Vakker duk på 1-2-3

Nødhjelp for stygge duker

INGEN KRISE: Disse tipsene viser deg hvordan du redder duken. Foto: Colourbox.com
INGEN KRISE: Disse tipsene viser deg hvordan du redder duken. Foto: Colourbox.com

Gjestene er på tur og bordet skal dekkes til 17. mai-fest. Slik blir duken ren, pen og fri for skrukker.

Hva er flekkfjerningsmiddel?
Flekkfjerningsmidler er kjemikalier som løser, bleker, nøytraliserer eller skyller ut flekker. De består dels av væsker, dels av faste stoffer som løses i vann. De fleste flekkfjerningsmidler fås kjøpt i hos dagligvarehandler.


Det aktuelle flekkfjerningsmiddel velges på grunnlag av kjennskap til stoffets og flekkens karakter. På alle plagg som er solgt i Norge skal det finnes en opplysning om hvorledes de skal rengjøres. Noen er merket med symboler, f.eks. symboler som betyr at plagget er vaskbart.

Kilde: Store Norske Leksikon

Det er uten tvil en av årets aller største festdager i morgen, og mange av oss benytter anledningen til å samle familie og venner rundt bordet.

Uansett hva du velger å by på, sier det seg selv at bordet bør ta seg staselig ut på selveste nasjonaldagen. Men hva gjør du om fin-duken din absolutt har sett bedre dager?

Ligger den innerst i skapet i en krøll? Eller kanskje vitner den om å ikke ha sett dagens lys siden jul, med mystiske flekker som kan minne om både rødvin og ribbefett.

Fortvil ikke, her er tipsene som får duken festfin i en fei:

Ekspert på flekkfjerning

Hos Lilleborgs Forbrukerservice svarer leder Malin Skaar på spørsmål om flekker som ikke vil vekk hver eneste dag.

– Ja, på denne tiden av året er det mange som lurer på dette med å fjerne flekker på både pentøy og dekketøy til bordet, forklarer Skaar til Bonytt.no.

– 17. mai skal vi alle feire, og mange skal i tillegg ha både konfirmasjoner og andre festlige anledninger hjemme i stuen, og da vil man jo gjerne at både klær og dekketøy skal se rent og pent ut.

Det hersker mange myter og kjerringråd rundt dette med å fjerne flekker, og mange motstridende råd florerer. Kan man for eksempel bruke strykejern på stearinflekker? Blir det riktig å ha salt på rødvinsflekken? Eller er det slik at hvitvin fjerner rødvin?

DEKKETØY: Duken får ofte søl og flekker. Slik blir den fin igjen. Foto: H&M HomeDEKKETØY: Duken får ofte søl og flekker. Slik blir den fin igjen. Foto: H&M Home

– De aller fleste flekker forsvinner ved vanlig vask hvis flekkene ikke blir liggende for lenge, forklarer Skaar.

– Det forutsetter at riktig vaskemiddel samt høy nok temperatur blir benyttet. I veldig mange tilfeller pleier vi også å anbefale at man flekkbehandler plagget med flytende vaskemiddel først. Det får bukt med de fleste flekker.

SLIK GJØR DU: Hell flytende vaskemiddel rett på flekken. Bruk spesialmiddel hvis plagget er av ull eller silke. Ellers bruker du vanlig flytende vaskemiddel. La det virke i en halv time og vask plagget i maskinen etter vaskeanvisningen.

Mat og drikke-flekker

De aller fleste flekker på duk og dekketøy kommer naturlig nok fra mat og drikke. Slik behandler du dem:

  • Fettholdige flekker fra sjy og saus: Behandle flekken med flytende vaskemiddel, og vask plagget som vanlig.
  • Proteinholdige flekker fra kjøttsaus og egg: Skyll flekken med kaldt vann til du ikke får bort mer. Varmt vann vil få proteinet stivne, og flekken kan sette seg for godt. Er flekken vanskelig, kan du flekkbehandle plagget som beskrevet over etter skyllingen.
  • Rødvin, kaffe, te, frukt og bær: Skyll flekken med så varmt vann som tekstilen tåler, før du flekkbehandler. Er flekken vanskelig, vil den sannsynligvis gå bort etter flere gangers vask med vaskemiddel som inneholder blekemiddel.

Salt på rødvin? Nei!

– Ikke ha salt på rødvinsflekken, forklarer Skaar.

Saltet kan føre til at fargen setter seg i plagget. Husk at når vi farger klær, bruker vi nettopp salt for å fiksere fargen.

Stearin: La stearinen tørke og skrap av det du får bort. Eventuelle fargerester fjerner du ved å bløtgjøre flekken med en klut fuktet med White Spirit. Vask i maskin på så høy temperatur som det tåler.

– Ikke bruk strykejern på stearinflekker, advarer Skaar.

– Det kan føre til at stearinen trekker lenger inn i fibrene på plagget.

Alternativt kan man forsøke å legge plagget i fryseren i cirka en halv time, eller frys ned området som har fått flekker med en isbitpose. Når stearinen er avkjølt kan du forsiktig pirke av.

– Hell deretter Zalo rett på flekken og la den virke i ca 15 minutter, forklarer Skaar.

– Skyll Zalo godt ut før vask i maskinen, på grunn av fare for overskumming. Vask deretter på så høy temperatur som plagget tåler.

Fjern flekker med matvarer

Ifølge det amerikanske nettsamfunnet iViilage kan man fjerne de aller fleste flekker på tekstiler og overflater i hjemmet ved hjelp av produkter du mest sannsynlig allerede har i huset.

Nettstedet forklarer nemlig hvordan du kan glemme dyre og kjemisk belastende spesialprodukter, for man kommer nemlig langt med eddikk, sitronjuice og bakepulver.

Mystiske matflekker:

Om du får tatt disse med en gang ulykken er ute, kan du være heldig å få fjernet alt fra salatdressing til druejuice med noe så enkelt som våtservietter. (Ja, sånne som man bruker på babyrumper).

Blekk

Her er et billig - og effektivt - tips å bruke god gammeldags hårspray. Gjerne den billige typen som ikke inneholder olje. Spay på og la hårsprayen trekke inn i stoffet. La tørke og børst så lett over med en klut dyppet i en blanding av eddik og vann. Alkoholen i hårsprayen som gjør jobben her.

Kaffeflekk:

Miks en eggeplomme med lunkent vann og gni inn i flekken. La det trekke et par minutter og rens med vann.

Sennep:

Bland 1/2 ts oppvaskmiddel i et glass med vann, og ha i en kork med eddik. Skrubb flekken med blandingen. Skyll med kaldt vann og vask i vaskemaskinen.

Fettflekker:

Fettflekker på duken behandler du raskt og enkelt med bakepulver. Lag en blanding av bakepulver og vann, den skal ha en grøtaktig konsistens. Gni så over flekken med blandingen, ha på litt ekstra bakepulverblanding før du legger i maskinen, og vask. Flekken er borte.

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) er det viktig å huske på at uansett hva som søles, går det bedre jo fortere du får fjernet flekken - og aller helst bør flekken bort før den rekker å tørke inn.

Flere flekkfjerningstips

Magasinet Good Housekeeping har også gode råd om ulykken skulle være ute. Slik fjerner du disse:

Smørflekker:

Skrap av så mye smør som du klarer. Ha på en flekkfjerner. Vask i maskinen på så høy temperatur som duken tåler.

Sjokolade:

Skrap først opp og av så mye av sjokoladen som du klarer. Behandle flekken med en flekkfjerner. Vask på så høy temperatur som duken tåler. Dersom flekken fortsatt er synlig, vask igjen. Tåler duken blekemiddel kan du prøve dette.

Ketchup:

Skyll med kaldt vann fra baksiden av flekken. Ha flekkfjernemiddel på flekken og la virke i noen minutter før du skyller godt med kaldt vann. Ha eddik på en fuktig svamp og dabb på flekken, rens godt.

Repeter flere ganger til du har fjernet så mye av flekken som mulig. Dersom flekken fortsatt er synlig kan du prøve å gni med flytende vaskemiddel og la duken ligge til bløt i en halv time. Vask i maskin.

Is:

SÅ GJØR VI SÅ: Slik stryker du finduken. Foto: Colourbox.comSÅ GJØR VI SÅ: Slik stryker du finduken. Foto: Colourbox.com

Førbehandle flekken med et vaskemiddel som inneholder enzymer. Legg i bløt for minimum 30 minutter, eller enda lengre om det er en gammel flekk. Vask i maskinen.

Slik stryker du duken

«Hele Amerikas» husmor, Martha Stewart, foreslår at for å gjøre det enkelt for deg selv når du skal stryke duken, kan det lønne seg å gjøre strykejobben rett ved siden av spisebordet, slik at du med største letthet kan løfte duken over på bordet så snart den er fin og krøllfri.

– Legg et rent laken på gulvet under strykebrettet slik at du unngår at endene på duken blir skitten når du flytter den rundt på strykebrettet, forklarer nettstedet.

Stryk duken mens den enda er svakt fuktig etter vask. Om duken er tørr og ren, kan du spraye med litt vann for å fukte før du stryker.

Slik gjør du:

Stryk undersiden av duken først, mens du forsiktig skyver duken over strykebrettet ettersom du gjør deg ferdig med én og én del. Avslutt ytterst på sidene. For å unngå blankhet i stoffet bør du stryke på en lav eller medium temperatur.

Nettstedet foreslår også å prøve å stryke i retningen fibrene i stoffet løper, i stedet for å stryke frem og tilbake.

FESTFINT: Det bøv være duk på festbordet. Slik holder du den ren og krøllfri. Foto: IKEA/Livet HjemmeFESTFINT: Det bøv være duk på festbordet. Slik holder du den ren og krøllfri. Foto: IKEA/Livet Hjemme

Om duken din er ekstra stor, kan det kanskje være til hjelp å brette den i to eller fire, og stryke slik. Når du er ferdig, brett den løselig i tre eller på en annen måte, slik at du får strøket ned bretten. Heng opp på en henger, gjerne vattert eller kledd med silkepapir.

(Kilder: Store Norske Leksikon, The New Homemaker, marthasterwart.com og eHow.com)

Les også:

Slik dekker du festbordet til 17.mai

Vask huset med eddik

Slik fjerner du flekker fra teppene

Dette bør du vite om barneforsikringer

Les flere saker fra samme kategori her


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy