Meny

Når passer det å få barn?

- Barn redder ikke forholdet

BABYPLANER: Tanken på noe nytt og ukjent kan være både spennende og skummel. © Crestock

Slik vet du om dere er klare.

Dette bør dere tenke gjennom
Her er en liten liste over temaer det kan være lurt å ha reflektert rundt før dere bestemmer dere for å få barn.


Godt forhold?

Er du mye misfornøyd med partneren din? Det vil antakeligvis ikke bli så mye bedre når et barn kommer. Da blir det enda mindre energi til å ta opp kamper. Fiks helst problemene først.

Hvorfor få barn?

Tanken om at et barn skal redde forholdet er alltid skummel. Et dårlig forhold vil ofte bli dårligere, mens et trygt og stabilt forhold vil ofte bli enda bedre når man får barn. Vær derfor obs hvis ønsket om barn trigges av en dårlig partilværelse.

Hvilke forventninger?

Føler du at du vet hva du kan forvente? Det kan hende du tar feil. Det eneste du kan være forberedt på er at du ikke kan være forberedt.

Et barn til?

Har du et barn fra før føler du kanskje at du vet hva du går til? Det er slett ikke sikkert. Ta høyde for at barn nummer to kan kreve helt andre ting av deg enn nummer en.

Hvem skal ha perm?

Har du lyst på hele permisjonstiden? Eller vil du raskt tilbake i jobb? Diskuter hvordan dere ønsker å fordele permisjonen mellom dere, så slipper dere unna eventuelle konflikter.

Vente litt? Eller hoppe i det?

Selv om det å få barn er et fantastisk tilskudd i livet, handler det som kjent ikke bare om søte, varme babyføtter og blomstrende kjærlighet. Det er faktisk mye hard jobbing også.

- Ønsker man seg barn bør man være klar over at det kommer til å bli mindre tid og overskudd til å takle andre utfordringer, for eksempel de som har med parforholdet å gjøre, sier psykolog Kjetil Johnsen hos Unicare Psykolog.

Derfor mener han at et solid og velfungerende forhold er en av de viktigste forutsetningene for å begynne familieforøkelsen.

- Forholdet bør stå på trygg grunn. Det behøver ikke å være perfekt. Det er det sjelden, men det burde ikke være for mange uløste konflikter. Da bør de ryddes opp i først, anbefaler Johnsen.

Naturlig å være usikker

For de aller fleste er det umulig å forestille seg hvordan det er å få et barn.

- Man må være villig til å ofre noe kjent for noe som er helt ukjent. Det er naturlig at dette kan være et tøft valg å ta, sier psykologen.

Er man fornøyd med livet sitt som det er kan det være vanskelig å skulle gi opp det for et nytt liv man vet lite, eller ingenting om.

Siri von Krogh hos jordmorsiri.no har jobbet med mange vordende foreldre i sine år som jordmor, og hun mener også at usikkerhet er en naturlig del av prosessen.

- Man vil gå inn i en situasjon hvor ting ikke lenger er under kontroll. Det er skremmende. Men for de aller fleste vil det jo heldigvis være en positiv utfordring. Det blir jo litt som å begynne i ny jobb. Da føler man seg jo også helt hjelpeløs til å begynne med, men så vokser man med oppgaven, forteller hun.

Må ikke endre alt

Mange føler en frykt for å miste seg selv hvis man skulle få barn, men selv om et barn utvilsomt vil være noe som kommer til å ta mye tid og energi, behøver ikke den nye tilværelsen å bety at du må gi avkall på alt du har i livet ditt nå, mener von Krogh.

- Dette er noe man bør snakke sammen om i forkant og være bevisste på. Det er viktig for parforholdet og familielivet at man gir hverandre rom. Det er fortsatt lov å dra på guttetur eller på venninnekveld selv om man har fått barn, sier hun.

Også psykologen mener det både er mulig og viktig å ta vare på andre deler av livet sitt, selv om det vil være en ny person som vil kreve mye av oppmerksomheten din.

- Man bør være forberedt på at man kommer til å ha mindre tid til disse tingene, men man behøver definitivt ikke gi totalt avkall på dem. Det er viktig å beholde ting som gir påfyll i hverdagen, sier Johnsen.

Snakk om forventningene

Før dere bestemmer dere bør dere ta en ordentlig prat om hva dere tenker om veien videre. Forventningene dere har til det nye livet kan nemlig ha mye å si for hvordan dere takler overgangen.

- Det er viktig å vite hva dere forventer av det å bli foreldre og ikke minst hva dere forventer av hverandre. Gjør dere ikke det kan det by på mange ubehagelige overraskelser, sier Johnsen.

Hvem skal ha ansvar for hva? Skal dere dele likt på alle arbeidsoppgaver og plikter? Slike spørsmål er det lurt å ha svaret på før man er midt i situasjonen. Men del også andre tanker, som hva dere gleder dere til, eller frykter, oppfordrer psykologen.

- Fortell partneren din hva du gleder deg til, men også hva du er redd for. Da vil det være mye enklere å møte og å støtte hverandre når utfordringene kommer, sier han.

Vært usikker lenge?

Noen går år etter år og utsetter det å få barn. Kanskje økonomien ikke er helt på plass, eller kanskje jobben tar for mye tid? Det er mange grunner til at det ikke passer. Men har du ventet veldig lenge kan det kanskje også være flere grunner enn de du vedkjenner deg.

- Hvis det alltid kommer noe i veien, selv om man egentlig ønsker seg barn, kan det være at det er noe annet enn praktiske ting som forårsaker tvilen. Kanskje forholdet ikke er så godt som du skulle ønske? Eller kanskje det er noe i en selv som man bør jobbe med, sier psykologen.

Jordmor Siri von Krogh er også overbevist om at de praktiske tingene ikke behøver å være i boks for å få barn. Det meste ordner seg.


- Om ikke alt er på plass når det gjelder økonomi, leilighet eller jobb, behøver ikke det å gjøre noe. Sånne ting ordner seg. Man får det alltid til, hvis man virkelig ønsker seg barn, sier hun.

Det du derimot burde være sikker på, er partneren din.

- Vær hundre prosent sikker på at det er denne personen du vil dele livet ditt med og få barn med. Min erfaring er at om man er oppriktig glad i hverandre og viser hverandre det, vil det meste ordne seg, sier jordmoren.

Hvis alderen stresser deg

For noen kan mas fra andre være med å skape ekstra stress. Selv om man egentlig ikke føler seg klar for det, kan man føle at det ligger en forventning om at man snart skal få barn. Det bør ikke være en avgjørende faktor for valget ditt, mener jordmor Tove Nordahl.

- Det er ideelt å bli gravid når man selv syns det passer med barn. Det vil altså si; ikke for tidlig og ikke for sent. Men fra man er omtrent 20 år og gjerne helt frem til 40-årsalderen, sier hun.

Jordmoren mener at kvinner i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene, som har mange prosjekter på gang og ikke føler seg klare for å få barn, bør få velge selv når de ønsker å ta steget videre mot et svangerskap.

- Man må jo selv velge hva man synes er viktigst til enhver tid. Man kan ikke la presset fra andre styre hva som skal være innholdet i eget liv, sier Nordahl.

Les også:

Hun lærte Madonna å amme

Gravid i 20-årene

Dette betyr navnet ditt

Par er lykkeligere uten barn

Les mer livsstilsstoff

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven
Siste nytt
16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven
Populært