Ja, vi elsker... og angrer

Ja, vi elsker... og angrer
Ja, vi elsker... og angrer

18. mai er sammen med 1. januar den dagen i året da flest frykter for å ha blitt uønsket gravid, hvis man skal tro salgstallene for angrepiller fra Apotek 1.

Riktig bruk av nødprevensjon

• Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

• Pillen skal tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, helst innen 12 timer og senest innen 72 timer (3 døgn).

• Preparatet kan tas når som helst i menstruasjonssyklusen. Gjentatt bruk innenfor en menstruasjonssyklus anbefales ikke, pga. risiko for syklusforstyrrelser.

Kilde: Apotek 1

- Bedre planlegging og bruk av ordinær prevensjon ville gi færre bekymringer dagen derpå, sier Hilde Drevland, kommunikasjonssjef i Apotek 1, i en pressemelding.

Hilde Drevland i Apotek1. Foto: Apotek1.Hilde Drevland i Apotek1. Foto: Apotek1.

Årlig selges det mellom 60.000–70.000 angrepiller i Apotek 1, mens det selges litt over 30.000 pakker med kondomer.

Og det er «dagen derpå» etter nyttårsaften og nasjonaldagen som topper statistikken.

- Årets største festdager

- Det er kanskje ikke overraskende at ønsket om nødprevensjon er størst dagene etter årets største festdager. Angrepillen kan brukes dersom man ved enkelttilfeller har hatt ubeskyttet sex, eller er usikker på om prevensjonen virket, sier Drevland.

Les også: Ja, vi elsker menn i bunad

Men hun velger også å slå et slag for bedre planlegging:

- Enda bedre er det om flere tar stilling til kondomet som en del av partyforberedelsen. Man fjerner definitivt ikke en eventuell smitte av kjønnssykdommer med angrepillen, fortsetter farmasøyten.

Nedgang de siste årene

Tall fra Folkehelseinstituttet viser en nedgang på fem prosent på kjøp av angrepillen i 2010 sammenlignet med 2009.

I januar 2009 ble salg av nødprevensjon tillatt utenom apotek. Samme år så man også en nedgang i abortstatistikken, etter flere år med oppgang.

Norlevo er en av to typer angrepille man kan kjøpe på apotek i Norge. Foto: Colourbox.Norlevo er en av to typer angrepille man kan kjøpe på apotek i Norge. Foto: Colourbox.

Det ble solgt 157.000 doser angrepiller i 2011. Fem prosent av disse i dagligvarebutikk.

Det var en liten nedgang fra året før da salgstallet var 158.000 doser (4 prosent i dagligvarebutikk). Det var igjen en nedgang på fem prosent fra 2009, ifølge den offisielle legemiddelstatistikken.

- Dette ser vi på som en gledelig utvikling, sa avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, til ABC Nyheter.

Les mer om nedgangen

Totaltallene for salg av nødprevensjon viser at det er en ganske markant forskjell på angrepillesalget i første og andre halvdel av året. Apotekene merker en betydelig større etterspørsel i årets seks siste måneder.

Flest angrepiller selges i Oslo.

Les også:

- Derfor er du evig singel

- Aborterte fostre levde i over en time

Vi kjøper færre angrepiller

Angrepille-boomen kom aldri

Les flere nyheter

Personvernpolicy