Fungerer egentlig kjerringrådene?

KJERRINGRÅD: Skjønnhetsproduktene ligger på vent i kjøleskapet... Foto: Colourbox.com
KJERRINGRÅD: Skjønnhetsproduktene ligger på vent i kjøleskapet... Foto: Colourbox.com

Honning, havre, kamille og agurk har lenge vært bruk som skjønnhetsprodukter fra kjøkkenbenken. Men funker de?

De aller fleste frukt og grønnsaker har opp gjennom tidene vært benyttet, eller forsøkt benyttet, i hud- og kroppspleie. Noen i langt større grad enn andre. Fortsatt hører vi om Hollywood-kjendiser som sverger til eggehvite som ansiktsmaske, og sitron som peeling. Men fungerer de såkalte kjerringrådene, eller har de blitt utdaterte?

Agurk

– Juice fra agurk skal visstnok ha vært brukt for å pleie Kleopatras hud, forklarer hudterapeut Ann-Kristin Stokke.

– Agurk har en kjølende og lindrende effekt på trøtte og hovne høyne, og benyttes ofte i øyeprodukter også.

Teposer

FORYNGENDE FRUKT: I årevis har man benyttet seg av hudpleie man finner på kjøkkenet. Men funker det egentlig? Foto: Colourbox.comFORYNGENDE FRUKT: I årevis har man benyttet seg av hudpleie man finner på kjøkkenet. Men funker det egentlig? Foto: Colourbox.com

– Her vil jeg anta at effekten avhenger litt etter hvilken te man bruker, forklarer Stokke.

– En kald tepose på øynene vil ha litt av den samme kjølende og lindrende effekten som agurk. Kamillete inneholder for eksempel det aktive stoffet bisabolol, som virker meget lindrende på huden.

Yoghurt

Mang en nordmann som har sittet for lenge under sydens varme sol har forsøkt seg på trikset med å smøre seg inn med yoghurt for å kjøle ned huden.

– Yoghurt sies å skal ha mykgjørende effekt på huden, forklarer Stokke.

– Selv brukte jeg det en gang jeg ble skikkelig solbrent i Hellas, og det fungerte faktisk fint som et nødtiltak.

Ernæringsfysiolog og hudterapeut Mona Wahr-Hansen Ottho hos Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo mener derimot at yoghurt ikke er så lurt på solbrenthet. Det er på grunn av innholdet av melkesyre, pluss at det kan virke litt uttørrende på rød og brent hud.

– Det vil være bedre med aloe vera, eller en pakning med kalde grøtomslag, foreslår hun.

Avocado

– Avokado benyttes ofte i «organisk» kosmetikk som et mykgjørende stoff, da det inneholder mye fett og vitaminer, særlig A og C, forklarer Stokke.

– Hver produsent har sin formel, dette gjelder både for hudpleieprodukter og hårprodukt. Om produktet inneholder mye eller lite avokado, avokadoolje eller bare enkelte bestanddeler fra avokado vil være individuelt.

Stokke forklarer at man selvsagt kan bruke fersk avokado som en kjapp og nærende maske på huden.

– Problemet er at fersk avokado oksiderer raskt så den blir brun og udelikat. Da blir også antioksidant-effekten borte.

– I mer avanserte produktformler, der avokado er benyttet sammen med andre ingredienser, vil den være mer beskyttet mot oksidering og nok være mer virkningsfullt på huden.

Hudlege Sue Dolan er også en fan av den grønne vidunderfrukten. Hun har skrevet boken Naturally Skinsational: Rejuvenating Skin Care Recipes.

– Avokado er som en skattekiste av anti-aldringskvaliteter, forklarer forfatteren.

– I tillegg til vitamin A, D og E inneholder avokado proteiner, lecitin, kalium og betakaroten. Avokado fungerer også ypperlig for å lindre solbrent hud, redusere synligheten av arrdannelser og pigmenteringer i huden.

Naturlig hudpleie fungerer bedre med litt kjemisk hjelp

Selv om de aller fleste hudpleiere og andre eksperter mener at frukt og grønt har en gunstig effekt på huden, er de fleste enige om at for å få den beste effekten må ofte de naturlige råvarene behandles på en eller annen måte.

Frukt og grønt som hudpleie vil være mer effektivt som hudpleie om de for eksempel moses eller varmebehandles, forklarer Stokke.

– Havre, for eksempel, inneholder betaglukaner som kan trekke ned i huden, men også havren må berbeides. I hudpleieprodukter benyttes den reneste graden av havremel, colloidalt havremel.

Hudpleiren forklarer at den mest aktive delen av havren er rik på avenantramider, som har beviste naturlige egenskaper som motvirker rødhet og irritasjon.

– Disse maksimeres så med en syntetisk avenantramid: Hydroksifenol propamidobenzoesyre, som booster effektiviteten av naturlig havre. Det betyr at effekten av havre i hudpleieprodukter, vil være mye høyere enn bare havre rett fra matskapet.

Ferskvare

De aller fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt forsøkt oss frem med skjønnhetsprodukter vi har stelt i stand selv, enten det dreier seg om agurkskiver eller yoghurt. I tillegg til å være både natulig og økologisk, er hjemmelagede kremer ikke minst også mye rimeligere enn butikkjøpte varianter.

Men hudterapeut Ann-Kristin Stokke mener det er viktig å være klar over at man da snakker om ferskvareprodukter, fordi konserveringsmidler ikke er til stede i produktet.

– Man kan gjerne lage hudpleieprodukter hjemme, men det er kjempeviktig å være oppmerksom på at uten konserveringsmidler må ikke produktene oppbevares, men brukes umiddelbart.

Ellers så sitter du igjen med produkter som har høyt bakterieinnhold og der de aktive stoffene har oksidert.

Les også:

Stor test av håndsåpe: Dyrest er dårligst

Derfor føler du deg avhengig av leppepomade

17 fantastiske festkjoler

Elaine (45) trente ansiktet sitt yngre

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden