Ukemeny med oppskrifter

Menyen som gjør uka til en lek

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Denne uka må vi gjøre det enkelt.

Vi går inn i en spesiell uke. Jeg har laget en svært enkel meny som gir deg rikelig med tid til å finne fram bunad, pusse sølv, stryke skjorter og flagg.

Men først; litt pepper.

Mandag: Spaghetti med pepper

Det enkleste først. Og denne gangen er det alvor. Spagetti med pepper høres nesten for enkelt ut, men det er faktisk en knallgod rett. Det viktige her er å ha nykvernet pepper i en tørr stekepanne til smakene og duftene kommer fram. Denne første gangen man gjør pepperoppvarmingsøvelsen blir ditt forhold til pepper endret - for evig og alltid. Det er først da man dufter og smaker hva dette kryddetet er.

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten. En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

2 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Fremgangsmåte:

Kok opp salt og vann. Ha i spagettien. Kok den slik du vil ha den.

Mens pastaen koker: Knus pepperet med morter eller pepperkvern.

Ha pepperet i en tørr stekepanne på middels varme. Rist pepperet og kjenn hvordan alle smakene kommer ut.

Ha i en liten sleiv av vannet fra pastaen. La det koke omtrent et minutt.

Ha i smøret og la det smelte.

Sil av pastavannet og ha pastaen i stekepannet. Vend godt rundt.

Finriv osten og strø over.

Server straks!

Tirsdag: Torsk i panne med fløtesaus

Dette er en såkalt "one-pot-wonder", altså en rett hvor alt havner i samme gryte, strengt tatt stekepanne i dette tilfelle. Først har du i skiver av poteter, fennikel og løk som du koker i litt fløte og vann. Så har du i fisken og litt krydder.

Denne retten er av den av en serie på "ti raske " som vi lagde for en stund siden. Her finner du du videoen med torsken.

Torsk i panne med fløtesaus

Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...

Til 4 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk rødløk

1,5 dl kremfløte

1 dl vann

1 ss rosépepper

olje til steking

Fremgangsmåte:

Skjær poteter, fenikkel og rødløk i tynne skiver. Ha alt i en dyp stekepanne. Legg i poteter, rødløk og fenikkel og hell i fløte og vann. Legg på lokk og la det koke i 10-12 minutter.

Del opp torsken i biter. Legg den på grønnsakene, ha på salt, pepper og rosépepper. Legg på lokket igjen. Middagen er ferdig når fisken er kokt igjennom, ca 4-5 minutter.

Onsdag: Tomatsuppe

Siden dette er dagen før nasjonaldagen tenkte jeg vi måtte ha noe enkelt. De fleste er jo mer opptatt med å finne fram bunadsølv, pusse sko og stryke skjorter enn mat. Og det kan jeg, men litt velvilje, forstå.

Tomatsuppen lages ved å steke løk og kjøttdeig. Så kokes det inn med tomat, litt vin (om du har en slant) og buljong (terning eller flytende). Dette kan gjøres dagen i forveien. Så, før servering, koker du opp og har i makaroni. Når den er kokt kan du servere, gjerne med litt crème fraîche og persille.

Har du tid og overskudd kan du sette prikken over i´en ved å bake noen paprikaer i ovnen til blir svarte, flekka skinnet, hakke opp og ha det i tomatsuppa. Det unner jeg alle å prøve... (Du finner en litt mer detaljert metode her).

Tomatsuppe med kjøttdeig og kréme fraîche

Denne tomatsuppeoppskriften er enkel og super kjøttdeigen gjør at den metter litt ekstra. Denne tomatsuppeoppskriften er enkel og super kjøttdeigen gjør at den metter litt ekstra.

Til 2 porsjoner:

3 stk sjalottløk

2 fedd hvitløk

200 g kjøttdeig

2 stk tomatbokser

3 ss flytende kyllingbuljong

3 dl vann

3 dl makaroni

2 ss crème fraîche

smør til steking

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Finhakk sjalottløken og stek den i smør på middels varme i ca 3 minutter. Knus hvitløken og ha i kjelen med kjøttdeig og stek videre i ca 5 minutter under omrøring (hakk kjøttdeigen godt opp mens den steker). Ha i tomater, kyllingbuljong og vann. Kok opp og ha i macaronien. La det koke inn. Server med crème fraîche. Pynt eventuelt med litt persille.

Dersom du vil sette en ekstra spiss på suppen kan du grille en rød paprika i ovnen, flå av skinnet, finhakk og ha i suppa. Smak til med salt og pepper.

Torsdag: 17. mai

Det er bare en ting å gjøre, lage koldtbord! Her finner du ideene du trenger.

Fredag: Verdens beste kjøttboller

Alle som følger denne spalten har hørt om disse kjøttbollene. Til eventuelt nye lesere; Dette er verdens beste kjøttboller (spør hvem som helst på Facebook-siden vår).

I oppskriften serveres de enelt med pasta og tomatsaus. Noen har uttrykt at det er nedverdigende og for simpelt disse kjøttbollene. Kanskje det, men da får de lov til å spille hovedrollen. Og det er viktig for kjøttboller.

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller. Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss revet parmesan

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Fremgangsmåte:

Legg brødet i kaldt vann 4-5 minutter.

Pisk eggene i en stor bolle. Knus hvitløkfeddene og ha dem i bollen sammen med kjøttdeig, parmesan, persille, pinjekjerner, rosiner, salt og pepper.

Klem ut vannet av brødet (bruk hendene) og ha det i bollen. Bland ingrediensene grundig slik at brødet fordeler seg jevnt.

Form deigen til kjøttboller. Du kan bestemme selv hvor store kjøttboller du vil ha. Noen lager bare 12 stykker (kjøttkake-størrelse), mens andre lager 24 stykker (på størrelse med store svenske kjøttbullar).

Stek dem i smør og olje til de er gylne og har god stekeskorpe.

Lørdag: Biff og poteter

La oss ikke gjøre det vanskelig. Denne lørdagen fortjener vi biff. Med sopp og jeg anbefaler hasselbackpoteter.

Biff med soppstuing

Med litt sopp blir biffen enda bedre. Med litt sopp blir biffen enda bedre.

Ingredienser:

200 g kantareller

2 ss smør

1,5 dl fløte

2 skiver entrecôte, ca 200 gram pr stk

Fremgangsmåte:

Del opp soppen og stek den i smør i to-tre minutter på middels varme.

Ha i fløte og la det koke seg tykt.

Stek biffen på høy varme i ca 4 minutter på hver side. Legg på soppstuingen.

Søndag: Ovnsbakt laks med dill og asparges

Aspargessen er i sesong nå. Det vil si, den norske aspargessen er ikke i sesong ennå, men i sydeuropa popper den grønne, potente stengelen opp.

Sa jeg grønn? Vel, den er jo ofte hvit og noen steder får man lilla asparges. Hvit og grønn asparges er samme type. Men, den hvite er dyrket slik at den ikke blir utsatt for sollys (ved stadig å dekke den med jord etter hvert som den gror. Den lilla ble krysset fram i Italia og er litt forskjellig.

I denne lakseretten kan du gjerne bruke hvite asparges. Forskjellen er ikke så stor, selv om de toneangivende aspargesmiljøene i Mellom-Europa hardnakket vil påsta at de hvite er mindre bitre og mindre trå.

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

Fremgangsmåte:

Laks

Legg halvparten av dillen i bunnen av en ildfast form. Legg laksen på dillen. Legg resten av dillen (men spar litt) på toppen. Krydre med litt salt og pepper.

Stek i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter (eller til fisken blir 50-60 grader i ovnen, absolutt ikke mer! Bruk steketermometer).

Asparges og mandler

Kutt av de nederste, tråete bitene av aspargessene. Kok asparges i godt saltet vann i ca 3-4 minutter (avhengig av størrelsen).

Ha i mandlene i kokevannet i ett minutt. (Fjerne skallet om det fortsatt sitter på).

Server

Del laksefileten i to og legg på tallerken. Legg på aspargessene, strø over mandler, finhakk dillen og strø over.

Riv parmesanen fin og dryss over før servering.

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Les mer: 20 tips til koldtbordet

Hvordan lager man perfekt béarnaisesaus?

Pastasalat slik den burde være

Les alt om mat og drikke

Personvernpolicy