Kaspers katt kom tilbake – takket være ID-brikke

Kasper Jørgensen Rolness (8) fra Ski i Akershus er glad for å ha fått tilbake katten Ashouka. Katten ble påkjørt og skadd, men kom til rette takket være ID-merking. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix
Kasper Jørgensen Rolness (8) fra Ski i Akershus er glad for å ha fått tilbake katten Ashouka. Katten ble påkjørt og skadd, men kom til rette takket være ID-merking. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I underkant av hver tredje katt er ID-merket. Men det var en liten brikke under pelsen som gjorde at den påkjørte hunnkatten Ashouka (1) kunne gjenforenes med eierfamilien tidligere i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om merking av katter og andre husdyr:

* Merkingen utføres ved at en veterinær plasserer en liten kapsel under huden på dyret. Inne i kapselen ligger en mikrobrikke med et nummer. Dette nummeret vil følge dyret resten av livet.

* Et dyr som blir funnet, kan tas med til en klinikk for skanning av brikken. Viking Redningstjeneste og flere politikamre har også skannere som kan brukes til søke etter ID-brikker.

* Rundt 200.000 av de omkring 650.000 kattene her i landet er identitetsmerket, enten med tatovering i øret eller med ID-brikke. Veterinærene oppfordrer til at dyr med ID-brikke også får en tatovering i øret som sier at de er merket.

* Mer informasjon om merking av dyr: www.dyreidentitet.no

(Kilde: Veterinærforeningen)

Åtteåringen Kasper Jørgensen Rolness holder godt rundt katten, som pådro seg brukket kjeve i møtet med en bil. I øret er Ashouka merket med en M, som indikerer at hun har en ID-brikke.

Selve brikken er på størrelse med et riskorn, men inneholder nok informasjon til at veterinæren kan finne navnet på katten og kontaktdata til eieren.

Se: Katten Cheeto trener hunder

7.000 med brikke

Det er anslagsvis 650.000 katter her i landet, og rundt 200.000 av dem er identitetsmerket, opplyser informasjonssjef Steinar Tessem i Veterinærforeningen til NTB.

Dette omfatter både merking med tatovering i øret og ID-brikke. Fra 2006 har ID-brikke vært det gjeldende, ofte i kombinasjon med tatovering i øret. Fram til nå har nær 7.000 katter fått brikkemerking under pelsen.

Les også: Kattunger reddet via Facebook

Ønsket seg katt lenge

– Jeg hadde ønsket meg katt lenge. Da vi hentet den, krøp den oppi bagen vår av seg selv, forteller åtteåringen Kasper om hvordan familien skaffet seg katt for rundt et år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i slutten av april i år at Ashouka gikk ut en sen kveld og ikke kom inn. Det hadde skjedd før, så familien tenkte ikke så mye mer over det, forteller katteeier Eline Rolness.

– Så ble vi vekket ved 5-6-tiden om morgenen av en telefon. Da ringte veterinæren og sa han hadde fått inn en påkjørt katt som het Ashouka og lurte på om det var vår katt, sier Rolness.

– Jeg tenkte på hva jeg skulle si til barna. Men så spurte veterinæren «Vil dere at jeg skal gjøre noe?». Da spurte jeg «Lever hun?», forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne katten stoppet fotballkampen

– Seks liv igjen

Undersøkelser viste at katten hadde pådratt seg brukket kjeve. Den måtte opereres, og Ashouka kunne ikke tygge, så hun fikk næring gjennom sonde i fire-fem dager. Så måtte hun være inne en god stund. Men det gikk ikke lenge før Ashouka – som er en ivrig jeger etter mus – var tilbake i god, gammel form.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veterinæren mente hun må ha brukt opp tre av de ni livene. Først var det at noen fant henne og var villige til å kjøre henne til dyrlegen, så at skaden ikke var så alvorlig og så at hun var merket, slik at vi med en gang kunne svare ja til at hun skulle reddes, forteller Eline Rolness.

Nå skal familien forsøke å få tak i dem som fant katten i veikanten på Langhusveien natt til den siste søndagen i april i år.

Oppfordring fra statsråden

Nylig gikk landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) ut og støttet Veterinærforeningens kampanje for ID-merking, kastrering, fôring, vaksinering og parasittbehandling av katter.

– Det er aldri hyggelig når dyr kommer bort fra eieren. Slike hendelser kan få en lykkelig slutt med så enkle midler som merking. Hvis kjæledyr som er påkjørt eller har forvillet seg, er merket, er det fort gjort å finne eieren og få gitt beskjed. Er den ikke merket, er det svært vanskelig å finne eieren, og dyret kan bli avlivet, sier statsråden. (

Les flere nyheter fra dyrenes verden

Les flere nyheter