Slik unngår du fett hår

IKKE FETT: Fett hår som kleber og ser vått ut er ikke særlig flatterende. Men å ikke vaske det for ofte samt å bruke mattende produkter i håret, kan hjelpe. © FOTO: Crestock.
IKKE FETT: Fett hår som kleber og ser vått ut er ikke særlig flatterende. Men å ikke vaske det for ofte samt å bruke mattende produkter i håret, kan hjelpe. © FOTO: Crestock.

Du bør ikke vaske håret for ofte.

Matt ned håret

Her er frisør Sølvi Bjørnevolls tips for et matt og fint hår:

  • Tørrsjampo
  • Volumprodukter
  • Saltvannsspray
  • Striping og farging av hår
  • Unngå for mye massering av hodebunn da dette stimulerer talgproduksjon
  • Ikke kur i hodebunnen
  • Avslutt vasken med kaldt vann
  • Balsam kun i lengdene
  • Rensesjampo innimellom hårvasken

For noen går det bare et par timer etter dusjen før håret kleber nedover hodet og føles tungt og fett. Men det betyr ikke at man slurver med hygienen av den grunn. Enkelte ganger kan det faktisk skyldes produktene du bruker.

Det forteller Kvinneguidens hårekspert, Sølvi Bjørnevoll.

- Det er flere ulike faktorer som kan gjøre at et hår blir fort fett. For eksempel overproduksjon av talg, feil bruk av produkter,bruk av for mye hårprodukter, feil kosthold, hormonelle forandringer eller kanskje medisiner, sier frisøren.

Matt og fint hår

Kristine Svanem, frisør hos Nikita Hair, forteller at det finnes mange produkter som gjør at håret ditt vil se matt ut over lengre tid.

- Å bruke kjemisk behandling som striping eller farging gjør håret mer matt. Eventuelt kan du bruke saltvannsspray i vått hår før det fønes. Hårpudder kan du også bruke for å matte ned håret, og dette gir også masse volum i tillegg. Hun har et godt alternativ til de som føler at håret blir fort fett, eller hvis du rett og slett ikke rekker å vaske det akkurat der og da:

- Da kan du bruke litt tørrsjampo i håret. Det sprayer du enkelt i, og dette vil matte det ned slik at håret ikke lenger vil se eller føles fett ut, sier Svanem til Kvinneguiden.

Ikke vask håret for ofte

- Min erfaring er at hår som oftest blir vasket for hyppig. Hodebunnen kan miste sin naturlige pH-balanse og syreknappen som beskytter huden blir tynnere. Da blir hodebunnen i ubalanse og i tillegg strekkes håret når det er vått, og det blir mer mottakelig for slitasje, sier Svanem.

Hun merker at folk flest ikke er flinke nok til å vaske håret sitt på riktig måte.

- Som frisør opplever jeg at en del kunder ikke skyller sjampoen godt nok ut, så det ligger rester med såpe i hårbunnen. Dette gjør at håret blir fortere fett.

Svanem nevner at det som regel holder å vaske håret annenhver dag, men at noen fint kan vente lenger.

- Jeg pleier å anbefale kunder å vaske håret annenhver dag, men til kunder som har tørt hår eller krøller, anbefaler jeg å vaske det så sjeldent som en til to ganger i uken. Dette gjelder også eldre da de har såpass tørt hår at det ofte legger seg bedre dagen etter vask. Her er det viktig å se det an. Ser håret skittent ut, så vask det. Håret er ikke rent selv om det ikke er fett. Vi påvirkes mye av forurensing og os fra mat, svette og røyk, forteller frisøren.

Sølvi Bjørnevoll er enig i at håret ikke bør vaskes for ofte og at dette kan være med på å gjøre det mer fett.

- Det er selvfølgelig forskjellig fra person til person hva som føles rett, men de fleste vasker nok håret sitt for ofte. I gamle dager vasket de håret hver fjortende dag og det var nok. Nå bruker vi mer styling og ting i håret enn før i tiden, men å vaske det hver dag kan være slitsomt for både hår og hodebunn, mener hun.

Videre forteller Bjørnevoll at du bør bruke produkter som er milde, og gjerne en tørrsjampo innimellom for å ikke overdrive vaskingen.

- Vasker du håret hver dag tar du bort den naturlige balansen, og hodebunnen vil da svare med å produsere mer talg fordi det stadig blir borte. Dette blir til slutt en ond sirkel, sier hun.

Les flere nyheter om skjønnhet og mote

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden