Meny

Slik får du perfekte øyenbryn:

Effekten av øyenbryn

ØYENBRYN: Ulikt utseende, ulike bryn. Viktigs er at de er pent formet og har riktig farge. Foto: Colourbox.com
Øyenbrynene dine har mer å si for utseendet ditt enn mange tror. Slik får du perfekte bryn til ditt ansikt og dine farger.
Therese Dombek:
Artikkelforfatter Therese Dombek er 32 år, utdannet som makeupartist i England og har 12 års arbeidserfaring fra bransjen. Hun var tidligere skjønnhetsredaktør i Costume og Woman. Nå bor og jobber hun i London, og driver også skjønnhetsbloggen Beauty-boks.

Viltvoksende, smale, definerte eller sammenvokste, denne rammen som definerer øynene dine er i like stor fokus i dag som den var for 100 år siden. Men hva skal man egentlig gjøre?

Form

Trendene varierer fra sesong til sesong.

Først er det supersmale 30-talls bryn som er siste skrik, så plutselig, seks måneder senere er det buskete 70-tallsbryn man skal ha. Og plutselig skal de være helt naturlige. Er det rart man blir forfjamset?

Fred Hamelten, Norges aller mest anerkjente øyebrynsstylist, med trofaste kunder som Dorthe Skappel, Marion Ravn og Tone Damli Aaberge, deler sin erfaring klokt.

- Moten forandrer seg, men det gjør ikke ansiktsformer og ansiktsproposjoner. Øyenbryn skal være skreddersydd til ethvert fjes. Alle må ikke se helt like ut!

Katrine Rees jobber som makeup artist og er ansatt hos Monty PR i England. Monty PR har blant annet ansvar for Beauty Blink Bar, en av Londons mest populære øyebrynsbarer, som

THERESE DOMBEK. Foto: Truls Morten Qvale THERESE DOMBEK. Foto: Truls Morten Qvale

har fikset på blant annet Emma Watson og Eva Mendes bryn, for å nevne noen.

Katrine mener at det viktigste er å følge sine personlige preferanser.

- Det som fint er at man i disse dager kan skape akkurat de brynene man ønsker, om det enten er siste trend eller noe helt naturlig og velstelt. Omtrent alt er mulig, og resultatet er helt opp til en selv.

Overnappet?

Er du en av de som overnappet i din ungdom og ikke fikk hårene tilbake igjen er det heldigvis hjelp å få.

Produkter som stimulerer hår og hårrøtter kan faktisk få øyebrynene til å vokse ut fyldigere og tettere. Du kan også ta sminkeprodukter i bruk for å skape et inntrykk av kraftigere, «perfekte» bryn.

Oppsøk eksperthjelp

Har du derimot viltoksende, sammengrodde buskas, kan det være en god start å komme seg til en profesjonell øyebrynsekspert som ser øynene og brynene dine og kan rydde opp i det som må til for å gi øynene den fine rammen og et mer rent, våkent blikk.

De vanligste metodene for øyebrynskorrigering er napping med pinsett, voksing, eller threading - opprinnelig en gammel metode fra østen hvor hvert minste hår blir fjernet ved hjelp av en tvinnet bomullstråd.

Å sette seg i stolen til en profesjonell øyebrynsstylist kan være en veldig god idé dersom du aldri har rørt brynene dine før, eller rett og slett ønsker en forandring i form og farge.

I disse dager er for mange en time hos øyenbrynseksperten like vanlig som det jevnlige frisørbesøket, og kan gjøre underverker for øyepartiet ditt!

...eller gjør det selv

Velger du å ta saken i egne hender må en øyebrynskost, en god pinsett og godt dagslys til. Har du veldig kraftige bryn kan du også bruke en hvit kajal for å markere opp det som skal nappes først.

Slik kan du også få en idé om hvordan resultatet blir seende ut på forhånd. Napp alltid ett og ett hår av gangen, og bruk et vanlig speil, ikke forstørrelsesspeil, så unngår du lettere å overnappe.

Er hårene veldig lange kan de med hell stusses. Dette gjør du best ved å gre alle hårene rett opp mot pannen. Det som stikker utenfor den opprinnelige brynsformen klipper du vekk, enkelt og greit!

Finn den ideelle formen

For å finne den ideelle formen har Katrine Rees følgende tips:

- Hold en blyant vertikalt inntil nesen og opp mot brynet. Det er her brynet ditt bør starte. Fortsett ved å vippe kosten diagonalt gjennom pupillen, så ser du hvor den høyeste buen av brynet bør ligge. Tilslutt vipper du kosten diagonalt langs ytterkroken av nesen og langs ytterkroken av øyet. Her bør brynet stoppe.

Dette er den beste oppskriften på å finne det individuelle øyets perfekte lengde, så kan man leke seg med øyebrynets tykkelse slik som man vil.

- Et annet godt tips er å legge litt highlighter i underkant av brynet. Det vil fremheve fasongen ytterligere, avslører hun.

Farge

Men hva med fargen? Bør vi bleke brynene dersom det er trenden? Er det riv ruskende galt å ha for mørke bryn til platinablondt hår? Hva med de rødhårede?

Her mener også Katrine at personlige preferanser spiller størst rolle, men anbefaler at man ikke velger mer enn to hakk mørkere enn hårfargen.

Hun har også sett at den blekede øyebrynstrenden vi har vært vitne til de siste årene kan være vanskelig å bære, og ikke like kledelig på alle.

Som regel er det den naturlige øyebrynsfargen vi er født med som er den «korrekte».

De fleste av oss vil ha en farge som blir mest mulig realistisk og ekte, mens trendbildet danner manges ideer om hvordan brynene helst bør se ut. I disse dager jukser vi i tillegg mye med sminke og hud- og hårfarger, og da er det også behov for justering og tilpassing av øyebrynsfargen.

Er du lys i håret så gå for fargen som matcher hårrøttene dine. Er du veldig mørk så match brynene til de lyseste fargene i håret ditt. Rødhårede bør aller helst velge en øyenbrynsnyanse med rødlig undertone.

Fred anbefaler at typiske blonde, nordiske jentene bruker kjøligere nyanser i øyenbrynsfargen, og styrer unna de varmere bruntonene.

Og vil du følge moten så skal du vite at denne sesongen er det naturlige, velformede og definerte bryn som er den største trenden på brynsfronten!

Hjemmefarging

Skal du farge brynene selv er enten et øyebrynspudder eller en øyebrynsblyant gode alternativer.

Disse er forholdsvis harde i konsistensen sammenlignet med kajaler og øyeskygger, og gir deg bedre styring slik at brynene ikke blir for mørke.

Er du usikker på hvilken farge du skal velge er et lurt tips å gå for en nyanse som ser lysere ut enn dine egne bryn, for resultatet blir ofte mørkere på enn du tror!

Alternativt kan du bruke permanent farge til å farge hårene mørkere, dette kan være spesielt praktisk på sommeren eller hvis man tilbringer mye tid i fuktig klima eller i vannet.

Men husk at dersom hårveksten ikke er jevn må du likevel inn og fylle inn tomrommene med et sminkeprodukt.

Ideelt sett bruker man en blyant til å tegne inn småhår der det er hull i brynene, etterfulgt av en matchende brynsgele avslutningsvis. Bruk en ren vippe- eller brynskost til å gre vekk eventuell overflødig farge, og for å legge hårene i perfekt retning. På den måten får du perfekte bryn innenfra og ut.

BildePRODUKTER: Disse produktene hjelper deg på veien til perfekte bryn. Fra venstre: MAC Brow Set i fargen Beguile, kr 150,-, former og farger brynene. Billion Dollar Brows Universal Brow Pencil, kr 190,-. Denne vannfaste brynsblyanten passer til veldig mange hårfarger!Billion Dollar Brow Boost, kr 265,-. Denne unike dyptvirkende behandlingen brukes for å gi næring/boost til overnappende og underernærte bryn. Nb! Må brukes daglig i minimum 45-60 dager i strekk for å gi resultater. Jane Iredale Super Shape Me Blonde Eyebrow Kit inneholder alt du måtte trenge for å forme og farge brynene dine. Kr 295,-. Foto: Produsentene

Hva med gutta?

I salong er tilbudet de aller fleste gutter går for grooming, altså napping av viltvoksende hår, klipping og enkel børsting.

Katrine Rees opplever at gutter blir mer og mer forfengelige.

- Ryddige, fine bryn forbindes jo med hygiene og velstelthet like mye for jenter som for gutter.

Fred Hamelten avslører også at han har mange mannlige kunder i salongen Jan Thomas studio.

Gutter bør helst styre unna for mye farging og tydelig forming, men ta gjerne en enkel øyebrynsblyant til hjelp dersom du har hull og hårløse områder i arr etter fall og skader, noe gutter ofte har.

Er hårene veldig lange kan også enkel klipping og en eventuell gelé gjøre god nytte for seg. Men mannebryn bør helst være naturlige og tilsynelatende urørte, og totalt upåvirket av øyebrynstrendene.

Les også:

Derfor føler du deg avhengig av leppepomade

17 fantastiske festkjoler

Elaine (45) trente ansiktet sitt yngre

Les flere saker fra samme kategori

Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Alt for Damene og publisert på klikk.no.

Populært