Sprø med brød

SOMMER: Grønnsakenes høytid (Foto: Carl Martin Nordby).
SOMMER: Grønnsakenes høytid (Foto: Carl Martin Nordby).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne crispy sommersalaten inneholder store munnfuller av alle godsakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et vanlig tabbe på salatfronten er å hakke opp alt i bittesmå, ugjenkjennelige biter med en sløv kniv. Den vanen må vi vende! Det er nemlig deilig å kunne identifisere alle ingrediensene i en salat.

Her har jeg laget en salat der alle de modne, smaksrike råvarene står tydelig fram: Store, sprø krutonger, grillet laks, norsk hjertesalat, plommetomater, rødløk og agurk. Dette utgjør «tygget» og konsistensen i retten. Dressingen vi heller over etterpå, styrer i stor grad totalsmaken på salaten, derfor er det viktig at den står i stil med ingrediensene.

Les også: Spanjol på frammarsj (vinanbefaling)

Sommerens beste dressing, etter min mening, inneholder ferske urter, sitron, hvitløk og tyrkisk yoghurt. Den gir en naturlig og syrlig smak som kler alle råvarene. Tyrkisk yoghurt gir mer valuta for pengene enn vanlig yoghurt naturell – fordi den inneholder mindre vann. Den tyrkiske yoghurten er atskillig tykkere og har mange bruksområder. I motsetning til yoghurt naturell trenger du ikke sile den i kaffefilter for å fjerne vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi vil ha protein i retten, og her faller valget på grillet laks eller fjordørret. Dette er fisk som lett lar seg grille, og som slipper grillristen uten problemer, så lenge risten er tilstrekkelig varm før fisken legges på. At fisken er sukkersaltet, gjør den litt hardere i konsistensen – noe som igjen gjør den mer egnet for grilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Under selve grillingen er det mange som tuller det til og begynner å skrape fisken løs fra risten etter bare noen sekunder. Det funker aldri! La heller fisken løsne av seg selv når den har fått en tydelig grillskorpe etter et minutt eller to.

Salaten fungerer like godt som en frisk og sprø forrett som en selvstendig salat.

Crispy sommersalat

Ingredienser (4 porsjoner)

500 g laks/fjordørret

1 ss salt

1 ss sukker

½ landbrød

10 ss olivenolje

2 fedd hakket hvitløk

Artikkelen fortsetter under annonsen

salt

2 hjertesalat

4 plommetomater

½ agurk

8 ss svarte kalamata-oliven

1 rødløk

200 g yoghurt

6 ss god olivenolje

5 ss melk

1 ss sitronsaft

1 hvitløksfedd

1 ts maldonsalt

1 ts grov svartpepper

4 ss gressløk

4 ss kjørvel/estragon

50 g parmesan

Framgangsmåte

Start med å fyre opp grillen.

Skjær brødet i 3x3 cm store terninger, legg dem i en ildfast form, hell over olivenoljen, den hakkede hvitløken og litt salt. Sett i ovnen i 10– 15 minutter på 180 grader. Da blir krutongene gylne og gode. Legg dem over på papir slik at fettet trekkes ut. Da blir de om mulig enda sprøere.

Sukkersalt fisken i 20 minutter før grillingen starter. Mens fisken trekker, kan du røre sammen dressingen. Ha yoghurten i en bolle, hell i melk, olivenolje, sitron, presset hvitløk, salt og pepper. Finhakk gressløk og kjørvel/estragon. Når alt er i bollen, holder det å røre rundt ti ganger, så er dressingen klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett ut fire tallerkener. Plommetomaten skjæres i to, og deretter i ti biter. Ikke press med kniven, bruk heller en superskarp kniv som gir rette, fine snitt i tomaten. Dette gjør at tomaten ikke punkterer og væsker så mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legg tomat i bunnen, deretter resten av salatingrediensene: Agurken skylles og deles i to på langs. Del den deretter i fire og skjær av innmaten, som kastes. Skjær agurken opp i store terninger. Skjær rødløk i skiver. Hell laken av olivenene, og legg dem sammen med det andre på tallerkenen. Skjær av 2 cm i bunnen av hjertesalaten, og løs salathodet opp i enkeltblader.

Da er det dags for laksen. Skyll av alt salt og sukker, og gni på litt olje. Legg den på den varme grillen, og la den ligge til den løsner av seg selv. Det tar ca. 1-2 minutter, avhengig av varmen. Ta fisken av grillen og legg den på salatblandingen. Topp det hele med klatter med yoghurtdressing og de sprø krutongene. Parmesan høvles over til slutt.

Les mer om mat og drikke på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter