Meny

Vinanbefaling til cerviche-ørret:

Tysk knallkjøp

Denne vinen passer perfekt til ceviche av norsk ørret, mener vinkelner Robert Lie. FOTO: Carl Martin Nordby

Tysk riesling kommer i mange varianter. Med ukens anbefaling får du definitivt mye for pengene.

Robert Lie

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Ceviche av norsk ørret er ukens rett. Her har vi rå, fet fisk marinert i syrlig limesaft. Retten garneres med syltet chili, noe som gjør den mildere i smaken. Agurk og avokadokrem som bidrar med henholdsvis konsistens og et kremet preg.

Les oppskriften på ceviche ørret her

Hovedsmakene vi må ta hensyn til, er den fete fisken og høy syrlighet fra marinaden. Vi trenger da en lett, frisk og ikke minst syrlig hvitvin med ren, slank stil. Syre er et nøkkelord, ettersom vinen må ha tilsvarende syrlighet som marinaden. Med disse kriteriene er det raskt én drue som melder seg som det mest aktuelle valget, nemlig riesling.

Riesling kommer i mange varianter, både når det gjelder sukkernivå, fylde og mineralitet. Det den stort sett alltid har i massevis, er syrlighet. Varianten vi er ute etter her, må i tillegg ha lite restsukker og en slank stil. Et område som leverer dette, er Nahe i Tyskland. Området er blitt mer populært de senere årene, men ligger fortsatt et godt stykke bak sine naboer Mosel og Rheingau når det gjelder berømmelse. En av områdets kultprodusenter er Herman Dönnhoff.

Ukens anbefaling er Dönnhoff Riesling Trocken 2009 (best. nr. 6370701, kr. 114,80, basisutvalg). Vinen har en ung, frisk aroma av grønne epler, lime, grapefrukt og mineraler. Smaken er slank, lett og saftig, med en høy, stram syre og et hint av mineraler i avslutningen. Her får du så mye vin for pengene at kjøpet må kunne sies å være et av de bedre man kan gjøre på Vinmonopolet i disse dager.

Til ørreten er vinen en flott match. Den høye syren fungerer meget bra med den friske lime-marinaden og renser fint opp for fettet i fisken. Det lille hintet av mineraler er også med på å gi det hele et friskt, sjøaktig preg som gir retten det lille ekstra.

Les oppskriften på ceviche ørret her

Les også:

Dette må du vite om øl

En skål champagne

Denne kan du lage på 30 minutter

- Små barn drikker for mye saft

Sterkt, rått og godt

Slik lager du perfekt barnaisesaus

Verdens beste restaurant

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært