Foreldre henger ut barna på nett:- Ikke bruk facebook som bestevenninne

FACEBOOK: Tenk deg om før du trykker «Publiser». Ting du skriver om barna på nett vil påvirke dem i flere år fremover. © Foto: Illustrasjonsfoto
FACEBOOK: Tenk deg om før du trykker «Publiser». Ting du skriver om barna på nett vil påvirke dem i flere år fremover. © Foto: Illustrasjonsfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å blottstille forsvarsløse barn på denne måten er rett og slett sjikanøst, sier psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et problem vi opplever mer og mer, spesielt i Facebook-verdenen. Et hvert nyfødt barn havner i en rettsløs situasjon ved at det legges ut bilder, sier Christian Meyer i Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for krenkelser på nett.

Et problem som er nokså vanlig i dagens skilsmissesamfunn, er når eks-svigermor legger ut mange bilder av barnet ditt - uten å ha spurt.

– Det er ingen lett situasjon, det er gjerne følelser med i bildet, og ikke så lett å be din eks-svigermor om å fjerne bildene.

Ikke publiser uten samtykke

Ved å legge ut bilder uten samtykke, bryter man Åndsverksloven § 45c. Det er ikke lov å publisere bilder av andre uten samtykke.

Christian Meyer forteller at ca. 5 prosent av henvendelsene Slettmeg.no fikk sist måned dreiet seg om uønskede bilder av barn på nett, men han opplever også at foreldre skriver negative ting om barna sine på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet det er et hyppig problem, men tekst er subjektivt, og det er ikke alltid like lett å finne ut hvilken lov som eventuelt er brutt. Men det er noe alvorlig galt når folk skriver negativt om barna sine på Facebook.

– Jeg synes veldig lite om at folk skriver negative ting om barna. Vi skal holde oss for gode til å sjikanere egne barn på nett.

- Har du en «normal» Facebook-profil uten spesielle personverninnstillinger og skriver «sønnen min var en drittsekk i morges», er dette søkbart for 900 millioner brukere der ute. Tenk på hvor mange venner du har som vil få dette rett opp på nyhetsoversikten sin. Det blir som å skrive det i en regionalavis, sier Christian Meyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser ikke rekkevidden

Han tror ikke folk ser rekkevidden av det de skriver, at folk tror det er som å chatte med sin beste venninne, at det er en videreutvikling av mms.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Husk at barn kan ikke beskytte seg mot det som blir skrevet. Tenk etter hvordan det vil føles for barnet ditt å lese dine utsagn om 15 år.

Christian Meyer mener varskolampene bør ringe når barnet ikke engang rekker å komme ut av magen før det er på nett med ultralydbilder.

– Når folk går så langt som å føde på nett, mener jeg det er et sykdomstegn. Det er helt vilt at folk velger å streame fødsel og bryllup på nett. Det er et av flere varsko om hvor vi er på vei: i praksis er alle barn som kommer til verden rettløse.

Datatilsynet har laget en veileder for å gi noen innspill til håndteringen av bilder av barn på nett.

Tenk 20 år frem i tid

Han råder deg til å tenke etter før du legger ut bilder av barnet ditt. Det skal være godt å se igjen bildene om 20 år. En annen sjekk kan være om du ville vist frem bildet i ditt barns konfirmasjon. Hvis nei, bør du ikke legge det ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det samme gjelder tekst. Vil barnet ditt like å lese det om 20 år? Er du usikker - la vær!

Christian Meyer mener også besteforeldre og annen familie bør skygge banen når det gjelder nettpublisering av bilder. Det er bare de med foreldrerett som har lov - og da bare hvis det er et hyggelig bilde.

– Ikke legg ut bilder av barnebarna uten samtykke. Det kan være vanskelig å be din tidligere svigermor om å ta vekk et bilde, og mange oppsøker oss fordi bestemor nekter å fjerne bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grensen til kriminelt

– Dette er på grensen til kriminelt. Det er langt over alle personvern-normer. Man ville aldri blottstille venner eller kollegaer på denne måten, så å gjøre det med barn som ikke kan forsvare seg, er rett og slett sjikanøst. Negative kommentarer om barn har ikke noe i offentligheten å gjøre, sier Guro Øiestad, psykolog og forfatter av «Selvfølelsen hos barn og unge».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun synes nettbruken går altfor langt, og oppfordrer heller til å være sammen med barna, enn å skrive om den på nett.

– Dette er en ekshibisjonisme som ikke er bra. Det er et grovt overtramp i forhold til barnas personvern. Å blottstille barnet på denne måten er ikke ok.

Mangler bevissthet

Psykologen mener det virker som folk mangler bevissthet. Å vise bilder eller skrive om barn krever etisk vurdering. Er det bra for barnet, vil han eller hun like å lese det selv om noen år?

– Må kunne tåle å se det man legger ut i fremtiden, og huske på at dette vil påvirke barna i mange år fremover.

Guro Øiestad poengterer at hyggelig bilder av bursdagsbarn og sommerminner selvfølgelig er helt ok.

– Det blir jo på samme måte som i avisen. Men mye er ugreit. Barna er prisgitt oss. Og det største hensynet må tas på vegne av barna, sier psykologen.

Les mer:

La treåringen surfe på nettet

Foreldre vet mer om barns nettbruk

Trygge nettsider for barn

Les mer i ABC Nyheter

Dette blir sensurert på Facebook

Kattunger reddet via Facebook