene er kjøpt inn og testet i mai 2012. Utvalget er basert på alle typer klassiske grillpølser, funnet hos de store matvarekjedene; Rema 1000, Rimi, Ica Maxi, Coop Obs, Bunnpris og Meny.

Pølsene er vurdert etter næringsinnhold per 100 gram.

Hva er MUK?

Bein fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv. I denne prosessen følger det også en del beinmarg, bindevev og beinrester.

Fordi dette ikke er rent kjøtt er det heller ikke lov å kalle MUK for kjøtt.

Ernæringsmessig er MUK et helt greit råstoff. Men på grunn av lavere holdbarhet skal det alltid oppgis på produkter om de inneholder MUK eller kjøtt.

(Kilde: Mattilsynet.no)

Pølser er en av barnas store middagsfavoritter og en gjenganger på sommerens familiegrill. Selv om vi vet at pølser ikke nødvendigvis er det sunneste grillalternativet, er det ikke så helt galt å spise pølser en gang i blant.

Men det er lurt å være bevisst på hvilke pølser man velger.

I Foreldre & Barn sin store test av grillpølser er det nemlig stor forskjell på hva pølsene faktisk innneholder av kjøtt og fett. Vinneren av testen er Finsbråten Mer Smak grillpølser, som både har det høyeste kjøttinnholdet og en lav fettprosent. En god nummer to er Gilde go' og mager grillpølse, som også kan skilte med mye kjøtt, lite fett og få kalorier.

Selv om pølser som inneholder MUK fikk trekk i karakteren i denne testen, var det allikevel en pølse med rent kjøtt som ble testens taper. Årsaken var det høye fettinnholdet på hele 26 gram fett per 100 gram pølse, noe som er veldig høyt sammnelignet med testens laveste fettprosent på 9 gram per 100 gram produkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg riktig

- Jeg syns man skal gå for pølser med minst fett, fordi pølser bidrar med det usunne fettet, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen til Foreldre & Barn.

Fordi pølser er et blandingsprodukt mener hun at det viktigste man gjør med tanke på innhold er å se på kjøtt- og fettinnhold. Det er også vanskelig for en forbruker å finne ut noe mer enn dette, bare ved å se på innholdsbeskrivelsen.

- Det er listet opp en rekke ulike ingredienser på pakken, men lite om hvilke mengder det er snakk om. Den vanlige forbruker har heller ikke mulighet til å ha kunnskap om alle ingrediensene, så hvis man ønsker å velge bevisst tror jeg det enkleste er å se på kjøtt- og fettinnhold, sier ernæringsfysiologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her gir våre forumbrukere hos Barn i magen hverandre tips til gode pølsemiddager; "Del pølsene i biter og bland i ildfast form sammen med grønnsaker", er ett av forslagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rent kjøtt

- Pølser er ikke et rent kjøttprodukt, og vil alltid inneholde tilsetningsstoffer. Derfor er det lite hensiktsmessig for forbrukerne å se på tilsetningsstoffer ved valg av type. Ønsker man å unngå det, bør man velge noe annet enn pølser, sier Andersen.

Men ønsker du det reneste alternativet anbefaler hun at du velger de med rent kjøtt, fremfor de med MUK (mekanisk utbenet kjøtt).

- Selv om MUK ikke nødvendigvis er dårligere enn kjøtt når det gjelder næringsinnhold mener jeg at det er viktig å være bevisst, slik at man vet mer om hva man faktisk spiser, sier hun.

Hun tror det er helt andre ting enn næringsinnholdet folk flest er opptatt av når de velger pølser.

- Jeg tror mange er mer opptatt av pris enn innhold når de handler. «Det er sluttsummen på kassalappen som teller» hevder en butikkjede. Jeg mener det er innholdet på kassalappen som teller mest, sier hun til Foreldre&Barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare kylling

Er du opptatt av å velge det sunne og magre? Da har du kanskje for vane å velge pølser av kylling eller kalkun? Det er ikke sikkert at disse er de beste alternativene.

- En mager kjøttpølse kan være like bra. Den har som regel mer rent kjøtt enn en pølse som er laget av kylling og kalkun, som ofte består av MUK, forteller ernæringsfysiologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal man være sunn er det viktig også å huske på at det ikke bare er snakk om hva man spiser, men hvor mye man spiser av det, påpeker Andersen.

- Alt handler om hvor mye og hvor ofte man spiser bestemte matvarer. Det er det man spiser hver dag og det man spiser mest av man bør stille størst krav til. Det er også viktig at maten smaker bra. Mat og kosthold er nytelse!

Gode forslag

Margit Vea er kostholdsekspert og har skrevet flere bøker om barn og kosthold. Hun er enig i at pølser er et ok middagsalternativ, men at valget av type er viktig for å gjøre måltidet sunt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Aller helst bør man kjøpe pølser hos en slakter eller i en kjøttforretning. Da får man pølser som har mye kjøtt, lite konserveringsmidler, og færre unødvendige e-stoffer i seg, forteller hun.

Men like viktig mener hun det er å være bevisst hvordan man serverer pølsene. Det trenger nemlig ikke å være med lompe eller brød.

- Lyse pølsebrød er det verste. De inneholder masse sukker og konserveringsmidler og blir liggende som en deigklump i magen, sier hun til Foreldre&Barn.

Her får du tre av hennes beste og sunneste serveringsforslag når pølser står på menyen:

1. Hjemmelagede pølsebrød.

Lag en gjærdeig som minner om rundstykker og form som pølsebrød. Du kan selv velge hva slags mel du bruker, avhengig av hva du liker. Pølsebrød kan du gjerne lage en stor porsjon av, for de holder seg fint i fryser og kan tines opp etter behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemmelagde pølsebrød gir deg oversikt over hva barna faktisk får i seg, og smaker godt både for store og små.

2. Pølse med salatkebab

Skjær strimler av gulrot og kål og fres dem i litt olje sammen med hvitløk. Ha i litt vann, soyasaus og sukker og la blandingen surre i 5 minutter. Smak til med pepper. Fordel blandingen i issalatblader og legg pølsen på toppen.

Blandingen holder seg godt et par dager i kjøleskap.

3. Hjemmelaget potetmos

En hjemmelaget potetmos er mye bedre og sunnere enn mos fra pose. Kok opp poteter, sellerirot og jordskokk og mos sammen med litt melk og smør. Bruk gode urter for å sette smak.

Mosen holder seg et par dager i kjøleskap.

TESTENE AV GRILLPØLSER FINNER DU UNDER.

Les også:

Denne ketsjupen er best i test.

10 av 12 barnekjeks får stryk i ny test.

Voksenyoghurt best for barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik får du barna til å spise hva som helst.

Slik får barna dine den kuleste matpakken

Finsbråten Mer Smak grillpølser

Testens vinner! Mye kjøtt og lite fett gjør at denne pølsen når helt opp!

Karakter: 6

Les hele testen

Gilde go' og mager grillpølse

Et veldig godt alternativ hvis du ønsker deg få kalorier og lite fett.

Karakter: 6

Les hele testen

Solvinge grillpølse av kalkun

Denne kalkunpølsen inneholder kun rent kjøtt. Det er det ikke mange kalkun- og kyllingpølser som kan skryte av.

Karakter: 5

Les hele testen

Kløverkylling kalkun grillpølse

Her er det ikke MUK, men mye kjøtt. Det liker vi.

Karakter: 5

Les hele testen

Leiv Vidar grill

Denne pølsen er uten melk, gluten, soya og egg. Synd den ikke har litt mindre fett også, mener eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 4

Les hele testen

Prior grillpølser av kylling og kalkun

Dette er en MUK-pølse. Ønsker du deg rent kjøtt er det ikke denne du bør satse på.

Karakter: 3

Les hele testen

Coop grillpølser kylling og kalkun

En helt grei pølse med blanding av kjøtt og MUK.

Karakter: 3

Les hele testen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farmen grillpølser

En pølse som er helt midt på treet, både når det gjelder kjøtt- og fettinnhold.

Karakter: 3

Les hele testen

Finsbråten grillpølser

Her er det ganske mye fett. men et høyt kjøttinnhold trekker karakteren opp.

Karakter: 3

Les hele testen

Gilde grillpølser

Her er både fett- og kjøttinnholdet på et middels nivå. Den klassiske grillpølsen på alle vis.

Karakter: 3

Les hele testen

Kløverkjøtt grillpølser

En helt grei pølse, som ikke skiller seg ut når det gjelder kjøtt og fett.

Karakter: 3

Les hele testen

X-tra grillpølser

En standard grillpølse som inneholder både kjøtt og MUK.

Karakter: 3

Les hele testen

Matmestern grillpølser

Her er det lite kjøtt. Ellers er innholdet som en klassisk grillpølse.

Karakter: 2

Les hele testen

First Price grillpølser

En pølse laget av kjøtt og MUK, uten redusert fettinnhold.

Karakter: 2

Les hele testen

Nordfjord grillpølser

Testens taper! Her er det altfor mye fett!

Karakter: 2

Les hele testen