Godt foreldresamarbeid- La pappa prøve

Mor kan ofte føle seg alene. Gi fra deg litt ansvar, oppfordrer eksperten (Foto: Colourbox).
Mor kan ofte føle seg alene. Gi fra deg litt ansvar, oppfordrer eksperten (Foto: Colourbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mamma må slippe kontrollen for at pappa skal bli en likeverdig partner i foreldrerollen .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Godt samarbeid

Rådene til far:

  • Vær tydelig på at du ønsker å bidra.
  • Inkluder av og til mor i situasjoner du har kontrollen over, slik at hun føler seg trygg.
  • Forklar hvordan det føles for deg hvis mor ikke lar deg slippe til.
  • Gi mor tid til å venne seg av med å ha oversikten til en hver tid. Det kan være vanskelig å gi slipp.

Rådene til mor:

  • Gi far mulighet til å vise at han ønsker å bidra.
  • Ikke vær redd for av og til å gi spakene til far. Han klarer nok mer enn du tror.
  • Ikke forvent at alt er akkurat slik du ønsker det til en hver tid. Dine rutiner trenger ikke å være de eneste som fungerer.
  • Gi gjerne far noen faste oppgaver, for eksempel å pakke til barnehagen. La dette være hans oppgave, som du ikke blander deg bort i.

Sliten mor, og far som ikke hjelper til, handler ikke nødvendigvis om at far er uengasjert eller mangler tiltak.

Det å bli far er en omveltning i seg selv, og da er det viktig at mor er inkluderende.

- Mor kan ofte føle seg alene i foreldrerollen, og at far ikke hjelper nok til. Men ofte slipper ikke far til. Dette er et problem vi stadig møter her på familievernkontoret, forteller familieterapeut og barnevernspedagog, Frank Mosve ved Bufetat, Familievernkontoret i Levanger til Foreldre & Barn.

En far som stadig får beskjed om at bleien sitter for løst på eller at antrekket han har plukket ut ikke er bra nok, gir ofte opp, og lar mor ta styringen. Men hvorfor er det ofte mor som blir den dominerende parten?

- Det er ofte den forelderen som er der mest i barnets hverdag som har den største kontrollen. Som regel er det mor. Det kan skyldes at det fortsatt er far som har det nærmeste forholdet til yrkeslivet. Det er også mor som er mest tilstede den første tiden, da rutinene blir skapt, forteller Mosve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En forumbruker i vårt forum Barn i magen har vanskelig for å stole på at far kan ta ansvar for barnet deres:

"Han driter liksom i hvordan jeg gjør ting (...) Føler han mangler litt faderlig intuisjon!"


Gi slipp

Sammenligner man farsrollen nå og for tyve eller tretti år siden har det skjedd mye. Det var ikke så mange fedre som skiftet like mange bleier som mor på den tiden. Allikevel er det fortsatt mor som på mange måter har mest styring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mor er som regel arkitekten bak systemet. Det er hun som har best oversikt over klær og utstyr og som kjenner rutinene best, forteller Mosve.

Ønsker man å gi far et godt forhold til barna og like mye ansvar er det viktig at mor gir litt slipp, selv om det kan være utfordrende.

- Det er vanskelig å gi slipp når man er vant til å ha den fulle kontrollen. Men ofte er det helt nødvendig at mor stoler på far og godtar at ikke alt blir akkurat slik hun er vant til, sier Mosve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare mors feil

Selv om mor kan ha vanskelig for å gi far nok rom er det ikke bare opp til henne å tilrettelegge for far, mener sosionom og familieterapeut Ailin Strømsholm. En mor med stålkontroll har ikke skapt rollen sin alene.

- Det hører til sjeldenhetene at en som virkelig vil ha innflytelse ikke kan få det om han ønsker det, men han kan ikke vente at det skal komme av seg selv, sier hun til Foreldre&Barn.

Det er heller ikke gitt at det er mor som selv ønsker at situasjonen skal være slik. At hun har mer kontroll enn han kan også handle om forventninger.

- Det er mulig mor oftere tar kontrollen enn far, men det kan det være mange grunner til. Noen ganger skjer det fordi hun føler det forventes av henne, eller at hun forventer det av seg selv, sier Strømsholm og fortsetter;

- Det kan også ha noe med at det er mor som er lengst hjemme i permisjon. Det gjør det lettere for henne å gå inn i rollen som daglig leder i hjemmet, uten at ansettelsesprosessen har vært helt åpen og redelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike forhold

Et godt foreldresamarbeid kan definers på mange måter, avhengig av hvem man spør. Men noen elementer, kan man si representerer et generelt, godt samarbeid, mener Strømsholm.

- Det er viktig at begge foreldrene er villige til å gi og ta til felleskapets beste. I hverdagen ser man dette i form av at begge er interessert i å gi det lille ekstra, sier hun.

Det er samtidig viktig å påpeke at alle foreldreforhold er forskjellige og at samarbeidet avhenger av hva slags forhold foreldrene ønsker å ha, påpeker familieterapeuten.

- Moten nå for tiden er at foreldreforholdet skal være så symmetrisk som mulig, hvor man deler det meste og utøver mest mulig lik adferd. Vi må derfor være litt forsikitge med å være skeptiske til de som ønsker å gjøre det annerledes, sier hun.

Ta ansvar

Skulle man føle at det er helt ok at mor har mer ansvar enn far, er det selvsagt opp til hvert enkelt par å lage sine rutiner. Men husk at også barna skal føle seg trygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Begge foreldrene har et ansvar for å ha oversikt. Hvis det skulle bli et brudd eller skje andre uforutsette ting, som sykdom, er det viktig at barna kan føle seg trygge på at det allikevel kommer mat på bordet og at andre primære behov blir dekket, sier Mosve.

Ofte er det nettopp slike situasjoner som tydeliggjør hvordan kontrollen er fordelt mellom foreldrene.

- Et brudd kan komme brått på, i hvert fall for barna. Alt blir snudd på hodet. Da blir det også veldig tydelig dersom den ene av foreldrene ikke føler de har kontroll på situasjonen, presiserer familieterapeuten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gi far tid

Har man først opparbeidet seg en ansvarsforelding hvor mor har mer oversikt enn far, er det fullt mulig å snu vanene. Gi spakene til far, anbefaler Mosve.

- Det kan være nødvendig at mor gir fra seg hele ansvaret en periode. Da vil far slippe ordentlig til. Det er også viktig at han får nok tid, slik at han kan lage sine egne rutiner, sier Mosve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke alltid så lett å stå på sidelinjen og se at noen andre overtar hele ansvaret. Derfor bør far også være flink til å svelge litt stolthet når situasjonen krever det.

- Det er naturlig at den som ikke har hatt oversikten vil føle usikkerhet i en slik periode. Spør derfor den andre om råd og hjelp når det trengs. Det gjør situasjonen også tryggere for mor, slik at hun lettere kan slippe taket og stole på at far spør hvis det er noe.

Les også:

Slik krangler du foran barna

Bruk TV-en som barnevakt

Dette bør du skåne barna for

Dette sier du når barna har sett porno

Denne saken er fra Klikk.no

Les mer om familien på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter