Ajungilak og Helsport vinner soveposetesten

TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Tungen/Aktivt testteam
TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Tungen/Aktivt testteam
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet 10 soveposer med fiber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik ble testen gjennomført

Vi har hatt to poser inne til test av så godt som alle modellene. Denne gangen har vi kun tatt inn soveposer med fiberfyll – altså ingen dunposer. Soveposene er brukt aktivt utendørs gjennom vår og tidlig sommer og innendørs som «hyttepose».

Liggekomfort, opplevd isolasjonsevne og passform på en sovepose er subjektive observasjoner og vil ofte oppleves ulikt fra person til person. «Proffe» brukere av soveposer vil som regel ha en høyere terskel for å fryse enn de som sjelden sover i pose.

Det samme gjelder også med tanke på bredden på posen – en som er vant til å ligge i sovepose vil finne seg til rette i en trangere modell.

Våre resultater er et snitt av det testerne rapporterer. Våre testere er vante brukere av soveposer.

Vekt er kontrollveid. Flere leverandører oppgir at vekten på fibermassen kan variere med 5 til 10 %. For poser som veier mellom 0,7 kilo og 1,5 kilo kan dette utgjøre ca. 70 til 150 gram. Vi registrerte noen avvik, men de fleste posene var veldig nært den egenvekten som ble oppgitt fra produsent. I tillegg kan det komme inn feilkilder som f.eks variasjon i luftfuktighet.

Vi har gjort målingene på alle soveposene under samme forhold og med samme vekt.

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Soveposen skal sørge for en god natts søvn etter en lang dag med sekk på ryggen, og er en av de viktigste delene av turutrustningen.

Best i test

To produsenter utgjør teten i denne testen: Ajungilak og Helsport.

Testvinneren er Ajungilak Kompakt Summer, en teknisk god, kompakt og lett sovepose med flere gode løsninger.

Helsport Lom oppleves å ha god plass, god bredde og passform.

Ajungilak Kompakt Spring og Helsport Lom LT følger på de neste plassene, alle får terningkast fem.

Klikker du deg inn på hver enkelt sovepose nederst på denne siden, får du se hvilke delkarakterer alle får. Vi har vektlagt liggekomfort/praktisk bruk, pakkevolum, vekt, slitestyrke og fukttoleranse.

Isolasjon

Selv om det er individuelt hvordan vi opplever liggekomfort og hvor godt en sovepose isolerer, har vi en del tips det kan være lurt å ta med seg når du skal velge pose. Selv de beste posene kommer til kort om ikke du har et godt liggeunderlag. Sørg for et godt isolasjonslag under posen selv på sommeren, men ikke ta på deg for mye klær. En lue kan være greit å ha – spesielt om du ligger i telt på fjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis før du legger deg, gjerne varm mat og drikke. Varmeproduksjonen i kroppen kan øke med 20 til 25 % etter et godt måltid. Ta på deg tørre klær og prøv å få varmen før du legger deg i posen. Pakk opp soveposen en stund før du skal legge deg og rist luft i posen. Har du fulgt rådene så langt vil du kanskje synes at det er godt og varmt og legge seg, men vær nøye med å trekke igjen glidelåsen og snør posen godt før du sovner. Det blir som regel kaldere i løpet av natta!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå fukt

Utåndingslufta er fuktig, så unngå å ligge slik at du puster luft ned i posen. Ligger du ute under åpen himmel er det viktig at du prøver å beskytte posen mot regn, dugg og annen fukt. Et soveposetrekk er glimrende til dette formålet, men skalljakken, sekken eller vindposen kan også fungere bra.

Selv om det er et lurt tips å tørke tynne sokker og såler på kroppen i løpet av natta, bør du ikke prøve å tørke mye annet vått utstyr i posen. Det eneste du mest sannsynlig vil oppnå er en fuktig pose og en dårlig natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tørre klær du tar av deg når du legger deg kan med fordel legges i soveposetrekket (oppbevaringsposen) og brukes som hodepute. Da har du kontroll på utstyret samtidig som klærne kanskje er litt lunkne når du skal ta dem på neste morgen.

Kjøp av sovepose

Bruker du posen lite, legger deg sjelden svett og bærer posen lite i sekk, klarer du deg med en av de billigste soveposene i denne testen. Er du en mer aktiv bruker og trasker i fjellet med soveposen i sekken, bør du vektlegge vekt og pakkevolum – og dermed være forberedt på å betale litt mer.

I denne testen har vi med poser som veier mindre enn 1,5 kilo og alle ligger innenfor T-lim +1 til +13 grader, men de fleste har T-lim rundt +3 til +8 grader, noe som passer godt til bruk i fjellet på sommeren.

Her finner du vår siste test av vintersoveposer (som du kanskje kan finne billig på salg nå).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du redd soveposen har for dårlig margin med tanke på lave temperaturer, kan du supplere med et yttertrekk på de kjøligste kveldene. Dette øker komforttemperaturen og vil samtidig beskytte den i forhold til ytre slitasje og fukt. Innertrekk er også å få kjøpt. Disse øker komforttemperaturen og gjør vask enklere om det f. eks er flere som bruker posen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste posene kommer med glidelås valgfritt på høyre eller venstre side. Om du skal ha mulighet til å koble sammen to poser må dere selvsagt ha en høyre og en venstre.

Flere leverandører har kommet med poser tilpasset kvinner. Slike tilpasninger kan f. eks være at de er videre i hoftepartiet eller at de har mer isolasjon fra knærne og ned. Det er også flere leverandører som leverer ekstra vide/store poser.

Viktige detaljer

En solid glidelås som ikke setter seg fast i stoffet i posen er viktig. På en sommersovepose bør glidelåsen gå i hele posens lengde for å kunne justere temperaturen. Stramming i hetta og eventuelt over brystet må være enkle å betjene. En stor nok og solid kompresjonspose bør følge med. Forskjellen på billige og noe dyrere poser viser seg ofte på antall gram og liter posen bygger i sekken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sovepose er noe de fleste har i mange år så en kan gjerne legge i noen ekstra hundrelapper om dette sparer vekt og pakkevolum. Det er ikke nødvendig å vaske en sovepose etter hver gang, men sjekk vaskeanvisningen. Etter vår vurdering er vask på 30–40 °C egentlig for dårlig på slikt utstyr.

Les også:

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.