Denne terrassen trenger ikke vedlikehold

TRENGER LITE VEDLIKEHOLD: Lars Christian Fredenlund rev den gamle terrassen og bygde ny. Da gikk han for terrassebord i trekompositt, blant annet for å unngå vedlikehold som oljing. (FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Du trenger ikke å olje det eller være redd for å få fliser i føttene. Vedlikeholdsfritt terrassegulv gjør utelivet enklere – men inngangsbilletten er høy.

Fakta

* Terrassebord av massiv trekompositt lages av en blanding av plast og treverk – finkornede fibrer som er presset hardt sammen. Resultatet er et stabilt og gjennomfarget produkt som minner om kompaktlaminat som blant annet brukes som benkeplater.

* Flere amerikanske produsenter konkurrerer om markedet i USA, hvor trekompositt også brukes som utvendig bordkledning. I Norge satses det først og fremst på terrassebord og rekkverk i trekompositt. Det finnes også noen produsenter av trekomposittbord i Europa og Kina.

* Merk at noen produsenter lager kompositt terrassebord som er hule innvending. De er billigere (cirka 400 kroner per kvadratmeter) og ofte mindre sterke enn de massive komposittbordene, men stabilitet og styrke avhenger også av kvaliteten på kompositten.

* Bord i trekompositt kommer i ferdige lengder, noe man bør tenke på for å unngå at for mye penger går bort i kapp. Eksempelvis har Interplywood 3,6 meters lengder på lager i Norge, men de kan bestille lengder på 6,2 meter fra USA.

* Prisen på massive trekomposittbord er cirka 600 kroner per kvadratmeter. Det er om lag fem ganger så dyrt som trykkimpregnert treverk, om lag dobbelt så dyrt som de svanemerkede terrassebordene fra Kebony og om lag dobbelt så dyrt som den billigste typen av de svanemerkede og varmebehandlede terrassebordene som går under betegnelsen termotre (for eksempel Lunawood).

* Både Kebony terrassebord og trekomposittbord markedsføres som vedlikeholdsfrie, men begge må riktignok enten vaskes eller spyles rene.

* Noen leverandører og forhandlere:

www.terrassespesialisten.no

www.gop.se

www.fiberon-europe.com/no/

www.trexnorge.no

– Salget av våre amerikanske terrassebord i trekompositt øker for hvert år. Vi startet med null i 2008. Året etter omsatte vi for én million kroner, og deretter har det doblet seg for hvert år. I år kommer vi til å ha en omsetning på disse vedlikeholdsfrie produktene på rundt ti millioner kroner. Akkurat nå er etterspørselen så stor at vi bare så vidt klarer å levere, forteller Tor Ivar Frey, leder for import- og leverandørfirmaet Interplywood.

I dag bruker de aller fleste trykkimpregnert treverk som dekke på terrasser og verandaer. Det koster ned mot 100 kroner per kvadratmeter. Frey har kastet seg inn i terrassekonkurransen med et produkt som koster 500– 600 kroner kvadratmeteren.

Han har likevel stor tro på trekompositten, som består av 50 prosent resirkulert plast og 50 prosent resirkulert treverk – hardt sammenpresset til det som ser ut som massive og velmalte treplanker.

– Vi hadde nettopp en kunde som bestilte 170 kvadratmeter med terrassebord. Det viser nordmenns interesse for uteområdet og ønsket om at det skal være enkelt og bra – og så lite vedlikehold som mulig, konkluderer han.

Les også: Vakker hage med lite stell

Komfortabelt for føttene

Tømrer og ingeniør Lars Christian Fredenlund er blant dem som har latt seg overbevise om at plast og tre kan bli et godt sammenspleiset par. Han byttet ut impregnert med trekompositt da han rev den gamle terrassen og bygde ny.

– Med min tømrerbakgrunn er det klart at levende treverk som oftest har vært det foretrukne valget. Men dette er noe helt annet. Det er rett og slett overraskende bra. Jeg er veldig fornøyd, sier han mens han trasker rundt på den 35 kvadratmeter store terrassen.

Han er glad for at han slipper å vaske og skrubbe terrassebordene én gang i året – og olje dem annethvert år.

– Men det er først og fremst følelsen. Fargen er fin. Det er behagelig å se på. Det holder seg rent. Det er et tilnærmet dødt produkt som ikke vrir seg, utvider seg eller tørker ut. Det suger ikke til seg fuktighet, og overflaten blir fort tørr etter regnvær. Det råtner heller ikke. Og det er godt å gå på med bare føtter, uten frykt for å få flis i føttene. Bordene er dessuten gjennomfarget, og det er garanti for at fargen holder seg i minst 20 år. Det tror jeg på, erklærer bygningsingeniøren.

Les også: Bukett fra egen hage

Vasker med høytrykk

Terrassebordene kostet Fredenlund cirka 20.000 kroner. Med trykkimpregnert treverk hadde prisen blitt rundt en femdel, om lag 4000 kroner.

– Med tanke på alt jeg slipper av vedlikehold, er det definitivt verdt det. Når det kommer litt skitt på gulvet, er det bare å spyle det vekk med høytrykksspyler. Bruker du høytrykksspyler på trykkimpregnert, flises det opp, og eventuell olje eller beis forsvinner, poengterer han.

Han legger til at det var veldig lett å legge terrassebordene av trekompositt. Bordene skrus til bjelkeunderlaget med et skjult feste, som samtidig sørger for lik avstand mellom bordene overalt.

– Det eneste du må tenke på, er at disse bordene kommer i prefabrikkerte lengder på 3,6 meter. Det bør man ta høyde for når man tenker på hvordan man skal legge terrassegulvet. En annen ting man bør passe på er fett, for eksempel fra grillen. Fett nytter det ikke å vaske bort bare med vann, man må også bruke et eller annet løsemiddel, understreker Fredenlund.

Les også: Spesialdesignet hageglede

Bra og dårlig kompositt

Ettersom trekompositt er et relativt nytt produkt i Norge, finnes det foreløpig lite norsk dokumentasjon på de egenskapene og den varigheten importørene reklamerer med. Det opplyser Audun Øvrum, avdelingsleder i Norsk Treteknisk Institutt.

– Det vi vet, er at det er stor forskjell på kvaliteten på komposittmaterialene som brukes til å lage terrassebord. Noen av produktene er veldig bra, mens andre er dårlige. De bra terrassebordene i kompositt beveger seg veldig lite, og sprekker derfor ikke. Dermed flises de heller ikke opp. Fargen på de gjennomfargede bordene vil nok blasse litt med årene, men holde seg bedre enn de andre materialene på markedet, tror Øvrum.

Ifølge ham gråner alle terrassegulv bygget i treverk etter tre– fire år dersom de ikke behandles, uansett hva de er impregnert med. Fordelen med impregnering er at det ikke råtner, i hvert fall ikke før det har gått mange år – og dersom man unngår at de impregnerte trebordene kommer i kontakt med jord.

– Trekompositt råtner heller ikke, og varigheten er trolig god. Problemet er at det er mange ulike komposittmaterialer på markedet. For oss er det vanskelig å si noe kategorisk om det ene eller andre produktet, understreker Øvrum.

Tor Ivar Frey i Interplywood påpeker at terrassebordene i trekompositt som han importerer til Norge, er produsert i USA hvor de har mer enn 30 års erfaring med bygningsmaterialer i kompositt.

Les også: Denne marihøna burde du drepe

Etterlyser norsk fabrikk

Frey ønsker å også framheve at terrassebord av trekompositt også er et miljøvennlig produkt.

– På Fiberon-fabrikken i USA bruker de plast og tre i resirkulert form. Resirkulert tre er det ikke så vanskelig å få tak i, men det er blitt litt verre å skaffe resirkulert plast. Årsaken er at amerikanerne har innført panteordning på plast. Folk får penger for å levere inn plastavfall, fordi etterspørselen etter resirkulert plast er stor i USA. Nå har de begynt å resirkulere plast fra vegg-til-vegg-tepper, som de har mye av der borte. Det skulle ikke forundre meg om de får en panteordning på det også, sier han.

Han mener det ville være lønnsomt for et firma å produsere terrassebord av resirkulert plast og resirkulert tre her til lands også.

– Vi har mye plast- og treavfall i Norge. Noe av det brennes i fjernvarmeanlegg, men mye av plasten kjøres til Sverige. Kunne vi ikke ha brukt det til noe fornuftig her i Norge, for eksempel med en panteordning? Jeg synes vi burde tenke nytt innen resirkuleringsteknologi her hos oss også, bemerker han.

Les også:

Husk dette når badet skal fornyes

Over halvparten vil oppgradere

Dette drømmer mange om

Satset på 50 år gammel parkett

Les mer om bolig og hage i ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Kvinne med kuttskader i arm etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget
Siste nytt
08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgeKvinne med kuttskader i arm etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget