Alt kan grilles

FIESTA: Det blir spanskinspirert fest på terrassen når til og med purren grilles.

I denne lekkerbiskenen av et sommermåltid har nesten alt vært innom grillen.

Både oksekjøtt og potet er velkjente gjester på grillristen, men purreløken er nok ikke fullt så hyppig innom her. Jeg begynte å grille purre etter at noen fortalte meg om den store spanske purreløkfestivalen «Els calcots». Hver by i Spania har jo sin spesialitet – som oliven, pimientos, artisjokker. Byen Tarragona i Catalonia, nordøst i Spania, har purreløken. Hvert år når purreløken er moden, feires den med en heidundrende fiesta. Store og små tar på de små røde toppluene og griller purrer over åpen flamme for harde livet. Med borgermesteren og naboen som medgrillere.

Her er vinen som er perfekt til: Ukas vin

Jeg tenkte at når en hel by i århundrer gjør purregrilling til en fest, må jeg nesten prøve selv også. Suksessen er ubetinget! Nå er det nesten så jeg lager min egen lille fiesta på terrassen med denne undervurderte grillgrønnsaken. I motsetning til innbyggerne i Tarragona, som spiser purren med romescosalsa, bruker jeg purren som en hovedingrediens i potetsalat. Små poteter, hjertesalat og tynne skiver tørrsaltet bacon er alt du trenger, pluss en rømmedressing med hvitløk og urter som helles over ved servering.

Les også: Vi har testet flaskevann

Ja, og så var det kjøttet. Her kan du bruke det du liker best selv. Jeg har valgt en helstekt indrefilet. Denne blir ofte litt stor og styrete å holde på med på grillen sammen alt det andre. Den svir seg fort, i tillegg til at den er rå i midten. Her har jeg et triks jeg ofte bruker på store kjøttstykker som skal grilles: Jeg krydrer kjøttet og baker det nesten ferdig i ovnen på kjøkkenet på forhånd. Da gjenstår det kun å gi kjøttet den perfekte skorpen og grillsmaken over kullet. For å få den siste lille, ekstravagante røyksmaken på kjøttet bruker jeg fatterns gamle campingtricks, og hiver på to never furukongler helt til slutt. Dette ryker godt og setter en umiskjennelig røyksmak på kjøttet.

Indrefilet med potetsalat

Ingredienser (4– 6 personer)

Til kjøttet:

1 indrefilet (1,5 kg)

9 furukongler

2 ss olivenolje

1 ss maldonsalt

1 ts grov svart pepper

Til grillsalaten:

1 kg kokte småpoteter

1 pk. tørrsaltet bacon (gjerne Jacobs utvalgte)

2 purrer

2 hjertesalat

1 boks rømme

1 ss grov sennep

1 fedd hvitløk

4 ss gressløk

4 ss kjørvel/estragon

Framgangsmåte

Skjær vekk synlige sener på indrefileten. Ta av den nederste spissen og toppen på fileten, som grilles for seg som småsnacks til kokken. Den midterste delen av fileten legges i en ildfast form og gnis inn med salt, olje og pepper. Bakes på 80-90 grader ca. 30 minutter. Bruk gjerne steketermometer. Ta fileten ut når den holder 50 grader i kjernen. Nå har den krympet litt, fått en hardere konsistens og er atskillig lettere å grille. Svi den godt av rundt hele og stopp grillingen på 55– 58 grader. Avslutt med konglene for en ekstravagant røyksmak. Nå er kjøttet medium stekt. La det hvile 15 minutter i sola før du skjærer det opp i skiver på 1– 2 cm.

Les også: Denne fisken er kaldkokt

Purren pleier jeg å stikke litt i med tuppen på kniven. Dette gjør at temperaturen fortere øker inne i kjernen. Jeg pleier også ta av det ytterste grønne. Grill purren til den er mør og søt inni. Da er de to ytterste lagene blitt til aske. Dra av lagene og del purren opp i biter på 2 cm som saltes. Potetene kokes før grilling. Samme prinsipp som kjøttet her. Gni dem inn med olje og grill dem til de har fått en god skorpe. Bland purrebiter og poteter. Baconet grilles, knuses rustikt og drysses over. Hjertesalaten løses opp og drysser over hele stasen sammen med dressingen.

Dressingen: Rømme røres løst med sitronsaft, et presset hvitløksfedd, de hakkede urtene og passelig med salt og pepper. Hell denne over alle de grillede ingrediensene og salaten. Server umiddelbart, dette er lun/varm salat med kald saus.

Her er vinen som er perfekt til: Ukas vin

Les også: Slik finner du det sunneste grillkjøttet

Stor test av grillpølser

Les mer om mat og drikke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden