Meny

Slik finner du det sunneste grillkjøttet

SUNT: Menn velger rødt, kvinner velger hvitt. Vi hjelper deg med å finne det sunneste kjøttet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Ikke alt kjøtt er fetende. Dette bør du legge på grillen i sommer.

Kjøtt inneholder viktige stoffer som kroppen trenger, og har fått økt oppmerksomhet med alle som sverger til den populære lavkarbo-dietten.

Men hva slags kjøtt er best for kroppen?

- Fortrinnsvis bør man velge hvitt kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt. Velg gjerne nøkkelhullmerkede kjøtt- og kjøttprodukter, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Viktigste kilden til protein

- Kjøtt er en god kilde til protein, og viktige næringsstoffer som jern, sink, og flere B-vitaminer, sier Øien.

Proteinet sørger for å bygge opp og vedlikeholde muskler og skjelett, og frakter i tillegg næringsstoffer rundt i kroppen vår.

- Kjøtt er den viktigste proteinkilden for oss nordmenn. Hele 27 prosent av proteinet vi får i oss kommer fra kjøtt, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Jo rødere kjøtt, jo mer jern

Jern er nødvendig for produksjonen av hemoglobin, proteinet i de røde blodcellene som frakter oksygen til musklene.

- Vi får mesteparten av jernet i kosten fra korn og brød, men kjøtt er likevel en bedre kilde til jern. Det skyldes at det finnes to forskjellige typer jern: hemjern og ikke-hemjern, forteller Borchsenius.

Kroppen klarer å nyttiggjøre seg best av hemjern, og denne jerntypen finnes bare i kjøtt og andre animalske matvarer. Mens kroppen kun klarer å ta opp 2–20 prosent av jernet fra korn og andre matvarer fra planteriket, klarer den å ta opp hele 15–35 prosent av jernet vi får fra kjøtt.

- Jo rødere kjøttet er, jo mer jern inneholder det. For eksempel inneholder en biff på 150 gram like mye jern som 1,6 kilo kyllingfilet, sier Borchsenius.

Mer jern til spesielle grupper

Fordi kjøtt er en viktig kilde til jern, bør det inngå i kosten til grupper som står i fare for å utvikle jernmangel, mener Øien.

Det gjelder for eksempel små barn (særlig 0-2 års alder), kvinner med store menstruasjonsblødninger, personer som slanker seg eller av andre årsaker spiser lite, og blodgivere.

- Noen av disse gruppene kan også ha behov for tilskudd av jern, sier Øien.

Heller hvitt enn rødt

I de nye kostrådene fra Helsedirektoratet, anbefales vi å begrense inntaket av rødt kjøtt til maksimalt 500 gram i uka. Det tilsvarer 2-3 middager og litt kjøttpålegg.

- Et høyt inntak rødt kjøtt er forbundet med økt risiko for kreft, i tykk- og endetarm, og trolig i magesekk, sier Øien.

Ifølge den omfattende rapporten som ligger til grunn for Helsedirektoratets kostråd, er det ikke funnet dokumentasjon på at hvitt kjøtt øker risikoen for kreftsykdommer.

Med ”hvitt kjøtt” menes kjøtt fra fjærkre som høne og kalkun.

Velg karbonade- eller kyllingkjøttdeig

Ifølge Helsedirektoratet spiser nordmenn i gjennomsnitt kjøttdeig litt over en gang i uka. Det er stor forskjell på hvor sunne de ulike kjøttdeig-typene er.

- Karbonadedeig og kyllingkjøttdeig inneholder mindre fett enn vanlig kjøttdeig, sier Øien.

Men hvor usunt kjøttdeigmåltidet egentlig er, kommer an på hvordan du tilbereder kjøttet.

- Hva slags, og hvor mye fett kjøttdeigen stekes i, har mye å si. Det samme gjelder hva slags tilbehør du velger til kjøttdeigen, sier Øien.

Dersom du foretrekker pølser på grillen, er det stor forskjell også på hvor sunne de ulike pølsetypene er.

500 gram spiseklart kjøtt

I kjølvannet av de nye kostrådene, har mange blitt bekymret for om de spiser for mye rødt kjøtt.

- Hvis du allerede har begynt å regne på hvor mye kjøtt du spiser i løpet av en uke, så husk at anbefalingene gjelder spiseklart kjøtt, og at 500 gram spiseklart kjøtt tilsvarer rundt 750 gram rått, sier Borchsenius.

Kjøper du en biff som i utgangspunktet veier 150 gram, vil den altså ende opp som en biff på rundt 100 gram når den er ferdig stekt.

- Undersøkelser viser at det gjennomsnittlige inntaket av kjøtt i Norge ikke ligger noe særlig høyere enn anbefalingene. Vi spiser faktisk langt mindre kjøtt enn andre land det er naturlig å sammenligne oss med, sier Borchsenius.

Menn spiser for mye

Likevel viser den helt ferske landsomfattende spørreundersøkelsen Norkost at over halvparten av norske menn spiser mer rødt kjøtt enn det som blir anbefalt.

Ifølge undersøkelsen som er utført ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet, er det bare 45 prosent av norske menn som holder seg innenfor anbefalingene om maksimalt 500 gram i uka.

Blant kvinner er det 67 prosent som holder seg under Helsedirektoratets anbefalinger.

Både menn og kvinner spiser omtrent like mye rent kjøtt som farseprodukter.

Ansvarlig for undersøkelsen, professor ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen, anbefaler særlig menn å være mer selektive med hva slags rødt kjøtt de spiser.

- Hvis man først skal spise rødt kjøtt, så spis det rene kjøttet og ikke farseproduktene med mye mettet fett, sier hun.

- Det er mye som tyder på at kvinner heller velger kylling og annet hvitt kjøtt. Når vi samtidig vet at en del kvinner lider av jernmangel, er spørsmålet derfor om kvinner generelt kunne spist litt mer kjøtt, mens menn burde spist mindre, sier Borchsenius.

Forskjell på kjøtt

Kjøtt kan også inneholde store mengder fett. Rent kjøtt inneholder generelt mindre fett enn farseprodukter som pølser, hamburgere og kjøttdeig.

Samtidig er det forskjell på hvor mye fett det er i kjøtt fra forskjellige dyr, og dessuten hvor på dyret det er hentet fra.

Entrecôte av okse inneholder for eksempel mer fett enn indrefilet av samme dyr, og bacon er mye fetere enn svin indrefilet.

- Men det vi ofte glemmer er at en del av fettet smelter bort under steking. Jo fetere kjøttet er, jo mer blir borte når det stekes, sier Borchsenius.

Sunn tilberedning

De fleste av oss vil gjerne at matlagingen skal gå fort, og da er det lett å ty til stekepannen, woken eller grillen.

For hard steking gir brent kjøtt, og brent mat er verken sunt eller godt.

Et generelt råd er å steke mat ved lav temperatur, og unngå hardsteking.

I tillegg anbefales ikke gjenbruk av stekefett eller å bruke stekesjyen fra hardt stekte produkter.

- Å marinere kjøttet før du steker det, er også en måte å unngå for hardt stekt kjøtt på, og dannelse av såkalte stekemutagener, som ved høyt inntak over lang tid kan være helseskadelig. Å variere tilberedningsmetoder kan derfor være et godt tips, sier Borchsenius.

Tidligere har vi skrevet om hvordan grillmat best bør stekes for å unngå nettopp helseskadelige og kreftfremkallende stoffer.

Les også:

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

Dette kjøttet er sunnest på grillen

Lavkarbo-dietten alle klarer

10 tips til et sunnere og slankere kosthold

Les mer om helse i ABC Nyheter

Denne testen kan redde livet ditt

- For mye proteiner kan være giftig

- Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

Mye kjøtt gir økt kreftrisiko

Nordmenn spiser 77 kilo kjøtt i året

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Stortinget vedtok regler som skal hindre nye byggeskandaler20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Flyalarmen har gått på nytt i Israel19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela
Siste nytt
20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeStortinget vedtok regler som skal hindre nye byggeskandaler20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenFlyalarmen har gått på nytt i Israel19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela
Populært