Babykino og babysvømming

Babyer blir stresset av for mange aktiviteter

STRESS: Det viktigste for babyen er tilknytningen til foreldrene, ikke aktiviteter som babysvømming- og kino. © Foto: Istock photo
STRESS: Det viktigste for babyen er tilknytningen til foreldrene, ikke aktiviteter som babysvømming- og kino. © Foto: Istock photo

Babyaktiviteter kan være artige for både deg og den lille, men ekspertene advarer mot for mange aktiviteter - og særlig babykino.

Babykino, babysang og babysvømming. Babyer kan bli stresset av for mye aktiviteter i permisjonen.

– Det er primært summen av babyaktiviteter vi er bekymret for, ikke nødvendigvis den enkelte aktivitet, som isolert sett kan være positiv for både babyen, mor og far, sier Astrid Grydeland Ersvik, Leder av helsesøstrene i Norsk Sykepleierforbund.

Går ut over tilknytningen

Hun mener at for mye aktiviteter kan gå ut over tilknytningen mellom foreldre og barn.

– Vi ser at enkelte foreldre er veldig sosialt travle, noe som også fører til at du får mindre ro og tid til å bli kjent med eget barn. Barn har selvfølgelig godt av å utvikle sin sosiale kompetanse også, men den mest intensive "treningen" på dette trenger ikke skje i babytiden. Da trenger barnet først og fremst å opparbeide trygg tilknytning til sine foreldre. Det er en prosess som krever både ro og tid, enten vi liker det eller ikke, sier Astrid Grydeland Ersvik til Foreldre & Barn.

Færre stimuli hjemme

Hun mener babyen isolert sett kan ha glede av noen aktiviteter, men primært er det nok samværet med foreldrene det har glede av – hvis kvaliteten på samværet er godt. Barnet gleder seg over blikk-kontakten med mor, smilet fra far – enten dette skjer på kjøkkenet hjemme eller på kafé.

– Forskjellen er at det er færre andre, forstyrrende stimuli hjemme enn ute – og det kan være godt for de minste barna. Vi lever i en svært hektisk tid, og den skal selvfølgelig barn også lære seg å håndtere. Sjansen for at de gjør det er betydelig større om de har fått utviklet en trygg og god tilknytning til foreldre som evner å bruke reell tid på babyen. Mindfulness – eller oppmerksomt nærvær - er blitt et populært begrep, og kan i denne sammenhengen illustrere behovet for å være tilstede i situasjonen, ikke ha et halvt øye på mobilen eller pc’en når barnet forsøker å fange din oppmerksomhet. Såkalt multitasking er ikke alltid heldig om man skal kunne se et annet menneske, og ikke minst gi det andre mennesket en opplevelse av å bli sett, hørt og verdsatt. Barn er svært vare for hvordan vi voksne forholder oss (eller ikke forholder) oss til de. Blir de oversett mange nok ganger og over lang nok tid, slutter de å søke kontakt, sier Astrid Grydeland Ersvik.

Derfor er stress farligere for barn

Hun mener babykino kan være skadelig for babyer. Barn fødes med ulikt utgangspunkt, og ulik grad av robusthet.

For noen vil babykino kunne være en voldsom opplevelse, for andre uproblematisk. Men hvordan foreldrene ivaretar barnets reaksjoner er også vesentlig.

Følsom hørsel

Landsgruppen av helsesøstre viser til forskning som peker på at de yngste barna har mer følsom hørsel enn voksne, og at spedbarn også skiller mellom beroligende kontra ubehagelige lyder. Spedbarn tolker emosjonelle uttrykk, også via ansikt på et lerret. Barnet reagerer også på den voksnes reaksjoner på det som vises. En kinoopplevelse gir mange inntrykk for barnet, som oppfatter sanseinntrykkene, men ikke sammenhengen og handlingen i filmen. Hvordan man møter barnets uro er av stor betydning:

SKADELIG: Babykino er skadelig for de minste, mener Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre. © Foto: Marit Fonn/ Sykepleien SKADELIG: Babykino er skadelig for de minste, mener Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre. © Foto: Marit Fonn/ Sykepleien

– Om man "blåser i" eller ler av barnets gråt eller får roet barnet ved for eksempel å gå ut fra kinoen har betydning.

Et voksenbehov

Hun understreker at kino er den voksnes behov, ikke babyens. Å være foreldre innebærer imidlertid at man også må prioritere bort noen av sine egne behov en gang i blant, og det er vi kanskje ikke alltid så gode til i vår tid. "Barn ingen hindring" er motto for mange. I utgangspunktet er det en positiv innstilling, men av og til vil barnets og foreldrenes behov være på kollisjonskurs.

Debatter her: Babykino skadelig for babyene?

– Kanskje man har like godt av å få gå på kino alene eller sammen med en venn, mens den andre forelderen får anledning til en alenestund med barnet? Vi mener selvfølgelig ikke at foreldre skal isolere seg og være usosiale frem til barnet blir et år, men det er altså noe med mengden av aktiviteter og stimuli enkelte babyer utsettes for som vi er skeptiske til.

babykino aktiviteter

TRYGT: Babykino er trygt tilbud, sier Geir Bergkastet, administrerende direktør i Oslo Kino. I fjor hadde tilbudet ca. 7000 besøkende. © Foto: Oslo Kino

Ettårsgrense for babykino

Geir Bergkastet, administrerende direktør i Oslo Kino AS, forteller at babykino-forestillingene tilrettelegges slik at det blir best mulig både for foreldre og babyer. Alle på babykino disponerer to seter, og filmen fremvises med litt lys i salen og lyden dempes slik at det ikke blir skremmende for babyer. Vi sørger for trygg oppbevaring av barnevogner.

– Det er trygt. Man opplever sannsynligvis langt mer lyd og støy av å trille babyer i en trafikkert bygate, sier Geir Bergkastet.

Han forteller at babykino er et populært tilbud, i Oslo var det i fjor ca. 7000 foreldre som benyttet dette tilbudet.

– Babykino gir foreldre anledning til å nyte kulturopplevelser i en periode der man ofte blir avskåret fra slikt. I tillegg treffer foreldre andre foreldre, og for mange er det en svært positiv tilleggsdimensjon, sier Bergkastet.

Det er ingen øvre aldersgrense, men kinodirektøren mener ett år er en grei grense å praktisere.

– Foreldrene kjenner sine babyer og når babyene blir større og mer aktive, så er ikke tilbudet lenger aktuelt, forklarer Geir Bergkastet.

Greit med dårlig samvittighet

Astrid Grydeland Ersvik forteller at hun og kollegaene ofte blir utfordret på om de ikke er redde for å gi foreldre dårlig samvittighet.

– Da er vårt svar at dårlig samvittighet ikke nødvendigvis er noe man skal unngå - en viss porsjon av det hører stort sett med, både i et foreldreliv og ellers. Det er hvordan du håndterer den dårlige samvittigheten som er avgjørende: Korrigerer du det som utløste den, eller avfinner du seg med at slik måtte det bli denne gangen? Hva som er riktig, avhenger av situasjonen og alvoret i den, sier hun.

Foreldre som tar barna med på mange aktiviteter, gjør det ut fra et ønske om å gjøre det beste for barnet og å være gode, stimulerende foreldre. Det mener Astrid Grydeland Ersvik er et flott utgangspunkt.

– Det er vår jobb som helsesøstre å være en diskusjonspartner og av og til også et korrektiv for noen foreldre, som i beste mening legger opp til en nokså heseblesende hverdag for de aller minste, forteller hun.

STRÅLENDE: Leder av Tilknytningspedagogene.no, Ingrid Prøsch, synes babykino er et strålende tilbud til foreldrene. Men blir det for mange aktiviteter, kan det skape stress. © Foto: privat STRÅLENDE: Leder av Tilknytningspedagogene.no, Ingrid Prøsch, synes babykino er et strålende tilbud til foreldrene. Men blir det for mange aktiviteter, kan det skape stress. © Foto: privat

Aktiviteten er ikke skadelig i seg selv

Ingrid Prøsch, fagpedagog, trebarnsmor og leder for Tilknytningspedagogene.no mener babyaktiviteten ikke er skadelig i seg hvis det ikke blir for mye.

– Det er ikke skadelig for barn å være med på babykino- eller svømming, og det kan være bra for mammaen å ha et sted å gå til og være sosial, sier hun.

Men har man for mye å gjøre i permisjonen, kan det være usunt på sikt. Har man så mye å gjøre at man blir stresset, er det ikke bra.

– Kanskje har mor sovet dårlig og får press på seg for å rekker å vaske håret for å ”se ut som folk” og være presentabel. Hvis det tillegg blir stress med å få barnet til å sove tilen passende tid og få matet babyen, er det skadelig. Mammastress er ikke bra for små babyer, sier Ingrid Prøsch.

Kan skape utilstrekkelighet

Hun mener nybakte mødre bør tenkte seg om hvis dette skaper tidspress, utilstrekkelighetsfølelse og irritasjon på barnet fordi det ikke vil sove til en passende tid, og fordi man ikke rekker måltidet. Det kan skape unødvendige konflikter mellom mor og barn. Men hvis begge har det hyggelig og koser seg, er det bare å kjøre på.

– Men når det er sagt er ikke disse aktivitetene nødvendig for babyen. Babyen kan ha det like hyggelig på tur i vogna, så sant det ikke understimules. Barn bør være oppe og være med på det som skjer så sant de er våkne. Det å ta en trilletur mens man snakker sammen og ser på ting langs veikanten og slikt, er supert for barna, mens det å ligge på rygg å stirre i himmelen eller i vognkalesjen er ikke særlig utviklende, sier pedagogen.

Hun mener en slik felles oppmerksomhet på vognturen er den like fin som babysangen. Men om mor snakker i telefon og babyen stirrer på skyene er den ikke like fin.

– Slik felles oppmerksomhet når man er ute på tur er det ofte enklere å få til i bæresele enn i vogn, men vogn er også flott om man er bevisst på å skape fellesskap, sier Ingrid Prøsch til Foreldre & Barn.


Noen babyer mer sensitive enn andre

Barna har det like fint om de er på babysang som om de er på tur i parken med mamma eller pappa - så sant barnet opplever noe koselig sammen med den voksne. Ingrid Prøsch tror ikke babykino er skadelig.

Men hvis babyen blir utilpass, bør du gå. Noen barn er mer sensitive enn andre.

– Så lenge babyen også får nok nærhet og kos, har den ikke vondt av aktiviteter. Men det må ikke gå på bekostning av denne tilknytningen. Det er ikke alle som klarer det uten for mye stress. Men får barnet nok søvn, mat og kos – er det ikke noe i veien for at mamma kan ha det hyggelig ute.

Fordelen med aktiviteter som babysang er at barnet og den voksne har felles oppmerksomhet på samme aktivitet. Det er viktig, og bidrar til en god utvikling og tilknytning. Men en slik felles oppmerksomhet bør man etterstrebe mange ganger i løpet av dagen, og ikke "overlate" til slike aktiviteter, forklarer Ingrid Prøsch.


Les mer:

Slik får du mest tid og penger i permisjonstiden

Fedre og permisjon

Null stress å ha barn

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden