Solbrent hud:Har du først blitt brent, er det særlig fem ting som hjelper

SÅRT: Solbrent hud er både plagsomt og risikofylt. Er du først blitt brent én gang, må du være ekstra påpasselig resten av livet. Foto: Crestock
SÅRT: Solbrent hud er både plagsomt og risikofylt. Er du først blitt brent én gang, må du være ekstra påpasselig resten av livet. Foto: Crestock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke så farlig om du behandler brent hud eller ikke? Tenk om igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Solforbrenning:

Førstehjelp til solbrent hud:

* Legg gjerne på kalde omslag, som våte håndklær

* Ta en kjølig dusj

* Bruk eventuelt også kjølende kremer, som aftersun eller aloe vera.

Solvettreglene:

* Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15

* Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud

* Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

* Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Når man har blitt solbrent bør man holde seg unna sola i noen dager. Dekk til huden med klær, bruk høy solfaktor eller hold deg i skyggen. I den akutte fasen kan du lindre ved å kjøle ned huden (se tipsene over).

Hudlegen understreker:

* Bruk høy solfaktor og smør mest på utsatte steder. For menn er dette ryggen i tillegg til ansikt og underarmer/hender. For kvinner er det viktig spesielt på brystet i tillegg til ansikt, armer og hender.

* Gjerne dekke med klær midt på dagen

(Kilder: Gunnhild Kile Sandvik, Apotek 1, hudlege Jon Langeland)

Vil du unngå å bli solbrent, bør du i det minste sjekke hvilken som er best i test. Men det er lett å feilberegne. Fem minutter lengre i sola enn kremen ga beskyttelse for, eller faktor ti i stedet for 15, fordi faktor 15 ble tom i fjor og på slutten av sommeren holdt det med faktor ti.

Det er faktisk alt som skal til, for å bli hummerrød i stedet for å få en gyllen glød.

Derfor skal du behandle

Solbrenthet er en tilstand der det øverste hudlaget er blitt skadet av solstrålingen. Skadeomfanget kan begrenses ved bruk av behandlende kremer som lindrer og bremser forbrenningen.

Hva gjør man når skaden er skjedd, og man er blitt solbrent?

– Med en gang man forstår at man er blitt solbrent kan man forsøke å motvirke reaksjonen med cortisonkrem på huden, gjerne det sterkeste man kan få tak i med gjentatte påsmøringer de nærmeste 24 timer, sier hudlege Jon Langeland til Kvinneguiden.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg, siden dette er noe som likner en betennelse, kan man med fordel ta betennelsesdempende medikament som Ibux eller Voltaren.

Har man et aloe vera-produkt, gel eller krem, kan dette også benyttes.

Jon Langeland lister opp fem ting som kan brukes til behandling av en akutt solforbrenning:

  • Aloe vera-gel
  • Hydrocortison-krem
  • Antihistamintabletter
  • Hirudoid-salve
  • Ibux, etter behov

UV-strålene absorberes i huden

Hva er det som egentlig skjer når vi blir solbrente?

– Ved en solforbrenning skjer absorpsjon av UV-lys i de øvre hudlagene, forteller Langeland.

– Dette skjer blant annet i DNA og andre proteiner som spaltes, og setter igang en celledød og betennelsesreaksjon i vevet. Dette innebærer varmeøkning, hevelse, rødhet, smerte og forbigående tap av denne hudens normale funksjoner. Det blir tilstrømning av hvite blodlegemer og frisetting av blant annet histamin og forskjellige prostaglandiner, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også ved en slik forbrenning skje varige DNA-skader i pigmentceller, slik at det mange år senere kan slå ut som føflekkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verst for søringene

– UV-strålingen varierer med breddegraden. Lenger sør er strålingen sterkere, har seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Også ozonlagets tykkelse svinger naturlig med 10–20 prosent fra dag til dag. Når ozonlaget er tynnere, blir strålingen tilsvarende sterkere.

Mens tykke skyer luker bort mye stråling, kan vi lett la oss lure av de tynne slørskyene, som lar det meste slippe igjennom.

– Og UV-strålingen har heller ingenting med varmestrålingen å gjøre. Du blir ikke mindre solbrent selv om det er vind eller litt kjølig, sier Lund Myhre.

Kreft av gjentatte forbrenninger

Jo flere ganger huden utsettes for denne prosessen, jo større er risikoen for hud- eller føflekkreft.

– Dette er en av grunnene til at man absolutt bør unngå solforbrenning, forteller Langeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og de som har vært utsatt for det, bør i fremtiden være svært observante på endring i føflekker og ha en lav terskel for å søke lege for slike, og eventuelt få dem fjernet kirurgisk, sier hudlegen.

BildeSTERK VÅRSOL: Vårsolen er sterk og kan gi forbrenninger raskere enn du tenker over. Er du flink og smører deg med riktig faktor, kan du være lenger ute i solen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Gode produkter når skaden er skjedd

Hva er det ved aloe vera som gjør den så effektiv mot brent hud?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aloe vera gel tilfører fuktighet og mykgjør, samt virker beroligende og kjølende på huden. Aloe vera har tradisjonelt vært brukt for å lindre små sår, lette brannskader og solbrent hud, sier farmasøyt ved Apotek 1, Gunnhild Kile Sandvik.

I mange aftersunprodukter brukes fuktgivende og beroligende ingredienser for å lindre en stram, solbrent hud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eksempler på fuktgivende ingredienser er glyserin og propylenglykol. Vitamin E (tocopherol) er en antioksidant som også virker fuktgivende. Panthenol (B-vitamin) kan også virke beroligende og pleiende på solbrent hud.

Ved større plager kan en salve eller krem med hydrokortison dempe betennelsesreaksjonen i huden og lindre smerte og kløe.

– Lokalbedøvende salve eller liniment med Xylocain demper også smerte og kløe. Begge disse midlene kan kjøpes uten resept og kan brukes noen få dager, sier farmasøyten.

En gang er ok, men ikke flere

Solforbrenning i seg selv medfører ikke noen større fare, men risikoen for hudkreft øker i takt med antall ganger du blir brent, står det på Apotek 1 sine nettsider.

Hvis man raskt lindrer og behandler forbrenningen, vil man da også utføre skadeforebygging med tanke på hudkreft?

– Når man først er blitt solbrent er det lite man kan gjøre for å reversere de dypere skadene solen har påført huden, men plager forbundet med solbrenthet kan lindres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste man kan gjøre for å forebygge hudkreft er å beskytte huden godt mot UV-stråling og følge solvettreglene, sier Kile Sandvik.

Les også:

Stor test av solkrem

Dette må du vite om solkrem

Fem myter om soling

Slik får du en langvarig brunfarge

Her er de tryggeste solkremene til barn

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.