Slik finner du det sunneste grillkjøttet

SUNT: Menn velger rødt, kvinner velger hvitt. Vi hjelper deg med å finne det sunneste kjøttet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
SUNT: Menn velger rødt, kvinner velger hvitt. Vi hjelper deg med å finne det sunneste kjøttet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Ikke alt kjøtt er fetende. Dette bør du legge på grillen i sommer.

Kjøtt inneholder viktige stoffer som kroppen trenger, og har fått økt oppmerksomhet med alle som sverger til den populære lavkarbo-dietten.

Men hva slags kjøtt er best for kroppen?

- Fortrinnsvis bør man velge hvitt kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt. Velg gjerne nøkkelhullmerkede kjøtt- og kjøttprodukter, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Viktigste kilden til protein

- Kjøtt er en god kilde til protein, og viktige næringsstoffer som jern, sink, og flere B-vitaminer, sier Øien.

Proteinet sørger for å bygge opp og vedlikeholde muskler og skjelett, og frakter i tillegg næringsstoffer rundt i kroppen vår.

- Kjøtt er den viktigste proteinkilden for oss nordmenn. Hele 27 prosent av proteinet vi får i oss kommer fra kjøtt, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Jo rødere kjøtt, jo mer jern

Jern er nødvendig for produksjonen av hemoglobin, proteinet i de røde blodcellene som frakter oksygen til musklene.

- Vi får mesteparten av jernet i kosten fra korn og brød, men kjøtt er likevel en bedre kilde til jern. Det skyldes at det finnes to forskjellige typer jern: hemjern og ikke-hemjern, forteller Borchsenius.

Kroppen klarer å nyttiggjøre seg best av hemjern, og denne jerntypen finnes bare i kjøtt og andre animalske matvarer. Mens kroppen kun klarer å ta opp 2–20 prosent av jernet fra korn og andre matvarer fra planteriket, klarer den å ta opp hele 15–35 prosent av jernet vi får fra kjøtt.

- Jo rødere kjøttet er, jo mer jern inneholder det. For eksempel inneholder en biff på 150 gram like mye jern som 1,6 kilo kyllingfilet, sier Borchsenius.

Mer jern til spesielle grupper

Fordi kjøtt er en viktig kilde til jern, bør det inngå i kosten til grupper som står i fare for å utvikle jernmangel, mener Øien.

Det gjelder for eksempel små barn (særlig 0-2 års alder), kvinner med store menstruasjonsblødninger, personer som slanker seg eller av andre årsaker spiser lite, og blodgivere.

- Noen av disse gruppene kan også ha behov for tilskudd av jern, sier Øien.

Heller hvitt enn rødt

I de nye kostrådene fra Helsedirektoratet, anbefales vi å begrense inntaket av rødt kjøtt til maksimalt 500 gram i uka. Det tilsvarer 2-3 middager og litt kjøttpålegg.

- Et høyt inntak rødt kjøtt er forbundet med økt risiko for kreft, i tykk- og endetarm, og trolig i magesekk, sier Øien.

Ifølge den omfattende rapporten som ligger til grunn for Helsedirektoratets kostråd, er det ikke funnet dokumentasjon på at hvitt kjøtt øker risikoen for kreftsykdommer.

Med ”hvitt kjøtt” menes kjøtt fra fjærkre som høne og kalkun.

Velg karbonade- eller kyllingkjøttdeig

Ifølge Helsedirektoratet spiser nordmenn i gjennomsnitt kjøttdeig litt over en gang i uka. Det er stor forskjell på hvor sunne de ulike kjøttdeig-typene er.

- Karbonadedeig og kyllingkjøttdeig inneholder mindre fett enn vanlig kjøttdeig, sier Øien.

Men hvor usunt kjøttdeigmåltidet egentlig er, kommer an på hvordan du tilbereder kjøttet.

- Hva slags, og hvor mye fett kjøttdeigen stekes i, har mye å si. Det samme gjelder hva slags tilbehør du velger til kjøttdeigen, sier Øien.

Dersom du foretrekker pølser på grillen, er det stor forskjell også på hvor sunne de ulike pølsetypene er.

500 gram spiseklart kjøtt

I kjølvannet av de nye kostrådene, har mange blitt bekymret for om de spiser for mye rødt kjøtt.

- Hvis du allerede har begynt å regne på hvor mye kjøtt du spiser i løpet av en uke, så husk at anbefalingene gjelder spiseklart kjøtt, og at 500 gram spiseklart kjøtt tilsvarer rundt 750 gram rått, sier Borchsenius.

Kjøper du en biff som i utgangspunktet veier 150 gram, vil den altså ende opp som en biff på rundt 100 gram når den er ferdig stekt.

- Undersøkelser viser at det gjennomsnittlige inntaket av kjøtt i Norge ikke ligger noe særlig høyere enn anbefalingene. Vi spiser faktisk langt mindre kjøtt enn andre land det er naturlig å sammenligne oss med, sier Borchsenius.

Menn spiser for mye

Likevel viser den helt ferske landsomfattende spørreundersøkelsen Norkost at over halvparten av norske menn spiser mer rødt kjøtt enn det som blir anbefalt.

Ifølge undersøkelsen som er utført ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet, er det bare 45 prosent av norske menn som holder seg innenfor anbefalingene om maksimalt 500 gram i uka.

Blant kvinner er det 67 prosent som holder seg under Helsedirektoratets anbefalinger.

Både menn og kvinner spiser omtrent like mye rent kjøtt som farseprodukter.

Ansvarlig for undersøkelsen, professor ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen, anbefaler særlig menn å være mer selektive med hva slags rødt kjøtt de spiser.

- Hvis man først skal spise rødt kjøtt, så spis det rene kjøttet og ikke farseproduktene med mye mettet fett, sier hun.

- Det er mye som tyder på at kvinner heller velger kylling og annet hvitt kjøtt. Når vi samtidig vet at en del kvinner lider av jernmangel, er spørsmålet derfor om kvinner generelt kunne spist litt mer kjøtt, mens menn burde spist mindre, sier Borchsenius.

Forskjell på kjøtt

Kjøtt kan også inneholde store mengder fett. Rent kjøtt inneholder generelt mindre fett enn farseprodukter som pølser, hamburgere og kjøttdeig.

Samtidig er det forskjell på hvor mye fett det er i kjøtt fra forskjellige dyr, og dessuten hvor på dyret det er hentet fra.

Entrecôte av okse inneholder for eksempel mer fett enn indrefilet av samme dyr, og bacon er mye fetere enn svin indrefilet.

- Men det vi ofte glemmer er at en del av fettet smelter bort under steking. Jo fetere kjøttet er, jo mer blir borte når det stekes, sier Borchsenius.

Sunn tilberedning

De fleste av oss vil gjerne at matlagingen skal gå fort, og da er det lett å ty til stekepannen, woken eller grillen.

For hard steking gir brent kjøtt, og brent mat er verken sunt eller godt.

Et generelt råd er å steke mat ved lav temperatur, og unngå hardsteking.

I tillegg anbefales ikke gjenbruk av stekefett eller å bruke stekesjyen fra hardt stekte produkter.

- Å marinere kjøttet før du steker det, er også en måte å unngå for hardt stekt kjøtt på, og dannelse av såkalte stekemutagener, som ved høyt inntak over lang tid kan være helseskadelig. Å variere tilberedningsmetoder kan derfor være et godt tips, sier Borchsenius.

Tidligere har vi skrevet om hvordan grillmat best bør stekes for å unngå nettopp helseskadelige og kreftfremkallende stoffer.

Les også:

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

Dette kjøttet er sunnest på grillen

Lavkarbo-dietten alle klarer

10 tips til et sunnere og slankere kosthold

Les mer om helse i ABC Nyheter

Denne testen kan redde livet ditt

- For mye proteiner kan være giftig

- Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

Mye kjøtt gir økt kreftrisiko

Nordmenn spiser 77 kilo kjøtt i året

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger