Oppskrifter for hele ukaEn fyldig ukemeny
Det er søndag kveld. Jeg har for lengst innsett at denne dagen ikke ble til den matdagen jeg hadde forestilt meg. Noen dager kommer ut av rytme - og før du vet ordet av det er klokka åtte og alt du har spist etter frokost er tre boller med brunost.
Det er ikke noe galt med boller, men det er ikke middag. Derfor begynte jeg å glede meg til en ny matuke. Og jeg bestemte meg allerede i går kveld at den skal begynne med spagetti carbonara!
(Se oppskriftene nederst i saken.)
Mandag: Spagetti carbonara
Som alltid begynner vi med noe enkelt: Pisk eggene sammen i en bolle som tåler varme (du kan også bruke en kjele). Stek bacon og vend inn i eggene. Ha den varme pastaen umiddelbart over eggene etter avsiling - og vend rundt. Servér med nyrevet parmesan.
Jeg pleier alltid å servere litt rå grønnsaker til den her. For eksempel reddiker, gulrøtter og fennikel.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTirsdag: Fiskesuppe
Ting faller på plass om du serverer fiskesuppe på tirsdager. Den hører hjemme her.
Framgangsmåten er såre enkel. Skjær fisk (laks, torsk og gjerne flere typer) i biter eller skiver og legg dem i skåler. Så lager du en godt kraft av løk, grønnsaker, fiskebuljong og fløte som du til slutt heller over den rå fisken. Da blir den kokt.
Onsdag: Kosedag!
Couscous er kjappere enn pasta. Og så er det lettere å gi smak til det. Jeg pleier å bruke litt kyllingkraft og servere det med masse deilige grønnsaker. Godt og vidunderlig enkelt!
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTorsdag: Torsk med nøtter
Den tradisjonelle torskesesongen nærmer seg slutten. Det heter at torsk bare skal spises i måneder med «R» - og de som kjenner kalenderen og uten problemer kan forutsi hva neste måned heter kan fort regne ut at mai ikke er en torskemåned.
Artikkelen fortsetter under annonsenOppskriften er kun på fisken, så du trenger litt tilbehør. Jeg foreslår å lage en god brokkolirett, enten brokkoli med parmesan eller brokkoli med sitronaroma.
Fredag: Tikka masala
Bland sammen yoghurt, garam masala (krydderblanding du kan kjøpe ferdig), olje, knust hvitløk, tomat, kokosmelk og kylling - inn i ovnen. Vanskelig? Nei. Godt? Det kan du være trygg på.
Lørdag: Bacalao
Det er på høy tid å lage bacalao igjen! Lørdagen blir spesiell med en diger gryte bacalao. Og jeg skal jammen bake litt focaccia til også. For en fest!
Søndag: Klassisk søndagsmat
Jeg har ikke glemt forrige søndag (boller og brunost), så jeg lover meg selv bot og bedring: Nå blir det klassisk søndagsmat med ferskt kjøtt og suppe. Oppskriften er legendarisk og gammeldags. Dette er en av 50-60-talls oppskriftene som vi må sørge for å bevar for all framtid. En nasjonalskatt, intet mindre.
Artikkelen fortsetter under annonsenPrinsippet er enkelt: Kok kjøttet mørt, 1-2 timer, ha i grønnsakene og servér med en herlig sursøt løksaus (som er basert på vanlig hvit saus).
Spaghetti Carbonara
Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 2 porsjoner:
1 pk bacon
250 g spagetti
3 stk egg
salt og pepper
100 g parmesan
Fremgangsmåte:
Stek baconet sprøtt på lav varme. Den beste måten å det til på er å bruke lang tid og lav varme, kanskje opptil 30-40 minutter.
Kok pastaten i godt saltet vann.
Pisk eggene sammen i en stor bolle og ha på litt salt og pepper.
Sil av pastaen og ha den med en gang i bollen med de piskede eggene. Vend pastaen godt i eggene slik at de kokes.
Hakk baconet og bland inn.
Server med nyrevet parmesan.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Fiskesuppe
I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 2 porsjoner:
150 g laks
150 g hvit fisk, for eksempel torsk
12 stk blåskjell
1 stk kamskjell, eventuelt
1 dl fløte
1 stk løk
1 stk hvitløkfedd
1 stk gulrot
1 stk selleristang
1 ts rosmarin
1 ts frisk dill
3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk
4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)
smør til steking
Fremgangsmåte:
Finhakk løk og hvitløk. Stek løken blank i smør. Ha i hvitløk og stek i omtrent ett minutt (den må ikke svi seg).
Finhakk gulrot og selleristang. Ha det i kjelen sammen med fiskekraft, fløte og rosmarin. La det koke til grønnsakene er møre, ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Del fisken i små terninger og bland den. Fordel den i skåler. Fordel friske urter i skålene.Har du i et kamskjell også, skjærer du det i tynne skiver og legger i skålene.
Artikkelen fortsetter under annonsenHa blåskjellene i suppen. La det koke under lokk til de åpner seg. Hell straks suppen over skålene med fisken og urter.
Artikkelen fortsetter under annonsenSuppen er serveringsklar nesten umiddelbart (vent kanskje 30 sekunder så er du sikker på at fisken er kokt).
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Couscous med friske grønnsaker
Denne her havner for på lista over «10 på topp raske middager». Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.
Til 2 porsjoner:
2 stk sjalottløk
1 stk hvitløkfedd
4 dl vann
150 g grønne bønner
2 dl couscous
5 stk cherrytomat
0,5 stk paprika
0,5 stk agurk
1 ts kumin
1 ts kanel
0,5 stk lime
salt og pepper
olje til steking
Fremgangsmåte:
Finhakk løk og hvitløk. Fres i ca ett minutt i olje. Ha i vann og kok opp. Del opp bønnene i mindre biter og la de koke med i ett minutt. Skru av varmen og ha i couscousen. La det svelle ca 4 minutter. Ha det over i en bolle.
Del opp paprika og agurk i mindre biter. Ha i paprika- og agurkbiter, kumin og kanel. Bland godt. Klem over limesaft, ha i litt ekstra olje og smak til med salt og pepper.
Artikkelen fortsetter under annonsenTorsk med hasselnøtter
Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...
Ingredienser:
400 g torskefilet
50 g hasselnøtt
50 g rosiner
1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin
salt og pepper
1 stk egg
Fremgangsmåte:
Ha hasselnøttkjerner, rosiner og rosmarin i en kjøkkenmaskin. Kjør til det blir et ganske fint, men stopp før det blir pulver. Legg nøtteblandingen på en tallerken.
Artikkelen fortsetter under annonsenSkill plommen fra eggehviten. Pisk eggeplommen og legg på et fat.
Skjær fiskefileten i serveringsstykker. Du kan velge om du serverer en eller to stykker per person.
Vend fiskefileten i den piskede plommen. Rull den så i nøtteblandingen.
Stek fisken i smør og olje, ca tre minutter på hver side til fisken er gjennomstekt, men ikke tørr.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Artikkelen fortsetter under annonsenChicken tikka masala
Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.
Ingredienser:
1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter
2 dl yoghurt
2 ss garam masala
3 ss olje
3 fedd hvitløk
1 bokser tomat
1 dl kokosmelk
2 stk løk
koriander
salt
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180 grader.
I en stor bolle, bland sammen yoghurt, garam masala, olje, knust hvitløk, tomat og kokosmelk. Smak til med salt.
Del opp kyllingen: Skjær av brystene og del dem i minst to biter. Skjær av lårene og del dem i minst to biter.
Vend dem godt rundt i yoghurtblandingen.
Legg i en ildfast form. Skjær løken i skiver og legg på toppen.
Stek i omtrent en time.
Servér med ris eller couscous og grønnsaker og masse, frisk koriander.
TIPS: Du kan også bake grønnsakene sammen med yoghurtblandingen.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Artikkelen fortsetter under annonsenBacalao
Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!
Ingredienser:
600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk
1 kg løk
1 kg potet
Artikkelen fortsetter under annonsen2 stk tørkede chili (valgfritt)
3 bokser tomat
10 stk pepperkorn
1 stk hvitløk
2 stk laurbærblad
20 stk sorte oliven
200 g syltet paprika (fåes på glass i de fleste butikker)
2 dl olivenolje
Fremgangsmåte:
Vann ut klippfisken over natten (legg den i en stor bolle med vann) Skjær opp klippfisken i skiver, ca. 2 cm.
Skrell poteter og løk og skjær opp i skiver, omtrent like tykke.
Legg fisk, poteter, løk og syltet paprika lagvis i en stor kjele.
Del hvitløken i to på tvers. Legg den i gryta (uten å skrelle den) sammen med pepper, laurbær, chili, oliven, tomater og olivenolje.
La det koke ca én time.
Ferskt kjøtt og suppe
Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 4 porsjoner:
1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog
1 stk purre, i skiver
1 stk persillerot, i biter
1 stk gulrot, i biter
1 stilk stangselleri, i biter
2 stk løk, i skiver
2 ss hvetemel
3 ss smør
1 ss eddik, vanlig 7%
2 ss sukker
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Skjær kjøttet i biter.
Ha det i en kjele og ha i godt med vann, 2-3 liter. Kok opp og skum godt av.
Kok kjøttet i 1 1/2 time i vann under lokk.
Ha i purre, gulrot, stangselleri og persillerot og kok til grønnsakene er møre, ca. 15 minutter. Sil av og spar på kraften.
I en kjele, stek løken i smør til den er blank og ha i melet. Stek videre i ett minutt og spe litt og litt med kraften (fra kjøttet).
Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
Server først litt kjøtt og grønnsaker i kraften. Etterpå serveres kjøtt, grønnsaker og litt buljong som du heller godt med løksaus over.
Artikkelen fortsetter under annonsenOppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Les flere saker fra klikk.no:
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter
Les også:
Slik lager du perfekt bearnaisesaus