Meny

Uteplasser tegnet av arkitekter:

13 fantastiske uteplasser

IDYLL UT MOT HAVET: Her her du hvordan arkitekt Brit S. Bødtker lar stuen, uteplassen og utsikten fra hytta spille sammen - uten å hogge et eneste av de gamle, krokete furutrærne som sto på tomten. Dette et er drømmested for de som setter naturen i høysetet. Foto: Sølvi dos Santos

Disse uteplassene utnytter tomten, utsikten og huset maksimalt.

Områdene omkring huset byr på utrolig mange kreative muligheter, langt flere enn det folk vanligvis tror. Det er ikke bare gressplener og treplattinger som teller. Like viktig er det å utnytte topografien på stedet, enten det er en hytte eller hus. La naturen gi sitt originale bidrag til eiendommen din.

Dette er arkitektene eksperter på.

1. Tøft ute på pynten

Uterommet i denne arkitettegnete villaen tegnet av Knut Hjeltnes (under) fungerer som en naturlig forlengelse av stuen. Legg merke til hvordan det glattskurte berget er fullstendig bevart og den oppsiktsvekkende garasjen til høyre. Den har akkurat den samme, stramme stilen som hovedhuset.

2. Skråningen ble terrasse og basseng

Bassenget (under) med de tilhørende uteområder ligger føyd inn terrenget i den bratte bakken. Denne tomten ble av mange betraktet som svært vanskelig og ubebyggelig - noe som arkitekten tok som en ekstra utfordring.

Arkitekt Knut Hjeltnes Uteplass=HUS OG UTEPLASS I SÆRKLASSE: Den kompromissløst moderne eneboligen er tegnet av professor, arkitekt Knut Hjeltnes. Måten berget er bevart og stuen fortsetter sømløst ut på terrassen gjør dette til et helt spesielt sted. Foto: Espen Grønli

Hus MAD arkitekter=EN STRAM HELHET: Arkitekt Nicolai Riise i MAD arktekter tegnet dette renlinjete huset med ditto uterom. Se hvordan terrasse og basseng flyter innover, langsetter den bratte skråningen. Foto: Jiri Havran

3. Uteplassen er sommerens sentrum

I hytta tegnet av Marianne Borge danner en raus terrasse (under) og ditto sittetrapp et hyggelig uterom på sommerhytta.

Legg merke til hvordan uteplassen ligger mellom de to hovedbygningene på hytta. Dermed skjermes den for vær og vind.

Det store glassfeltet i bakkant gir terrassen utsikt i to hovedretninger.

Uteplass=EN PLASS I SOLEN: Arkitekt Marianne Borge tegnet hytta med blant annet en uteplasss som skjermes av to bygningsvolumer. Foto: Ivan Brodey

4. Platting og pergola

Interiørarkitekten brukte plattingen, pergolaen og utekjøkkenet til å gi uterommet i hagen dybde og perspektiv.

Her er det samspillet mellom alle de ulike elementene som gir stedet karakter.

Uteplass Seberg=VISJONÆR: Uteplassen signert interiørarkitekt Tove Seberg skaper dybde og perspektiv i den langsmale hagen. Her er det samspillet mellom de ulike elementene som skaper uterommet. Foto: Espen Grønli

5. Trapper seg nedover

Utområdene og treplattingen er bygget opp i avsatser nedover den bratte skråningen.

Både hyttearkitekturen og materialene er utvalgt for at bygningen skal gli mest mulig inn i kystterrenget og naboskapet på toppen av åsen.

Uteplass Wille hytte=FULL UTNYTTELSE: Uteområdene går i avsatser nedover den bratte delen av tomten. Foto: Espen Grønli

Arkitekt Wille hytte=UTNYTTER UTEROMMET: Solseilet skjermer for både sol og trekk på terrassen med utekjøkkenet. Slik forlenges sesongen ute med flere uker. Foto: Espen Grønli

6. To uteplasser i særklasse

Arkitekt Brit S. Bødtker tegnet denne sommerhytta (under) med to terrasser, en på toppen av huset og en annen i front, rett foran stua.

Dermed får familien total havutsikt og kan velge seg sitteplasser i henhold til vær og vind.

Legge ellers merke til hvordan hele bygningen kryper sammen på en hylle i berget, og nesten forsvinner i omgivelsene.

Hytte arkitekt Brit S. Bødktker=TO KULE TERRASSE: Hytta kryper sammen og forsvinner nesten i Kragerø-skjærgården. Legg merke til at den har to terrasser; en på taket og en på bakken. Foto: Sølvi dos Santos

Hytte arkitekt Brit Bødktker=UTEPLASS MED UTSIKT: Fra stuen ser du også hvilken enorm virkning uteplassen har i hytta tegnet av arkitekt Brit S. Bødktker. Foto: Sølvi dos Santos

7. Er jeg ute eller inne?

I sommerhytta er skillet med inne- og uteområder visket nesten helt ut.

Bygningen besår av et kvadratisk hovedhus med stue og dette lange utstikket som inneholder blant annet utekjøkken, soverom og boder.

Hytte arkitektene Faye Lund/Bjørndal=FULL FRIHET UNDER TAK: Sommerhytta med den langsmale utdedelen er tegnet arkitektene Jostein Bjørndal og Trine Faye Lund. Foto: Nils Petter Dale

Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk=IDYLL VED SJØEN: Det er arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk tegnet denne hytta som mest av alt likner et vakkert møbel. Bygningen er prisbelønnet, blant annet fordi den har en presisjon og detaljering som man sjelden ser maken til. Foto: Espen Grønli

8. Tilbaketrukket prisvinner

Arkitekt C-V Hølmebakk fikk Treprisen for denne hytta i 2002 (bildet over). Ikke minst på grunn av måten den ligger under trærne, et godt stykke fra standlinjen.

Midt i huset er det atrium med store glassfelter mot innerommene. Dette er arkitektur og uterom av høy klasse.

9. For fulle seil

Uteplassen (bildet under) rett utenfor stuen ble stadig sjenert av en kald trekk.

Interiørarkitekten kom frem til denne løsningen med et stort seil som rulles ned på en enkel, effektiv måte, helt elller delvis.

1 0=FLEKSIBEL SKJERMING: Interiørarkitekten utrustet terrassen rett utenfor stua med flere typer solseil. Foto: Espen Grønli

Hytte =UTEPLASS RETT MOT SOLEN: Mot sjøen danner en lang grusgang et beskyttet uteområde. Her kan du forflytte deg i takt med solens vandring i løpet av dagen. Foto: Kim Skaara

10. Stilige plasser og uterom

Sommerhytta (over) er oppdelt i flere enheter, og mellom dem oppstår det skjermete rom og plasser - alle med utsikt mot vannet.

11. Uteplass til liten hytte

Dette lille, grønne huset er utgangspunktet et rimelig anneks (under) fra den svenske storprodusenten Jabo. Med ny innredning, og ikke minst en avtrappet sitteplass nesten hele veien rundt, ble hytta et allsidig, trivelig sted å være.

Anneks JABO=KREATIV LØSNING: Annekset fra JABO fikk en smart, avtrappet treplatting. Den øker bruksverdien av det lille huset betydelig. Foto: JABO

12. En glassklar løsning

Denne moderne arkitekthytta (under) tar utgangspunkt i de gamle, lave bygningene i en setergrend i Rondane.

Se hvordan de to overdekkete uteplassene i den moderne svalgangen flankerer det oppsiktsvekkende spisestueutspringet i glass.

Uteplasser på begge sider. ET UTEROM PÅ HVER SIDE: Den lange, smale fjellhytta ligger på en gammel setervoll i Rondane og har en glass utestue rett mot utsikten. Uterom på hver side av denne. Foto: Espen Grønli

Hytte Skaara=EN MODERNE SVALGANG UTEPLASS: Arkitekt Kim Skaara tegnet hytta med en delvis innglasset svalgang. Den likner den i gamle norske tømmerbygninger, men den slipper inn mer lys. Foto: Espen Grønli

13. En sterk kombinasjon

Uterommet (under) ligger lunt nedsenket i terrenget og fyller flere funksjoner.

Det kombinerer blant annet et overdekket inngangsparti med en hyggelig uteplass.

Legg merke til glasset over døren, skiferen på plattingen og det store vinduet som åpner inn mot gangen.

Villa Haga Grov.=HELT TOPP MED TERRASSE PÅ BAKKEN: Arkitektene Hilde Haga og Rune Grrov tegnet dette huset med blant annet en utplass som fyller flere funksjoner. Foto: Nils Petter Dale

Les også:

Se lett bygger du terrassen selv

Dette må du prøve på grillen

Norges kuleste interiørbutikker

Ikke lenger en kjedelig stue

Slik unngår du rotter i huset

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere tyske rådhus evakuert08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 – Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?
Siste nytt
10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere tyske rådhus evakuert08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29Sport– Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?
Populært