Herdig hyttehage

HYTTEHEKKEN: Arild Sandgren, redaktør for Hagen for Alle og forfatter av boken Norsk hagekalender, har gode tips om hva man bør plante på hytta. Her graver han ned en rognebærbusk med vakre, hvite bær. Den er starten på en hekk. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

Blomster og planter på hytta bør være hardføre og tåle noen uker uten regn. Det finnes likevel mye å velge i, blant annet en rekke stauder og bærbusker.

Tips til hyttehagen
* Bestem deg for hvilken hagetype du ønsker. Noen steder passer det best med naturhage, andre steder med en bugnende og fargerik blomsterhage. Hyttas arkitektur – for eksempel moderne stil eller klassisk sørlandsidyll – kan også gi en pekepinn på hvilket preg hagen bør ha. Men i bunn og grunn er det smaken som avgjør.


* Sjekk hvilket jordsmonn det er i hagen. Sur jord egner seg til andre planter enn sandrik eller kalkholdig jord. Jorden kan byttes ut, men det er billigere å velge planter etter eksisterende jordtype. Ønsker man noen planter som ikke egner seg til jordtypen, kan man inndele hagen i soner og spe på med riktig jordtype i enkelte soner.

* Plantens herdighet måles i skala fra 1 til 8, der 1 er lite herdig. Herdighetssone 1 (H1) finnes bare noen få steder på Sørlandet og Sørvestlandet, mens planter med herdighet H6/H7 og H8 tåler barskt nordnorsk klima og «fjellhytteklima». Innlandshytter bør beplantes med planter med herdighet H4 og oppover, men i hyttehager langs skjærgården kan herdighetssonen gjerne være lavere. Her er det ofte vind og salt sjøsprøyt som er utfordringen.

* Dersom du ikke er på hytta ofte, bør du satse på lettstelte og herdige planter. Velg stauder (flerårige blomster), bærbusker, blomsterløker – samt trær og busker som trives i naturen rundt hytta. Sarte blomsterfrø og tandre frøspirer er ofte ingen hit i hyttehagen. Til det krever de for mye oppfølging.

* Nyplantede busker, hekker, trær og stauder må ha mye vann den første sesongen for å etablere seg i jorden.

* Ønsker du ikke en plen som må klippes én gang i uka, kan du plante blomstereng istedenfor. Det finnes ulike blandinger med blomsterengfrø, som regel én type gress blandet med flere typer flerårige og fargerike blomster. Men husk tett oppfølging og mye vann den første sesongen.

* Blomster som pelargonia og Afrikas blå lilje takler litt tørke, og fungerer fint som fargepryd i en krukke dersom man bare skal være på hytta i fellesferien. De tåler imidlertid ikke overvintring ute, men kan vinterlagres i en bod eller kjeller hjemme.

Hardføre hytteplanter

* Bærbusker: Blåbær, jordbær, bringebær, rips, solbær (gjerne typen Narve Viking), stikkelsbær, jostabær, svartsurbær (også kalt aronia), bjørnebær, tranebær, åkerbær og krekling.

* Prydbusker/hekker: Alperips, dvergfuru, spirea, syriner (gjerne den hardføre ungarnsyrinen) og junisøtmispel (som også får flotte og næringsrike bær).

* Blomster/prydbusker: Rododendron, lavendel, rynkeroser, bergknapp, ulike blomsterløker og en rekke stauder som peoner, revebjeller, akeleier, tusenfryd, floks, ridderspore og kinasøte.

* Trær: Rogn, bjørk, epletre, morelltre, kirsebærtre, nåletrær.

* Annet: Rabarbra (gjerne den søte typen, jordbærrabarbra). (©NTB)

– En ripsbærbusk vil passe utmerket. Det gjør også Narve Viking, en solbærsort som minner om både solbær og rips. Eller hva med jostabær, en vellykket krysning mellom solbær og stikkelsbær? Alle tre er herdige bærbusker som gir gode og sunne bær, sier Arild Sandgren. Han er redaktør i bladet Hagen for Alle og forfatter av den ferske boken «Norsk hagekalender» med gode dyrkingstips til både villa- og hyttehagen.

Valget faller på den piggløse jostabærbusken, fordi den er litt sjeldnere enn de andre og dermed litt mer spennende. Han bestemmer seg også for å plante en hekk med rognebærbusker med hvite bær. Og rundt rognebærhekken skal han grave ned en lavere hekk med lillablomstrende lavendel.

– Det blir en fin kombinasjon med halvannen til to meter høye rognebærbusker og opptil halvmeterhøy lavendel. Begge er dessuten ganske tørketålige når de først har etablert seg. Fargemessig blir det også bra: lavendelblått, hvite rognebær og grønne blader, mener hagemannen.

Les også: Denne terrassen trenger ikke vedlikehold

Selvhjulpne planter

Han har vært innom Tåsen Hagesenter – på jakt etter et busker og trær, urter og blomster som passer i en hyttehage. På hagesenteret fikk han god hjelp av gartner Harald Møller-Holst, som viste fram haugevis med planter som kan passe på en hytte ulike steder i Norge.

Gartneren bekreftet at det egentlig ikke er så vanskelig å finne planter som er herdige og lettstelte. Det er nemlig det hytteeiere bør se etter, poengterer Arild Sandgren.

– De fleste bruker hytta i korte perioder av året, og det kan gå noen uker mellom hver gang man reiser dit. Da er det fint å ha planter som stort sett klarer seg selv. I så måte er tradisjonelle bærbusker som rips og solbær velegnet. Og det fine er at disse bærene ofte er spisemodne mot slutten av fellesferien. Det er jo da man ferierer på hytta, bemerker han.

Les også: Plant proft i sommerpottene

Hils på hyttenaboen

Sandgren understreker at det er tre ting man bør tenke på før man går i gang med selve plantingen. Aller først bør man gjøre seg opp en mening om hvilken type hage man ønsker å ha, for eksempel naturhage eller «minimalistisk» hage. Ulike planter passer til ulike stiler.

Den andre tingen er å finne ut hvilket jordsmonn man har på hyttetomta, for å kunne avgjøre hvilke planter man bør velge. Ulike planter trives i henholdsvis sur jord og sandjord. Det tredje man bør gjøre, er å sjekke hvilken herdighetssone hytta ligger i.

– Det som trives i naturen nær hytta – eller hos naboen – trives som regel inne i din egen hyttehage. Du kan sikkert få både tips og avleggere fra naboen, eller hente stiklinger fra naturen utenfor hyttehagen. Men grav for all del ikke opp sjeldne planter i naturen, advarer Sandgren.

Les også: Marihøna du bør drepe

Når røttene blir lange

Når jordsmonn, herdighetssone og tanker om hagetype er sjekket og vurdert, er det lettere å få god hjelp fra gartneren.

– Det dyreste man kan gjøre, er jo å plante feil plante i feil jord eller på feil plass, fastslår gartner Harald Møller-Holst.

Gartneren og Hagen for Alle-redaktøren er enige om at nyplantede planter må ha hjelp den første sesongen.

– Alt som er nyplantet, må ha godt med vann den første sesongen for å rote seg ordentlig. Men når en hardfør plante først har etablert seg, kan man ha den i år etter år uten at den egentlig krever så veldig mye stell. Slik vi gjerne ønsker det i hyttehagen, konkluderer Arild Sandgren.

Les mer om bolig og interiør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden